În pomicultură, se ştie că anul agricol începe din toamnă. În perioada iernii, continuăm măsurile agrotehnice, care alături de cele fitosanitare, au rolul de a reduce pagubele produse de patogeni şi de dăunători.
Tratamentele executate în intervalul toamnă - iarnă - primavară combat speciile de ciuperci şi bacteriile aflate în stadiul de latenţă pe scoarţă, ramuri, muguri, dar şi pentru a elimina ouăle şi larvele unor insecte şi acarienii.
Primele tratamente, cele de toamnă - iarnă, din prima parte a repausului vegetativ, s-au făcut deja - prima stropire albastră şi tratamentul cu insecticide sub formă de uleiuri. De acum vom trece la tratamentele specifice pentru sfârşitul repausului vegetativ - începutul primăverii.
Măsuri agrotehnice cu rol în protecţia pomilor
Lucrările de tăiere din această perioadă au rol în deschiderea coroanei pentru a permite aerului şi soarelui să pătrundă şi să reducă perioada de umectare a frunzelor la pomii aflaţi în plină producţie. De asemenea, se fac tăieri pentru normarea încărcăturii de rod (în funcţie de specie, de vârsta pomului, de vigoare, de posibilităţile de fertilizare, de potenţialul sortimentului de soiuri) şi pentru asigurarea unui echilibru între partea vegetativă şi cea subterană a pomilor. La pomii tineri, de 1-2 ani, taierile vizează formarea scheletului (coroanei). Pomii mai bătrâni, cei aflaţi în declin, au nevoie de tăieri mai severe, de regenerare, corelate apoi cu o fertilizare adecvată şi cu irigare, dacă va fi nevoie.
În funcţie de înălţimea dorită a pomilor, de forma şi destinaţia plantaţiei, puieţii plantaţi în toamnă se scurtează la 50-70 cm. La pomii firavi încă nu se renunţă la tutore.
Ramurile uscate, rupte, cele afectate de îngheţ sau rezultate din tăieri, cele debile sau slab dezvoltate, ramurile cu ulceraţii cauzate de păduchele lânos sau de patogenii de scoarţă, dar şi lăstarii afectaţi de făinare, de monilinia, de puricele melifer al mărului sau al părului (Psylla mali Psylla pyri), de focul bacterian, de arsura comună a mărului şi a părului (Pseudomonas syringae pv. syringae), toate se strâng şi se ard. Prezenţa acestor patogeni bacterieni în livadă impune şi dezinfecţia uneltelor folosite la tăieri (foarfeci, fierăstraie) cu soluţii de hipoclorit de sodiu în concentraţie de 10%.
Rănile mari rezultate în urma intervenţiilor în lemnul multianual se badijonează folosind un amestec sub formă de pastă care să conţină fungicide pe bază de substanţe active (s.a.) precum tiofanat metil, cupru sau mancozeb. Se poate recurge şi la masticuri speciale cicatrizante cum este Arbokol.
Materialele folosite la protejarea puieţilor peste iarna vor fi şi ele îndepărtate şi arse.
Citeşte articolul integral în revista Ferma, ediţia 1-14 februarie 2015!