Corespondentul AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Raportul (intermediar al CE privind justiţia din România, prezentat vineri) este unul factual, notând progrese semnificative în legătură cu majoritatea reperelor pe care Comisia Europeană şi România le urmăresc împreună, atât în ceea ce priveşte reforma justiţiei, cât şi lupta împotriva corupţiei, a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, după prezentarea documentului de către executivul comunitar.
''Veţi observa o tonalitate care justifică ambii termeni din titulatura mecanismului - cooperare şi verificare. Ca în cazul oricărui astfel de document, cu atât mai mult unul interimar, constatările îmbucurătoare nu trebuie nici diminuate, dar nici tratate cu un exces de euforie. Este pur şi simplu o bornă pe un drum pe care România trebuie să-l parcurgă cu calm şi temeinicie, nu pentru Comisia Europeană sau altcineva din exterior, ci pentru propria bună rânduire.
Pe acest drum nu suntem la început, dar mai sunt încă borne de depăşit. Etapele următoare trebuie parcurse cu voinţă, responsabilitate şi cooperare politică, dar şi cu un rol esenţial asumat de profesia magistraţilor, care are acum cadrul pentru a-şi manifesta independenţa şi profesionalismul. Este o chestiune de demnitate naţională ca acest mecanism să nu mai fie necesar într-un viitor cât mai apropiat', a spus comisarul european Dacian Cioloş.
Raportul intermediar al CE, prezentat vineri, arată că România a răspuns într-o manieră constructivă la recomandările Comisiei Europene de la ultima evaluare făcută de executivul UE, iar pentru a consolida ritmul reformei, care a fost revigorat, ţara noastră trebuie să se concentreze pe o pregătire cuprinzătoare a implementării noilor coduri.
Documentul conţine o actualizare tehnică a evoluţiilor semnificative înregistrate în România în cadrul MCV. Raportul se concentrează pe răspunsul României la recomandările CE şi nu conţine o evaluare completă a progreselor realizate.
Raportul adoptat de CE în 20 iulie 2010 şi recomandările sale rămân punctul de referinţă pentru evaluarea progreselor realizate privind condiţionalităţile şi identificarea provocărilor rămase.
Comisia Europeană va continua să susţină eforturile României şi va prezenta următoarea evaluare a progreselor, detaliată, în vara acestui an, adaugă raportul intermediar al executivului UE.
Sursa: Agerpres