Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) lansează, marţi, 1 februarie 2011, Campania 'Lucrezi pământul, depui cererea de sprijin şi accesezi fonduri europene! APIA te aşteaptă !', în cadrul căreia fermierii vor fi informaţi cu privire la fondurile destinate schemelor/măsurilor de sprijin pe suprafaţă în anul 2011, precum şi la modalitatea de accesare a acestora.
'Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va depune toate eforturile necesare pentru a aduce la cunoştinţa celor interesaţi modul în care Uniunea Europeană şi statul român sprijină fermierii, schemele de sprijn disponibile în acest an, precum şi condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de plata pe suprafaţă. Nu în ultimul rând, ne dorim informarea eficientă a fermierilor cu privire la facilitatea de identificare online a parcelei agricole - IPA Online, prin care beneficiarii, prin conexiune la internet, pot să acceseze baza de date cu imagini a agenţiei (LPIS).
Buna informare a fermierilor reprezintă una din primele şi cele mai importante condiţii pentru derularea la timp şi corectă a întregului proces de absorbţie a fondurilor europene alocate pentru sectorul agricol din România', a declarat Directorul General APIA, Florin Marius FAUR.
Pe durata Campaniei, centrele judeţene şi locale ale Agenţiei vor organiza sesiuni de informare cu fermierii, cu privire la termenele de depunere a cererilor de sprijn pentru Schema Unică de Plată pe Suprafaţă în anul 2011, la condiţiile de eligibilitate impuse de legislaţia europeană şi naţională, precum şi la pachetele financiare care pot fi accesate în cadrul măsurilor de sprijin pe suprafaţă. Sesiunile de informare vor cuprinde şi o secţiune privitoare la identificarea online a parcelei agricole.
Informaţii suplimentare:
Campania de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă în anul 2011 se va derula în perioada
1 martie - 15 mai 2011.
Măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt:
1. Schema de plată unică pe suprafaţă;
2. Plăţi naţionale directe complementare:
PNDC 1 - culturi în teren arabil;
PNDC 2 - in pentru fibră;
PNDC 3 - cânepă pentru fibră;
PNDC 4 - tutun;
PNDC 5 - hamei;
PNDC 6 - sfeclă de zahăr.
3. Schema separată pentru zahăr;
4. Plăţi tranzitorii pentru tomatele destinate procesării;
5. Plăţi compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală:
Măsura 211 - Plăţi compensatorii pentru zonele montane defavorizate;
Măsura 212 - Plăţi compensatorii pentru zonele specific si semnificativ defavorizate dinpunct de vedere natural;
Măsura 214 - Plăţi de Agro-mediu (Pachetul 1 - pajişti cu înaltă valoare naturală, Pachetul 2 - practici agricole tradiţionale, Pachetul 3 - pajişti importante pentru păsări, Pachetul 4 - culturi verzi).
SERVICIUL RELAŢII CU PUBLICUL ŞI COMUNICARE
Sursa: Agerpres