KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Comitet de criză: „Salvaţi agricultura!”

Publicat: 03 august 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Doar o lună! Cam atât mai pot aştepta agricultorii din toată ţara pentru ca oficialii de la agricultură, reprezentanţii Guvernului României, partidele parlamentare, europarlamentarii şi însuşi Preşedintele României să se întâlnească cu ei şi să găsească soluţii reale de finanţare a întregii agriculturi româneşti, îndeosebi acele sectoare pentru care ajutoarele de stat lipsesc cu desăvârşire în acest an.

Federaţia Agrostar, împreună cu Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România, FNPAR, au reunit săptămâna trecută toate organizaţiile sindicale, patronale din agricultură şi asociaţiile profesionale din România într-un Comitet de criză pentru salvarea agriculturii şi au stabilit o strategie de acţiune pentru următoarele luni.

„Important este că am reuşită să ne aşezăm la aceeaşi masă şi să ne găsim un numitor comun: agricultura României trece printr-o perioadă grea, e chiar una de răscruc, şi dacă nu vom reuşi să blocăm toate iniţiativele acestui ministru Mihail Dumitru, care cred că va ajunge în istorie ca cel mai slab ministru pe care l-a avut agricultura României, atunci probabil că ne vom merita soarta. Avem nişte drepturi câştigate, negociate cu UE şi din păcate s-a trezit el (Mihail Dumitru, n.r.) ca acum, pe fondul crizei economice, să înjumătăţească subvenţia la hectar, să taie subvenţia la crescătorii de animale sau să nu facă nimic cu privire la accesarea fondurilor europene”, spune Nicuale Ştefan, preşedintele Ferderaţiei Agrostar.

Pentru început, reprezentanţii tuturor sectoarelor agricole au solicitat urgent întâlniri cu toate instituţiile statului implicate în domeniul agricol, în frunte cu premierul Emil Boc şi cu preşedintele României, Traian Băsescu. În lipsa unui răspuns şi a unor soluţii, începând cu luna septembrie, fermierii vor demara ample acţiuni de protest.

Aşadar, în data de 2 septembrie, producătorii agricoli vot protesta în fiecare reşedinţă de judeţ în faţa prefecturilor, reprezentanţii Agrostar spunând că se aşteaptă să participe peste 40 mii de oameni cu mii de utilaje. O săptămână mai târziu, va avea loc un protest de amploare la Bucureşti la care vor fi aşteptaţi în jur de 10-15 mii de agricultori, cu aproximativ 300 de utilaje agricole, urmând ca pe 23 septembrie, fermierii să blocheze drumurile naţionale şi judeţene.

Ce se întâmplă cu prima pe cap de animal?

Reprezentanţii crescătorilor de bovine au făcut o ultimă propunere Ministerului Agriculturii privind sprijinul la bovine în acest an. Aceştia au acceptat varianta propusă de Minister, respectiv acordarea celor 21 euro/tona de lapte cotă şi ajutorul pentru carne, cu condiţia să se renunţe la obligativitatea ca producătorul să devină PFA.

„Astfel, suma alocată va putea fi accesată de către 90 la sută dintre fermieri, şi nu de 40 la sută, cât ar permite condiţia de PFA a beneficiarilor”, spune Claudiu Frânc, vicepreşedinte al Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România. De asemenea, FCBR a propus ca diferenţa de bani care nu se va putea absorbi prin măsurile pentru carne şi lapte să se acorde pe hectarul de teren aferent bazei furajere pentru bovine. “Sprijinul poate merge până la 100 euro/hectar, dar un fermier poate depune cerere doar pentru 1,4 hectare pe UVM”, a precizat Frânc.

La specia ovine, reprezentanţii MADR au oferit 5 euro/cap de animal, ceea ce-i nemulţumeşte pe oieri. „Alături de Agrostar şi FNPAR am făcut toate demersurile pentru a discuta cu premierul posibila suplimentare a bugetului pe 2011, de unde să ni se plătească ajutoarele pe anul acesta la nivelul celor de anul trecut, deoarece nu acceptăm ca un sector care realizează exporturi de peste un miliard de euro anual să fie distrus”, ne-a explicat Ionică Nechifor, vicepreşedinte al Federeaţiei Romovis.

Vizualizat: 614 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

Bancul zilei

Ce păţeşte un hoţ...

Ce păţeşte un hoţ...
Un hoţ intră într-o casă şi începe să fure. Detalii