Conducerea Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Giurgiu se aşteaptă ca în acest an cel puţin fermierii mari să depună în sistem informatic cererile de sprijin pentru suprafaţă şi să fie reduse astfel cozile şi timpul de aşteptare pentru depunerea cererilor la centrele APIA.
'Campania de primire a cererilor de sprijin pentru suprafaţă are ca noutate în acest an faptul că cererile se pot primi în sistem informatic. Practic, fiecare fermier poate să îşi depună cererea la APIA de acasă, de la propriul calculator, de unde poate avea acces la toată baza de date APIA şi îşi poate desena singur parcela', a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul APIA Giurgiu, Carmen Miron.
Ea spune că această facilitate de depunere a cererilor prin calculator nu reprezintă şi o obligaţie din partea fermierilor, dar se aşteaptă cel puţin fermierii mari să profite de această facilitate şi să depună cererile în acest fel.
'Această posibilitate de a lansa cererea prin calculator vine în sprijinul nostru pentru că fermierii au timp să îşi deseneze parcelele şi să studieze hărţile de acasă pentru a evita greşelile, mai ales că în acest an controalele vor fi mult mai riguroase', a subliniat Carmen Miron.
În judeţul Giurgiu sunt în evidenţele APIA, din anii trecuţi, pentru sprijinul pe suprafaţă 16.718 fermieri, dintre care 356 sunt fermieri mari, care au suprafeţe de teren cuprinse între 50 şi 4.000 de hectare.
Pentru primirea directă a cererilor vor fi deschise la Giurgiu, începând cu data de 1 martie, un centru judeţean şi cinci centre locale organizate în municipiul Giurgiu şi în localităţile Hotarele, Comana, Valea Plopilor şi Bolintin.
La depunerea cererilor, fermierii trebuie să aibă asupra lor actul de identitate în cazul în care sunt persoane fizice sau actele de proprietate şi dovada contului bancar activ în cazul persoanelor juridice. Anul trecut ajutorul pentru un hectar cultivat a fost de 131 de euro.
Majoritatea fermierilor din judeţul Giurgiu au obţinut sprijin pentru culturile de toamnă, ei fiind interesaţi în general de cultivarea grâului, rapiţei, orzoaicei şi orzului.
Sursa: Agerpres