Peste 75% din producţia de fructe de pădure a judeţului Mureş este compromisă, din cauza îngheţului de la sfârşitul lunii mai, a anunţat, la finalul săptămânii trecute, şeful Direcţiei Silvice Târgu Mureş, Vasile Miculi.
“Am realizat o evaluare de vreo două săptămâni, în urma căreia am constatat că fructificaţia este foarte slabă faţă de alţi ani. Îngheţurile târzii de la sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie au afectat foarte mult floarea la afin şi zmeură în special. La ora actuală, peste 75% este afectată de îngheţ. Cred că vom avea de-a face cu cea mai slabă fructificaţie din ultimii cinci ani”, a spus Miculi, citat de Agerpres.
Colectarea începe în 25 iulie, iar preţurile vor fi stabilite în funcţie de recoltă
Acesta a afirmat că achiziţia fructelor de pădure în cele zece centre de colectare începe în 25 iulie, însă specialiştii Direcţiei Silvice Târgu Mureş cred că nu vor fi adunate mai mult de 10 tone de afine, în condiţiile în care anual se strâng între 150 şi 200 de tone de afine şi zmeură.
Vasile Miculi a mai menţionat că, în prezent, există foarte multe comenzi pentru achiziţia de fructe de pădure, dar că preţurile vor fi stabilite în funcţie de fructificaţie.
În 2010, culegătorii au primit între 2,5 şi 6,5 lei/kg de afine, iar la export s-a vândut cu 2,5-3,5 euro/kg
“După primele patru - cinci zile de la începerea achiziţiilor pot să-mi dau seama cât pot să ofer la culegător şi cu cât pot să vând fructele. Preţul se poate dubla de la un an la altul. Anul trecut am început cu 2,5 lei/kg la afine şi am terminat la 6,5 lei/kg. Livrarea a fost de la 2,5 euro la 3,5 euro. Cel mai mult exportăm în Germania, Olanda şi Italia, dar livrăm şi în ţară”, a detaliat Miculi.
În judeţul Mureş afinele şi zmeura sunt recoltate de pe circa 80.000 de hectare, iar cătina şi măceşele de pe circa 100.000 de hectare.