România a importat, în 2010, o cantitate de 37.497 tone de ceapă, usturoi şi praz, în creştere cu 57% faţă de perioada similară din 2009, în timp ce exporturile au fost de peste 15 ori mai mici în aceeaşi perioadă, respectiv de numai 2.454,4 tone, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) privind comerţul cu produse agroalimentare.
Valoarea importurilor de ceapă, ceapă franţuzească, usturoi, praz, dar şi alte legume aliacee din 2010 a depăşit 8,88 milioane euro, în timp ce în 2009 a totalizat 5,68 milioane euro pentru 23.833 tone de astfel de legume aduse de pe piaţa externă.
Potrivit datelor MADR, încasările din exporturile de ceapă, usturoi şi praz au totalizat anul trecut 1,47 milioane euro, faţă de 1,5 milioane euro în 2009, când a fost exportată o cantitate mai mare cu 276 tone, respectiv 2.730,7 tone. Atât exporturile cât şi importurile de ceapă, ceapă franţuzească, usturoi, praz, dar şi alte legume aliacee au fost realizate în şi din ţările Uniunii Europene şi extracomunitare.
În 2010, în România a fost cultivată o suprafaţă de 33.275 hectare cu ceapă uscată de pe care s-a obţinut o producţie de 367.840 tone, iar usturoiul uscat (73.461 tone) a fost obţinut de pe 12.954 hectare.
Sursa: Agerpres