România are la dispoziţie aproape 53 milioane lei pentru implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli în anul şcolar 2011-2012. Pe lângă distribuirea gratuită zilnică de mere către elevii de gimnaziu din şcolile publice şi private, administraţiile locale vor mai avea obligaţia să organizeze cel puţin o activitate adiacentă având drept scop cunoaşterea beneficiilor consumului de fructe şi legume proaspete. O parte din bani vor fi, de asemenea, utilizaţi pentru evaluarea programului desfăşurat în perioada 12 septembrie 2011- 22 iunie 2011.
Fondurile alocate pentru implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli în anul şcolar care începe în această toamnă se ridică la 12,59 milioane euro (52,89 milioane lei), din care 8,48 milioane euro reprezintă finanţare UE, iar diferenţa de 4,10 milioane euro cofinanţarea publică din bugetul naţional, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Agriculturii.
Distribuirea merelor în şcoli începe din 31 octombrie 2011: Suma pentru un elev, maxim 0,315 lei
Pentru anul şcolar 2011-2012, peste 1,624 milioane de elevi de gimnaziu din şcoli publice şi private ar trebui să primească în fiecare zi de şcoală câte un măr proaspăt, timp de 94 de zile de şcolarizare, începând cu 31 octombrie 2011. Suma alocată pentru fiecare elev este de maxim 0,315 lei/elev.
Potrivit proiectului, costurile estimate pentru distribuţia merelor în anul 2011 se ridică la 19,94 milioane lei (31 octombrie - 23 decembrie), iar pentru 2012 (16 ianuarie - 31 martie) - la 28,13 milioane lei.
Aproape 5 milioane lei pentru vizite în ferme pomicole şi în târguri, concursuri tematice şi broşuri pentru informarea elevilor
Pe lângă distribuirea de mere în şcoli, vor putea fi organizate, în cadrul programului de promovare a consumului de fructe în şcoli, vizite la ferme sau staţiuni de cercetare pomicolă sau legumicolă, la zilele recoltei, expoziţii, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare.
De asemenea, vor putea fi organizate concursuri tematice cu premii şi vor putea fi tipărite şi distribuite broşuri sau materiale didactice al căror scop este cunoaşterea beneficiilor consumului de fructe şi legume proaspete.
Potrivit proiectului, costurile pentru implementarea acestor măsuri adiacente în 2011 se ridică la 1,994 milioane lei, iar în anul 2012 - la 2,813 milioane lei.
Banii necesari organizării acestor activităţi vor fi suportaţi din bugetele locale ale judeţelor, sectoarelor municipiului Bucureşti, respectiv ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi nu vor putea depăşi 10% din fondurile alocate fiecărei administraţii locale pentru acordarea gratuită a merelor.
Fiecare administraţie locală va avea obligaţia de a organiza, la alegere, cel puţin o astfel de activitate adiacentă.