Camerele agricole sunt constituite pentru a fi instituţii ale agricultorilor, o interfaţă între aceştia şi instituţiile statului, a declarat, vineri, la Bacău, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Rădulescu.
El a combătut, cu acest prilej, unele opinii conform cărora ele 'vor fi politizate excesiv'. 'Unii spun că aceste camere agricole vor fi politizate excesiv. Da! Cu drapelul României. Pentru că voi, agricultorii, reprezentaţi întregul spectru politic. Numai că în Camera Agricolă veţi face o singură politică: politica agricolă', le-a spus secretarul de stat Adrian Rădulescu fermierilor prezenţi la deschiderea expoziţiei de maşini şi utilaje agricole ITEGRA 2011.
Precizând că 'la Camerele Agricole vor fi alegeri şi vor fi votaţi membri numai dintre agricultori', oficialul MADR i-a îndemnat pe fermieri să îi aleagă 'pe cei de frunte, gospodari, pricepuţi' şi în acest fel instituţia 'va fi deosebit de puternică'.
Vorbind despre finanţarea Camerelor Agricole, secretarul de stat a explicat că aceasta 'se va face din cotizaţiile membrilor şi nu de la stat', iar cotizaţia va fi stabilită de Camera Agricolă Naţională, 'probabil undeva între 7 şi 10 euro anual'.
El a menţionat că, totuşi, va exista şi o subvenţie de la stat, însă, 'doar pe bază de contract cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru acţiuni de promovare, de control'.
'Mulţi nu au conştientizat că suntem ţară a Uniunii Europene. Nu putem face altă politică, în agricultură, decât politica agricolă comună europeană. Toţi cei care primesc subvenţii sunt membri de drept ai Camerelor Agricole şi trebuie să îşi aducă mica lor contribuţie financiară la funcţionarea acestora. Vrem ca politica agricolă să se facă prin Camerele Agricole pentru a nu exista suspiciuni politice', a declarat Adrian Rădulescu.
Sursa: Agerpres