Adama
Vinasa Rompak

Peste 12,5 mil. euro pentru mere gratuite pentru elevii de gimnaziu, în anul şcolar 2011-2012

Publicat: 03 august 2011 - 20:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România are la dispoziţie aproape 53 milioane lei pentru implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli în anul şcolar 2011-2012. Pe lângă distribuirea gratuită zilnică de mere către elevii de gimnaziu din şcolile publice şi private, administraţiile locale vor mai avea obligaţia să organizeze cel puţin o activitate adiacentă având drept scop cunoaşterea beneficiilor consumului de fructe şi legume proaspete. O parte din bani vor fi, de asemenea, utilizaţi pentru evaluarea programului desfăşurat în perioada 12 septembrie 2011- 22 iunie 2011.

Fondurile alocate pentru implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli în anul şcolar care începe în această toamnă se ridică la 12,59 milioane euro (52,89 milioane lei), din care 8,48 milioane euro reprezintă finanţare UE, iar diferenţa de 4,10 milioane euro cofinanţarea publică din bugetul naţional, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Agriculturii.

Distribuirea merelor în şcoli începe din 31 octombrie 2011: Suma pentru un elev, maxim 0,315 lei

Pentru anul şcolar 2011-2012, peste 1,624 milioane de elevi de gimnaziu din şcoli publice şi private ar trebui să primească în fiecare zi de şcoală câte un măr proaspăt, timp de 94 de zile de şcolarizare, începând cu 31 octombrie 2011. Suma alocată pentru fiecare elev este de maxim 0,315 lei/elev.

Potrivit proiectului, costurile estimate pentru distribuţia merelor în anul 2011 se ridică la 19,94 milioane lei (31 octombrie - 23 decembrie), iar pentru 2012 (16 ianuarie - 31 martie) - la 28,13 milioane lei.

Aproape 5 milioane lei pentru vizite în ferme pomicole şi în târguri, concursuri tematice şi broşuri pentru informarea elevilor

Pe lângă distribuirea de mere în şcoli, vor putea fi organizate, în cadrul programului de promovare a consumului de fructe în şcoli, vizite la ferme sau staţiuni de cercetare pomicolă sau legumicolă, la zilele recoltei, expoziţii, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similare.

De asemenea, vor putea fi organizate concursuri tematice cu premii şi vor putea fi tipărite şi distribuite broşuri sau materiale didactice al căror scop este cunoaşterea beneficiilor consumului de fructe şi legume proaspete.

Potrivit proiectului, costurile pentru implementarea acestor măsuri adiacente în 2011 se ridică la 1,994 milioane lei, iar în anul 2012 - la 2,813 milioane lei.

Banii necesari organizării acestor activităţi vor fi suportaţi din bugetele locale ale judeţelor, sectoarelor municipiului Bucureşti, respectiv ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi nu vor putea depăşi 10% din fondurile alocate fiecărei administraţii locale pentru acordarea gratuită a merelor.

Fiecare administraţie locală va avea obligaţia de a organiza, la alegere, cel puţin o astfel de activitate adiacentă.

 

Vizualizat: 1481 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Dâmboviţa: Merele de Voineşti, căutate de unguri şi polonezi

Dâmboviţa: Merele de Voineşti, căutate de unguri şi polonezi

''Am avut din toamna anului trecut până acum o perioadă foarte bună. Deja, la acest moment, mai sunt cantităţi mici de mere de vândut'', a declarat marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţa, Ion Oprea.

Mere putrezite pentru elevii din judeţ Zalău

Mere putrezite pentru elevii din judeţ Zalău

'Problema este că firma care distribuie mere în Zalău, Cehu Silvaniei, Jibou şi într-o mare parte din mediul rural, spăla merele când le scoteau din depozitele mari, le puneau în pungi şi le duceau în alt depozit de unde le distribuiau. Şi cum au fost spălate şi ţinute în pungi de plastic, merele s-au stricat, au putrezit.

Guvernul distribuie mere în şcoli

Guvernul distribuie mere în şcoli

Astfel, pentru anul şcolar în curs, elevii din clasele I-VIII vor primi zilnic mere, în limita a 0,3 lei/elev. Scopul acestui program este de a crea obiceiuri alimentare sănătoase în rândul tinerilor, având în vedere cifrele care demonstrează faptul că obezitatea infantilă este în creştere şi devine un fenomen îngrijorător.

Mere româneşti pentru şcolari, cu fonduri UE

Mere româneşti pentru şcolari, cu fonduri UE

România va primi din partea UE 4,99 milioane de euro pentru fiecare an şcolar până în 2013 pentru distribuirea gratuită a fructelor în şcoli. Acest ajutor reprezintă rata co-finanţării comunitare de 75% pentru 1.107.350 copii cu vârste între 6 şi 10 ani, la care se adaugă co-finanţare naţională obligatorie de 1,664 milioane euro (25%) pentru măsuri adiacente.

Scrie parerea ta

Pentru a vizualiza pagina dorita, trebuie sa intrati in acontul dumneavoastra!
Utilizator inregistrat

Sunt deja un utilizator inregistrat.

Utilizator nou

Sunt utilizator nou, inregistrez

Doar utilizatorii inregistrati pot vizualiza pagina.

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii