Reprezentanţii AGROSTAR şi FNPAR au anunţat că au constituit un „comitet de criză” pentru salvarea agriculturii româneşti şi au solicitat preşedintelui Comisiei de Agricultură din Senat, Petre Daea, interpelarea ministrului agriculturii Mihail Dumitru, cu privire la situaţia fără precedent în care au ajuns agricultorii.
Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) şi Federaţia Sindicatelor AGROSTAR se declară neplăcut surprinse de punctul de vedere exprimat de Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, în cadrul conferinţei „Contribuţii privind reforma Politicii Agricole Comune", care a avut loc în data de 17 iunie 2010.
Într-un comunicat primit la redacţie, reprezentanţii agricultorilor spun că „pe primul loc se situează grija de a scoate în evidenţă capacitatea de negociere a actualului ministru Mihail Dumitru şi mai puţin grija faţă de rezolvarea problemelor reale ale agricultorilor”.
„Dovezile de amatorism şi nepricepere a actualei conduceri a ministerului nu sunt puţine şi nu sunt uşor de trecut cu vederea. Gesturile inconştiente s-au succedat, agricultorii au fost lăsaţi să se descurce pe cont propriu, deşi nu meritau acest lucru. Politica de subvenţionare s-a transformat, dintr-un ajutor necesar, într-o enormă confuzie. Despre irigaţii nu putem discuta, în prezent, suprafaţa irigată va scădea într-un ritm galopant, cu efecte greu de surmontat. Marile realizări ale PNDR se rezumă doar la câteva caiete de sarcini schimbate săptămânal, câteodată şi mai des. Mulţi bani se pierd fără urmă, pe drumul către beneficiari (...)
Cum arată deci viaţa agricultorilor astăzi? Veniturile lor scad pe zi ce trece, normele europene creează teamă şi confuzie, fenomene precum seceta le anulează de multe ori eforturile, fără ca autorităţile să gestioneze corect efectele. Asistăm la o accelerare a creşterii preţurilor la produsele alimentare, la creşterea importurilor şi scăderea exporturilor, la sărăcirea, sistematică şi sigură, a agricultorilor români, o categorie socială care nu a cunoscut niciodată prosperitatea”, se mai precizează în comunicat.
Membrii FNPAR şi AGROSTAR, în majoritatea lor, declară că nu pot fi de acord cu acest mod de abordare a problematicii sectorului agricol şi solicită Guvernului României să ţină cont de punctele de vedere pe care patronatele şi sindicatele din agricultură le-au depus la Comisia Europeană, privind principalele ajustări aduse Politicii Agricole Comune după 2013.
FNPAR şi AGROSTAR declară că au sperat că „venirea unui specialist familiarizat cu limbajul european la conducerea Ministrului Agriculturii va fi în avantajul agricultorilor, ţinând cont şi de faptul că nu era <înregimentat> politic şi avea o imensă susţinere naţională şi europeană. Dar, din păcate, atitudinea şi declaraţiile privind Politica Agricolă a României ne-au dovedit că dl. Mihail Dumitru nu cunoaşte realităţile din agricultura românească în ansamblul ei şi nu ţine cont de realitatea existentă în agricultură, de interesele producătorilor români şi ale statului român. Am crezut că vine un ministru cu
Cele două federaţii contestă şi absenţa capacităţii de dialog cu reprezentanţii organizaţiilor agricultorilor. „Refuzul în a accepta idei venite tocmai de la cei care trebuie să aplice legislaţia, adică de la agricultori, scoate în evidenţă faptul că nu a învăţat suficient de mult ce înseamnă importanţa dialogului la nivel european, rămânând astfel un ministru de rând, ca mulţi alţii.
Inactivitatea privind susţinerea agricultorilor pe plan intern şi european, incertitudinile legate de data plăţii subvenţiilor, precaritatea atragerii fondurilor europene, lipsa măsurilor de susţinere a agricultorilor din legislaţia specifică, au scos în evidenţă faptul că timpul de şedere a domniei sale la conducerea Ministerului s-a sfârşit. FNPAR şi AGROSTAR, cer ministrului agriculturii Mihail Dumitru să încheie acest joc murdar de a duce organizaţiile în altă direcţie decât cea pentru care acestea au fost constituite.
În caz contrar, ne vedem obligaţi să sesizăm forurile competente ale Uniunii Europene pentru a lua act de cele întâmplate”, se precizează în comunicatul semnat de Viorel Matei, preşedinte FNPAR şi Tudor Dorobanţu, secretar general Agrostar.
„TOT CE MIŞCĂ ÎN AGRICULTURĂ VA IEŞI ÎN STRADĂ”
Ştefan Niculae, preşedinte Agrostar: Am stabilit un Comitet de Criză împreună cu FNPAR-ul şi avem două mari obiective pentru perioada august-septembrie 2010. În primul rând vrem să începem un dialog cu preşedintele României, cu partidele parlamentare, cu europarlamentarii şi cu comisiile de agricultură, să vedem care este punctul lor de vedere vizavi de măsurile privind reducerea sau anularea unor ajutoare/forme de sprijin financiar pentru agricultori şi, în acelaşi timp, ne organizăm în vederea unor acţiuni de protest de stradă.
E o perioadă în care noi sperăm să prevenim cumva luarea unor decizii în ceea ce priveşte rectificările bugetare, adică să stopăm reducerea şi eliminarea subvenţiilor, ţinând cont că celelalte state europene care sunt în criză nu numai că n-au redus subvenţiile, ci au şi venit cu propuneri suplimentare de ajutoare de stat. Ori noi, dacă venim acuma şi reducem subvenţiile sau anulăm unele dintre ele, probabil vom condamna România la importuri, vom distruge locurile de muncă şi investiţiile din agricultură şi, pe de altă parte, fermierii, care marea lor majoritatea sunt în zona de subzistenţă, îşi vor închide activităţile. Ceea ce mi se pare destul de grav, mai ales că nu e normal că securitatea alimentară a României să depindă în totalitate de importuri.
Demisia Ministrului Agriculturii este revendicarea noastră cheie. Considerăm că actualul ministru al agriculturii nu are capacitatea profesională şi politică să rezolve problemele actuale din agricultură, să reprezinte interesele agricultorilor. Este depăşit de situaţie şi ca atare el trebuie să plece imediat de la conducerea Ministerului Agriculturii”.