Programul de tomate are mare succes în rândul oltenilor. Astfel, judeţul Olt este fruntaş, la Direcţia pentru Agricolă Olt s-au înregistrat peste 1350 de cereri la această dată.
„Avem foarte mulţi fermieri din zona de sud a judeţului - Izbiceni, Scărişoara, Cilieni, Giuvărăşti, Voiceşti, Pleşoiu sau Grădinari - care mizeză până la finalul anului pe roşii şi care vor accesa acest program. Eu zic că vor fi peste 2000 de legumiculturi, beneficiari ai schemei de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate. Bine ar fi fost ca programul ministerului Agriculturii să fi precizat în mod expres folosirea de material biologic furnizat de cercetarea legumicolă românească", a precizat Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt (SPA).
Liderul SPA Olt a continuat adăugând că mulţi grădinari au accesat mai târziu programul şi îşi făcuse alte calcule vizavi de sămânţă. Dar se pare că în ciclul doi, în perioada toamnei, cu siguranţă, vor putea comercializa tomatele, conform cerinţelor programului, mai ales că în judeţul Olt este o tradiţie îndelungată în a se cultiva tomate în al doilea ciclu de producţie.
Problema comercializării producţiei pare a fi rezolvată. Nu este vorba despre supermarketuri. În comuna Grădinari au prins viaţă două iniţiative private - şi anume două centre de colectare a legumelor, cu capacitate suficient de mare, care aprovizionează ritmic reţelele Kaufland, Bila, Auchan.
De asemenea, există şi varianta vânzării pe pieţele de gros din Bucureşti, Constanţa, Cluj sau Braşov.
Mai nou, în luna iunie, în sudul judeţului Olt, va intra în funcţiune o fabrică de procesare a legumelor, finanţată din fonduri europene.