Cine s-ar fi gândit că din ardei iuți, whisky și vin se poate prepara o sofisticată și delicioasă dulceață? Rețeta neobișnuită aparține Mariei Darian din Suplacu de Barcău, județul Bihor. Gospodina ne-a mărturisit că descoperise o rețetă de dulceață de ardei iuți și, creativă cum e, și-a adăugat amprenta personală: vin și whisky care-i dau gustul desăvârșit.
O porție se prepară din jumătate de kilogram de ardei iuți și jumătate de kilogram de ardei capia. Ardeii se curăță foarte bine de semințe, le sfătuiesc pe gospodine să poarte mănuși când curăță ardeii iuți. Altfel, vor scăpa de reumatism, dar se vor alege și cu niște usturimi. După ce au fost curățați, ardeii se pun într-un blender, unde se amestecă cu o bucata mare de ghimbir, pe care am răzuit-o în prealabil, și două lămâi.
Din timpul procesului de preparare. Fotografiile aparțin gospodinei
La pasta obținută se adaugă jumătate de litru de oțet, un kilogram de zahăr, jumătate de litru de vin roșu, 200 ml de whisky sau cognac și o păstaie de vanilie. Această compoziție se fierbe aproximativ 45 de minute, spune Maria Darian.
Dulceața are un gust greu de egalat de cel al dulcețurilor obișnuite, preparate din fructe.
Așezată în borcane pentru iarnă