Prin ordin al ministrului MADR au luat fiinţă trei noi federaţii ale organizaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigaţii. După cum ne-a relatat Ion Cazacu, vicepreşedinte al Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România, cel care s-a întrebuinţat serios în realizarea acestui proiect, este vorba despre Folteşti – Prut, Vameş – Siret şi Câmpia Covurlui, care au în exploatare circa 85 de mii de hectare. De departe, „perla coroanei” este federaţia Câmpia Covurlui – o amenajare cu o suprafaţă de aproape 75.000 de hectare.
În judeţul Galaţi sunt acum patru federaţii deja constituite.
„Aşteptăm ca noul ministru să se implice în rezolvarea unor probleme ce ţin de domeniul îmbunătăţirilor funciare. Astfel, comitetul de monitorizare de la APDRP să stabilească data sesiunii de depunere a proiectelor pentru accesarea Măsurii 125, precum şi sumele alocate. Preconizăm, la nivel de ţară, în jur de 100 de organizaţii care sunt interesate să întocmească documentaţia necesară, măcar 80 de milioane de euro să se prevadă pentru 2012. Am cerut pentru modernizări şi retehnologizări de îmbunătăţiri funciare să se suplimenteze cu 500 mii de euro pentru construirea de staţii electrice pe „energia verde”, regenerabilă şi nepoluantă: eoliene sau solare, care să creeze organizaţiilor o anumită independenţă energetică”, ne-a declarat vicepreşedintele LUAIR.
Anul trecut, a precizat Cazacu, au fost multe organizaţii care n-au reuşit să acceseze Măsura 125, deşi aveau documentaţiile aproape de final. Aceasta pentru că nu au reuşit să obţină acordul tuturor proprietarilor de teren, unii dintre aceştia fie au fost plecaţi în ţările comunitare, fie au decedat, iar moştenitorii legali nu au dezbătut succesiunea.
Apoi, LUAIR cere ca acolo unde s-au constituit federaţii de organizaţii, tarifele de îmbunătăţiri funciare să fie întocmite şi pentru federaţiile respective şi încasate de către acestea.
„Vrem ca tariful de IF să fie încasat de la beneficiarii de teren şi de federaţii, nu numai de ANIF, pentru că federaţiile, de fapt, sunt un fel de filiale cu suprafeţe ceva mai mici decât ANIF, ce exploatează o amenajare de îmbunătăţiri funciare”, a explicat Ion Cazacu.
De asemenea, Liga a propus modificarea OG 82/2011 în sensul ca organizaţiile să poată prelua în folosinţă prin protocol infrastructura de irigaţii care este în proprietarea statului român.
Două noi organizaţii de desecare şi drenare
Zilele trecute, în judeţul Tulcea, au fost constituite două noi organizaţii de desecare şi drenaj: ODD Balca – Măcin cu o suprafaţă de 1.800 hectare şi ODD Igliţa-Carcaliu, cu 850 de hectare.
Organizaţia Balca – Măcin are în activitate irigaţii şi desecări, având o staţie reversibilă la Dunăre, pe braţul Măcin.
În viitor, amenajarea de irigaţii se va moderniza prin realizarea unei reţele de conducte subterane.