Adama
Agreena
AGRICOVER

Nou ajutor de stat 1.500 euro/ha pentru fermieri! Suprafața minimă și condiții de eligibilitate

Publicat: 13 februarie 2024 - 23:18
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii a stabilit condițiile pentru un nou ajutor de stat pe care fermierii români îl pot primi în acest an pentru compensarea parțială a pierderilor suferite de aceștia din cauza războiului din Ucraina.

Proiectul de Ordonanță de urgență privind instituirea schemei de ajutor de stat prevede asigurarea un grant financiar producătorilor agricoli cultivatori de usturoi, pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de usturoi înființată în toamna anului 2023 - primăvara anului 2024.

La fel ca în cazul ajutorului de stat destinat producătorilor de tomate în spații protejate, beneficiarii subvenție pentru producția de usturoi sunt întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale, cultivatori de usturoi, respectiv:

  • a) producători agricoli persoane fizice;
  • b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare;
  • c) producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare, societăţile agricole organizate în conformitate cu Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările şi completările ulterioare, societăţile reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, grupurile şi organizaţiile de producători recunoscute potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 338/2005, cu modificările şi completările ulterioare, cooperativele agricole organizate potrivit prevederilor Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare;
  • d) organismele/organizaţiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare.

Ajutor de criză 1.500 euro pentru micii fermieri: Beneficiari și condiții!

Producătorii de usturoi care vor acest ajutor de stat trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate cumulative:

  • a) să solicite ajutorul de stat prevăzut de prezenta ordonanță de urgență;
  • b) să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi, în anul 2024, la data depunerii cererii;
  • c) să înființeze culturi de usturoi, pe o suprafață de minimum 0,3 ha în toamna anului 2023 - primăvara anului 2024, după caz;
  • d) să nu se afle în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de acordare a ajutorului de stat, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, sau, în cazul persoanei fizice, să nu fi fost emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la data depunerii cererii de acordare a ajutorului de stat;
  • e) să mențină cultura de usturoi înființată.

Cuantumul ajutorului de stat care se acordă per beneficiar este echivalentul în lei a sumei de 1.500 euro/ha, stabilit la cursul de schimb comunicat de către Banca Națională a României pentru data de 1 august 2023, de 4,9334 lei pentru 1 euro.

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 20.868,28 mii lei, echivalentul sumei de 4.230 mii euro și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024, în cadrul capitolului 83.01 Agricultură, Silvicultură, Piscicultură și Vânătoare, titlul 51 «Transferuri între unităţi ale administraţiei publice», articolul 51.01 «Transferuri curente», alineatul 51.01.01 «Transferuri către instituţii publice», direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, care asigură sumele necesare acordării schemei de la capitolul 83.10 «Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare», titlul 40 «Subvenţii», articolul 40.15 «Sprijinirea producătorilor agricoli».

În cazul în care suma totală de plată determinată care urmează să fie acordată beneficiarilor depășește resursele financiare totale, suma cuvenită fiecărui beneficiar se reduce proporțional. Plata ajutorului de stat pentru producătorii de usturoi se face până la 30 iunie 2024.

Sumele încasate prin această schemă se cumulează cu alte sume încasate prin scheme de ajutor de stat acordate fermierilor români prin Cadrul temporar Ucraina astfel încât sprijinul maxim să nu depășească 280.000 euro/beneficiar.

Vizualizat: 15277 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
QWERTY
|
02. 18, 2024. Sunday 08:35
Condiție obligatorie sa aibă cetățenie ucraineana
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Neîntelegere

Neîntelegere
Aseara, nevasta-mea a lasat un biletel pe frigider: Detalii