Adama
Vinasa Rompak

Aproape 83% dintre chestionare, completate pentru Recensământul General Agricol

Publicat: 14 ianuarie 2011 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Numărul total de chestionare statistice privind Recensământul General Agricol /RGA/ a fost completat, până în prezent, în proporţie de 82,77%, relevă datele Comisiei Centrale a RGA.

'Din informaţiile operative centralizate de Institutul Naţional de Statistică asupra ritmului de colectare a datelor statistice în teren la Recensământul General Agricol, în perioada 2 decembrie 2010 - 12 ianuarie 2011, se constată că s-au completat 82,77% din numărul total al chestionarelor statistice estimate a fi înregistrate în cadrul recensământului', precizează sursa citată.

În 17 judeţe, înregistrarea datelor statistice a fost superioară mediei calculate la nivel naţional, procente mai mari fiind înregistrate în: Arad (98,53%), Braşov (93,17%), Vaslui (92,80%) şi Dolj (90,80%).

Alte judeţe în care s-au înregistrat procentaje mai mari de înregistrare a chestionarelor sunt Vrancea (89,56%) şi Prahova (89,25%).

Potrivit sursei citate, un ritm mai scăzut a fost consemnat în judeţele: Sibiu (74,69%), Iaşi (75,76%), Gorj (77,29%), Suceava (77,49%), Hunedoara (77,89%) şi Mehedinţi (78,09%).

Recensământul General Agricol, primul desfăşurat în România după aderarea ţării la Uniunea Europeană, a debutat în data de 2 decembrie 2010 prin culegerea datelor din teren, acţiune care se va desfăşura până la 31 ianuarie 2011.

Conform datelor furnizate de Comisia Centrală a RGA, datele sunt culese prin interviu faţă în faţă de către recenzori pentru exploataţiile agricole fără personalitate juridică, şi prin autoînregistrare, sub îndrumarea recenzorilor şefi/coordonatorilor, la unităţile cu personalitate juridică.

În activitatea de recenzare sunt implicaţi 30.000 de recenzori, 5.000 recenzori şefi, 3.250 de coordonatori şi 140 recenzori pentru ancheta de control.

Conform Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr 1166/2008, exploataţia agricolă este definită ca o unitate tehnico-economică de sine stătătoare, cu o gestiune unică şi care desfăşoară activităţi agricole prin utilizarea suprafeţelor agricole şi/sau creşterea animalelor sau activităţi de menţinere a terenurilor agricole în bune condiţii agricole şi de mediu, fie ca activitate principală, fie ca activitate secundară.

Momentul şi perioadele de referinţă sunt ziua de 1 decembrie 2010, pentru efectivele de animale, anul agricol 2010 (30 septembrie 2009 - 1 octombrie 2010), pentru terenuri şi celelalte informaţii, şi ultimii trei ani, pentru dezvoltarea rurală şi suprafaţa efectiv irigată.

Primele rezultate provizorii vor fi anunţate în iunie 2011, iar datele finale vor fi transmise Eurostat pentru ancheta privind metodele de producţie agricolă la 31 decembrie 2012.

Rezultatele la nivel naţional vor fi diseminate prin comunicate de presă şi sub forma unor publicaţii tipărite, respectiv rezultate provizorii (un volum) în luna iunie 2011, rezultate definitive (5 volume, unul cu date la nivel naţional şi patru cu date pe macroregiuni, regiuni de dezvoltare şi judeţe), carte şi CD, în luna decembrie 2012.

RGA va beneficia de un sprijin financiar din partea Comisiei Europene de 4 milioane euro, din care 2,4 milioane euro au fost puse deja la dispoziţia României la sfârşitul anului 2009 prin contractul de grant încheiat de Eurostat, iar diferenţa de 1,6 milioane de euro va fi primită la sfârşitul acţiunii, dupa transmiterea raportului metodologic şi a celui financiar.

Contribuţia naţională va fi de 112,4 milioane de lei şi va fi suportată de trei instituţii, respectiv Institutul Naţional de Statistică (INS), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), din care cea mai mare sumă va veni din bugetul Agriculturii, circa 63,167 milioane lei, 42,405 milioane lei de la INS şi 6,850 milioane lei de la MAI. Sumele vor fi defalcate pe perioada 2010-2012.

Ultimul recensământ general agricol a avut loc în perioada decembrie 2002-ianuarie 2003.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1308 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii