În perioada următoare, din pădurile administrate de Direcţia Silvică Harghita vor fi adunate zeci de tone de fructe de pădure, recolta urmând să ajungă la parteneri tradiţionali din Uniunea Europeană.
Potrivit responsabilului de producţie al Direcţiei Silvice Harghita, Miklos Istvan, se prognozează recoltarea unei cantităţi maxime de 110 de tone de zmeură şi de 10 tone de afine, acestea fiind adunate de pe suprafeţele deţinute de stat sau cele private, administrate de Direcţie.
Fructele de pădure sunt recoltate în mod neorganizat, de culegători, care le predau la centrele de achiziţie organizate de Direcţia Silvică. Astfel că, la fiecare centru există un achizitor care verifică dacă sunt respectate condiţiile de calitate. De la punctele de achiziţie, fructele sunt transportate la Secţia de Prelucrare a Produselor Pădurii de la Gheorgheni, unde sunt sortate, apoi se congelează rapid şi sunt transportate în ţări ale Uniunii Europene, în special în Germania.
Potrivit lui Istvan, străinii preferă fructele de pădure de la noi întrucât sunt recoltate din zone situate la cel puţin 50 de kilometri de unităţi poluante. În plus, specialiştii spun că zmeura şi afinele din pădurile harghitene sunt naturale şi ecologice şi conţin mai multe substanţe active decât cele cultivate pe plantaţii artificiale.
Fructele de pădure din Harghita se folosesc în industria alimentară, pentru obţinerea de gemuri sau sucuri, dar sunt şi procesate pentru obţinerea de arome şi adaosuri naturale folosite în industria cosmetică sau farmaceutică.
În afară de Direcţia Silvică, mai există şi firme private care colectează fructele de pădure de pe suprafeţele administrate de ocoalele silvice private. sursa : Agerpres