În ultima decadă a lunii noiembrie - începutul lunii decembrie pomicultorii au avut o perioadă de muncă intensă în livezi.
„În această perioadă, aplicăm amendamente pentru corectarea pH-ului pe anumite parcele. Acolo unde nivelul nu este cel optim, ar trebui să ajungem, în cazul mărului, la un pH în jur de 6,0 şi la un grad de saturaţie în baze în jur de 80%. Avem o imagine clară în cea ce priveşte lucrarea, pe baza rezultatelor analizelor de sol”, ne-a declarat inginerul Ioan Anghel, expert horticultor la compania Horticola Internaţional Sibiu.
Acesta avea la final de noiembrie: 376 ha cu măr, 48 ha cu prun, 19 ha cu cireş, 29 ha cu vişin, 2 ha de piersic şi încă 15 ha cu alte specii pomicole.
Plantarea de toamnă pentru completarea golurilor a fost o lucrare care s-a executat cu destulă atenţie. Pentru completarea „cariilor” din plantaţia de prun, ce însumează 36 hectare, au fost aprovizionaţi şi sădiţi 3.600 de puieţi. Apoi, lucrarea s-a mutat în livada de măr. „Completăm golurile, produse îndeosebi de rozătoare, cu cei 4.300 de pomi din diferite soiuri: Golden, Starkrimson (Bot de iepure), Florina, Generos, Idared, Ionathan, Prima”, ne-a spus Anghel.
Apa intră în atenţia pomicultorilor
Pentru societatea Pomicola Recea Plugari din judeţul Iaşi, anul care se încheie nu peste mult timp, a fost nefavorabil. Seceta a fost fenomenul predominant, ale cărei efecte au făcut ca producţia de mere să fie mult mai mică decât cea scontată. La Pomicola Recea Plugari, apa este o mare problemă.
Potrivit lui Ilie Airinei, administratorul grupului de producători recunoscut preliminar de MADR la 03.02.2011, apa este cărată de la o distanţă de aproape 20 km. Izvoarele de coastă sunt captate, dar din cauza secetei nu asigură un debit suficient de apă pentru plantaţie.
La sfârşitul toamnei, în livadă s-a mai făcut o arătură superficială, la 18-20 cm adâncime, executată cu plugul dezaxat. Totodată, au pregătit pentru plantat o suprafaţă de 10 hectare cu o densitate de 714 pomi fructiferi la hectar.
Una dintre marile aşteptări ale fermierului este şi programul de reconversie la pomi, care se va derula începând cu anul 2014. Livada trebuie întinerită, e în declin de producţie. Apoi pomicultorii mai vor să acceseze fonduri pentru construirea unui depozit pentru păstrarea fructelor pe timp de iarnă.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Recolte Bogate – numărul decembrie 2012.