Aproape jumătate din cantitatea de fructe şi legume vândută în marile magazine din România provine din producţia autohtonă, dar avem încă nevoie de depozite şi de promovarea conceptului de condiţionare, de mărire a duratei de viaţă a producţiei, afirmă ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
„Am avut discuţii şi avem în continuare cu marile magazine de desfacere, cu producătorii, şi încercăm să acomodăm un pic relaţia dintre cele două componente importante. Astăzi, aproape 50% din producţia vândută în hypermarket-uri este de provenienţă românească. Importăm mai mult pentru că încă avem o problemă de organizare. Pe sectorul de legume-fructe, România produce mai mult decât nevoile de consum pe care le are. Cu toate acestea, mai avem încă o zonă de import de 10%”, a explicat Constantin, citat de Agerpres.
Proiectele pentru construcţia de depozite de legume-fructe sunt încă în faza de evaluare
„Avem o producţie bună de fructe, s-au depus proiecte până în luna februarie şi suntem încă în faza de evaluare a acestora. După acest moment, vor începe investiţiile şi sper să avem cât mai repede în funcţiune locurile pentru depozitare. Cu toate acestea, cele 35 de depozite nu vor rezolva problema pe care o are România, dar sper în continuare ca, pe măsură ce producţia creşte, cei care înţeleg că pe viitoarele fonduri vom finanţa proiectele integrate, să fie stimulaţi să construiască depozite. Personal, depozitele pe care le văd ideale pentru această zonă sunt acelea care, pe lângă depozitare, etichetare, sortare, ambalare, au şi partea de condiţionare, de mărire a duratei de viaţă a produselor româneşti. Astăzi, hypermarket-urile solicită producţii constante pentru a vinde şi astfel n-ar mai face importuri, cu o calitate foarte bună şi care să fie găsite 12 luni pe an, nu 4-5 luni cum avem noi. Dacă am reuşi să promovăm conceptul de condiţionare a produselor, legumelor şi fructelor româneşti, am putea să avem pe de o parte producătorul câştigat, dar şi consumatorul”, a mai spus ministrul Agriculturii.
Suprafaţa cultivată cu legume a scăzut cu 9.000 ha, iar producţia de legume a fost mai mică cu 719.000 tone în 2012, faţă de 2011
Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), citate de Agerpres, producţia de legume din 2012, fără cartofi, a totalizat 3,4 milioane tone, în scădere cu 719.000 tone, comparativ cu 2011, din cauza scăderii producţiilor medii la hectar şi a suprafeţelor cultivate.
Producţiile au fost mai mici la tomate (-28,2%), castraveţi (-25,5%), ardei (-20,1%), morcovi (-18,7%), ceapă (-14,5%), pepeni verzi şi galbeni (-14,0%), varză (-4,9%). La cartofi s-a obţinut o cantitate de 2,464 milioane tone, faţă de 4,07 milioane tone în 2011.
În 2012, suprafaţa cultivată cu legume a scăzut cu 9.000 ha, de la 263.000 ha în 2011, la 254.000 ha anul trecut.
Fructe: Producţie mai mică cu 152.000 tone în 2012, faţă de 2011
La fructe s-a obţinut o producţie de 706.000 tone în 2012, mai mică cu 152.000 tone faţă de cele 858.00 tone obţinute în 2011, iar producţia de struguri a totalizat 729.000 tone anul trecut, faţă de 879.000 tone în 2011.