Adama
Vinasa Rompak

APIA va continua verificarea bunelor condiţii de mediu în ferme

Publicat: 05 ianuarie 2010 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a selectat pentru controlul Bunelor Condiţii Agricole şi de Mediu (Good Agricultural and Environmental Conditions - GAEC) un eşantion de 11.192 de ferme care au depus cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă, din care 50% pentru controlul clasic pe teren, diferenţa fiind verificată prin teledetecţie.

Potrivit APIA, din cele 11 GAEG-uri obligatorii pentru toţi solicitanţii sprijinului pe suprafaţă, controlul respectării GAEC 1, respectiv ca terenul arabil să fie acoperit cu culturi de toamnă şi/sau să rămână nelucrat după recoltare pe cel puţin 20% din suprafaţa arabilă totală a fermei, se realizează în timpul campaniei de iarnă.

Astfel, din cele peste 11 mii de ferme cuprinse în eşantion, APIA a verificat, până la jumătatea lunii decembrie 2009,  respectarea GAEC 1 în 5.934 ferme, din care 2.268 prin control clasic pe teren şi 3.666 prin teledetecţie.

De asemenea, pe perioada campaniei de vară, APIA a verificat respectarea GAEC 2-10 în toate cele 11.192 de ferme cuprinse în eşantionul de control, GAEC 11 urmând să fie verificat administrativ.

Bunele condiţii agricole şi de mediu sunt obligatorii pentru toţi utilizatorii de terenuri agricole care solicită sprijin pe suprafaţă din fonduri europene sau din bugetul national. Aceste condiţii trebuie respectate pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, inclusiv pe cele neeligibile.

Potrivit reglementărilor în vigoare, nerespectarea bunelor condiţii agricole şi de mediu atrage sancţionarea fermierilor care au solicitat sprijin financiar pe suprafaţă prin aplicarea unei reduceri la plată din suma cuvenită. Controlul respectării de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu se face de către APIA.

I.    Standarde pentru evitarea eroziunii solului:

GAEC 1. Pe timpul iernii, terenul arabil trebuie să fie acoperit cu culturi de toamnă şi/sau să rămână nelucrat după recoltare pe cel puţin 20% din suprafaţa arabilă totală a fermei;

GAEC 2. Lucrările solului pe terenul arabil cu panta mai mare de 12%, cultivat cu plante prăşitoare, se efectuează de-a lungul curbelor de nivel;

GAEC 3. Se menţin terasele existente pe terenul agricol la data de 1 ianuarie 2007;

II. Standarde pentru menţinerea conţinutului de materie organică în sol, prin aplicarea unor practici agricole corespunzătoare:

GAEC 4. Floarea soarelui nu se cultivă pe aceeaşi parcelă mai mult de doi ani consecutiv;

GAEC 5. Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil nu este permisă decât cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului;

III.    Standarde pentru menţinerea structurii solului:

GAEC 6. Lucrările solului pe terenul arabil cu panta mai mare de 12%, cultivat cu plante prăşitoare, se efectuează de-a lungul curbelor de nivel;

IV. Standarde pentru menţinerea unui nivel minim de întreţinere a terenurilor agricole:

GAEC 7. Menţinerea pajistilor permanente prin asigurarea unui nivel minim de păşunat sau prin cosirea lor cel puţin o dată pe an;

GAEC 8. Arderea pajiştilor permanente nu este permisă decât cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului;

GAEC 9. Nu este permisă tăierea arborilor solitari şi/sau a grupurilor de arbori de pe terenurile agricole;

GAEC 10. Evitarea instalării vegetaţiei nedorite pe terenurile agricole, inclusiv pe terenurile care nu mai sunt exploatate pentru producţie;

V. Standarde pentru menţinerea suprafeţei existente de pajişti permanente:

GAEC 11. Menţinerea suprafeţei de pajişti permanente la nivel naţional, existente la data de 1 ianuarie 2007.

Vizualizat: 897 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii