Aurel Petruș, fermier din Ștefan cel Mare, județul Ialomița, cultivă peste 1.000 ha în sistem ecologic. Dar presupun că asta deja cunoașteți deoarece despre acest fermier ca și despre soluțiile sale inedite am mai scris, atât aici, pe Agroinfo, cât și în revista Ferma.
Dar despre cum rezolvă fertilizarea fazială a culturilor de toamnă am aflat abia atunci când am văzut că administra pe câmp peleți. L-am întrebat, curios, ce împrăștie pe grâu. Mi-a povestit că acum doi ani a găsit prin Germania un asemenea înrășământ ecologic. Așa că a ales să „ciupească” din priceperea nemților pentru a asigura o fertilizare fazială la culturile de toamnă și totodată să-și asigure și managementul dejecțiilor în ferma de găini ouătoare. Găini care cotcodăcesc după ce au făcut, de acum vestitul, Gălbenuș de Bărăgan.
Dar cum și ce anume are special gunoiul de pasăre peletizat, am aflat de la Aurel Petruș. Secretul este combinația acestuia cu dolomita, într-un procent de 10%. Adică la 9 kg de găinaț cu umiditatea de 18-20 % se adugă 1 kg de dolomită. Apoi, acest amestec se introduce în instalația de peletizare (o instalație nu prea sofisticată, cumpărată cu doar 2.000 euro) de unde vor rezulta peleții (8 mm grosime) pentru fertilizare. Dolomita asigură o echilibrare a pH – ului acid al gunoiului de pasăre dar asigură și „cimentarea” peleților.
Aurel Petruș împrăștie 1 t/ha din acest fertilizant, obligatoriu toamna, pentru că precipitațiile de peste iarnă să asigure dizolvarea lentă. Acest fertilizant nu conține mai mult de 7 % azotat de amoniu substanță activă dar aduce un important aport de magneziu, ușor asimilabil pentru plante. Oxidul de magneziu se găsește într-o proporție de 18-20 %, conform afirmațiilor fermierului. Deci, acest fertilizat obținut în fermă de Aurel Petruș, aduce un spor mediu de 1 t/ha față de aceeași cultură nefertilizată (grâu monococum). Sporul de producție e un pic diferit la celălalte culturi de toamnă, dar în mare e undeva pe acolo.
Pentru rezultate bune orice găselniță e bună. Acum fermierul se gândește serios să crească și porci cu cereale ecologice, în sistem extensive, „ca la mama acasă”. Are băieții alături și asta îi dă forță să inoveze continuu.