Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) şi Agenţia de Plăţi - Fonduri de Stat pentru Agricultură (A.P. - F.S.A) din Bulgaria au semnat luni un acord de cooperare, care stabileşte relaţiile dintre părţi în ceea ce priveşte schimbul de experienţă tehnică în domenii cum ar fi managementul mecanismelor de piaţă în agricultură, măsurile de intervenţie, de comerţ exterior, controlul pe teren, precum şi sprijinul direct acordat producătorilor agricoli sau cel destinat dezvoltării mediului rural.
Conform unui comunicat al APIA, contractul a fost semnat la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în prezenţa secretarului de stat Adrian Rădulescu, precum şi a reprezentanţilor celor trei agenţii, respectiv Florin Marius Faur - director general APIA, Mihai Gavril Vădan, director general APDRP, şi Svetoslav Simeonov, director executiv A.P. - F.S.A.
Evenimentul, ce a marcat iniţierea unei cooperări în domeniile de interes comune celor trei instituţii, a fost susţinut şi prin prezenţa directorilor generali adjuncţi ai instituţiilor menţionate, precum şi a experţilor care activează în cadrul acestora.
Obiectivele colaborării vizează schimbul de informaţii şi experienţă prin participarea şi organizarea în comun a unor conferinţe, seminarii, ateliere de lucru ce vor avea loc în România, Bulgaria sau la nivel internaţional, precum şi îmbunătăţirea capacităţii administrative prin cursuri teoretice şi practice.
De asemenea, direcţiile de acţiune stabilite prin protocolul de colaborare sunt îndreptate şi în sensul facilitării efectuării zborurilor necesare pentru actualizarea Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole (LPIS) pentru judeţele situate la graniţa cu Bulgaria, respectiv Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Constanţa.
În cadrul celor două prezentări generale pe care agenţiile de plăţi din România le-au oferit colegiilor bulgari, aceştia din urmă au fost deosebit de interesaţi de sistemul de depunere online a cererilor de plată (IPA Online), modalitate prin care România aduce un plus de eficienţă în gestionarea fondurilor europene destinate agriculturii. Următoarele întâlniri vor viza aplicaţia IPA Online, prin intermediul căreia solicitanţii de plăţi directe de la Uniunea Europeană au posibilitatea de a realiza electronic operaţiunile de identificare şi digitizare a parcelelor.
Sursa: Agerpres