Tranzacţiile pe piaţa europeană a cerealelor au fost, de asemenea, atenuate de un start slab la tranzacţionare în SUA la începutul săptămânii trecute (26 iulie) când preţurile au cunoscut o uşoară scădere.
Cu toate acestea există o oarecare îngrijorare privind continua depreciere a producţiilor de cereale estimate a se obţine în ţările din zona Mării Negre.
Ucraina are un rol important în aprovizionarea cu rapiţă a UE, astfel că o scădere a producţiei ucrainiene de rapiţă va avea un impact direct asupra ofertei şi echilibrul cererii de seminţe de rapiţă în UE. Exporturile de cereale ale Ucrainei ar putea să scadă la 16 milioane tone, de la 21 milioane tone, ca urmare a reducerii cu 3,5 milioane tone a producţiei de cereale estimată a se obţine anul acesta. Conform previziuniilor, Ucraina va obţine anul acesta 42,5 milioane tone.
La rapiţă, în Ucraina, se va obţine conform estimărilor oficiale circa 1,5 milioane tone, faţă de 1,845 milioane tone în 2009. Reamintim că 1,517 milioane hectare au fost semănate în toamnă cu rapiţă. Cu toate acestea, îngheţurile severe din timpul iernii şi valul de căldură din vară au redus cu peste 40% suprafaţa semănată, plantele fiind distruse. Astfel că numai circa 915 mii hectare de rapiţă au rămas pentru a fi recoltate în 2010.
Previziunile privind producţia de cereale a Rusiei au devenit mai puţin optimiste în ultimele săptămâni. Este astfel estimat că se vor obţine mai puţin de 70 milioane tone de cereale. Condiţiile meteo nefavorabile vor determina şi reducerea suprafeţelor ce vor fi însămânţate în această toamnă.