ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Covasna: Cartofii sunt mulţi şi ieftini

Publicat: 16 septembrie 2014 - 09:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producţia de cartofi obţinută de agricultorii din Covasna în acest an va fi mai bună decât cea de anul trecut, dar, din păcate, o recoltă bună înseamnă un preţ de vânzare mic.

Potrivit directorului Direcţiei Agricole Covasna, Konczei Csaba, până în prezent producţia medie de cartofi este de 21.700 de kilograme la hectar, dar se aşteaptă că până la finalul sezonului de recoltare va creşte la 23.000 de kilograme. „Se anunţă o producţie foarte bună de cartofi, nu ieşită din comun, dar bună, mai bună decât cea de anul trecut. Până săptămâna trecută s-au recoltat 3.699 de hectare de pe care s-au obţinut peste 80.000 de tone de cartofi, deci producţia medie s-a cifrat în jurul a 21.700 de kilograme la hectar. (...) Preconizez o creştere până la finalul sezonului de recoltare, cred că producţia va fi chiar mai bună ca anul trecut, adică în jur de 23.000 de kilograme la hectar. Din păcate, preţul e foarte slab, în jur de 35-40 de bani kilogramul. Degeaba ai producţie mare, dacă preţul e scăzut”, a declarat Konczei Csaba.

Directorul DAJ a subliniat că o producţie mare presupune şi costuri suplimentare pentru culegere şi depozitare, iar preţul mic îi dezavantajează şi mai mult. „Anul trecut producţia a fost mai mică, dar cartofii s-au vândut la un preţ mai mare, deci putem spune că a fost mai eficient. Anul trecut, cei care au depozitat cartofii cu gândul să îi vândă în primăvară au pierdut, pentru că în toamnă au avut un preţ mai bun”, a mai spus acesta.

Cartoful, o cultură riscantă
Potrivit specialiştilor, cartoful este o cultură cu un grad mare de risc pentru producător, în sensul că necesită o investiţie mare pe hectar şi depinde foarte mult de factorii externi, în special de precipitaţii, cartofii având nevoie de foarte mult apă. „La producţia de cartofi inputurile sunt foarte mari. Cartoful e o cultură specială care presupune investiţii de minumum 15.000 de lei pe hectar la cartoful de consum şi 30.000 de lei pe hectar la cartoful de sămânţă. Deci este o investiţie fantastică şi un risc deosebit, care de regulă în patru ani din cinci nu se acoperă”, a declarat Romulus Oprea, preşedintele Asociaţiei cultivatorilor de cartofi din judeţul Covasna. sursa: Agerpres

Vizualizat: 1411 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cod roșu de caniculă în cultura de legume! Cum ajutați plantele să facă față stresului termic

Cod roșu de caniculă în cultura de legume! Cum ajutați plantele să facă față stresului termic

01 iulie 2022 - 15:16

La fel ca oamenii, și plantele suferă când temperaturile de afară sunt extreme. Cum puteți ajuta plantele să treacă cu bine de perioadele caniculare, pentru a vă asigura producții bune.

MADR ASTĂZI: Nou termen pentru Programul Tomata!

MADR ASTĂZI: Nou termen pentru Programul Tomata!

30 mai 2022 - 19:49

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a elaborat un proiect de act normativ prin care propune prelungirea perioadei de valorificare a producțiilor realizate prin „Programul Tomata”. Astfel, noul termen ar deveni 1 iulie, în loc de 10 iunie, cum fusese prevăzut inițial, anunță astăzi MADR, într-un comunicat transmis Agroinfo.

MADR: Sume mai mari pentru sprijinul cuplat vegetal legume și cartof timpuriu!

MADR: Sume mai mari pentru sprijinul cuplat vegetal legume și cartof timpuriu!

12 aprilie 2022 - 20:09

Ministerul Agriculturii a anunțat astăzi, într-un proiect de hotărâre de Guvern, plafoanele pentru plata sprijinului cuplat vegetal aferent anului 2021. MADR a luat bani de la sprijinul cuplat vegetal pentru soia, orez și sfeclă de zahăr și i-a transferat la sprijinul cuplat vegetal pentru legume și cartof timpuriu pentru industrializare. 

Fermier: Deja găsim cartof românesc în supermarket!

Fermier: Deja găsim cartof românesc în supermarket!

31 ianuarie 2022 - 10:05

Suntem deja în supermarket și nu ne rămâne decât să fim plătiți la calitate egală cu prețuri egale, a punctat fermierul Romulus Oprea, președinte Federația Națională Cartoful, la evenimentul organizat de Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România-AIPROM, „Fascinanta călătorie a cartofului, de la sămânță la farfurie!”

Cooperativa Țara Mea va livra peste 80 de mii de tone de legume româneşti în acest an!

Cooperativa Țara Mea va livra peste 80 de mii de tone de legume româneşti în acest an!

19 ianuarie 2022 - 16:48

Cooperativa Ţara Mea va livra pe piaţă, în acest an, peste 80.000 tone de legume româneşti, cu 40% mai mult decât în 2021, în timp ce numărul membrilor s-a dublat la 5.000 de fermieri, a anunţat miercuri organizaţia agricolă.

Producţia UE de mere, mai mare cu 10% faţă de anul trecut

Producţia UE de mere, mai mare cu 10% faţă de anul trecut

12 decembrie 2021 - 14:59

Producţia europeană de mere este estimată anul acesta la 11.619.000 de tone, cu 10% mai mult decât recolta din 2020 şi cu 5% peste media ultimilor cinci ani, potrivit datelor Direcţiei Generale pentru Agricultură a Comisiei Europene.

Subvenția APIA de 4.800 euro/ha: Condiție obligatorie pentru acest an!

Subvenția APIA de 4.800 euro/ha: Condiție obligatorie pentru acest an!

26 octombrie 2021 - 07:55

Fermierii care cultivă legume în spații protejate, sere și solarii, vor încasa anul acesta sprijinul cuplat vegetal, subvenția europeană cu un cuantum de peste 4.800 euro pe hectar, dacă vor îndeplini o condiție obligatorie, stabilită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Această condiție APIA obligă fermierii să depună la APIA până la data de 1 noiembrie 2021 dovada comercializării legumelor și alte acte justificative. 

Corteva premiază femeile din agricultură: Cine sunt câştigătoarele programului TalentA 2021!

Corteva premiază femeile din agricultură: Cine sunt câştigătoarele programului TalentA 2021!

15 octombrie 2021 - 16:58

Pe 15 octombrie, dată la care este sărbătorită Ziua Internaţională a Femeilor din Mediul Rural, Corteva a anunţat câştigătoarele celei de-a doua ediţii a programului TalentA, dedicat femeilor care lucrează în agricultură.

Doar producția intensivă asigură câștigul pe piață

Doar producția intensivă asigură câștigul pe piață

02 octombrie 2021 - 13:18

Pentru toți cultivatorii profesioniști, toamna este perioada bilanțului, a învățămintelor acumulate și a pregătirii pentru sezonul următor. Care este rețeta succesului în opinia experților Malagrow?

150 milioane de euro doar pentru legumicultori prin submăsura 4.1 din PNDR!

150 milioane de euro doar pentru legumicultori prin submăsura 4.1 din PNDR!

31 august 2021 - 23:05

Pentru prima dată, sectorul legumicol are alocate sume distincte pe măsura de investiţii în ferme, a anunţat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

KRONE - expertul în furaje verzi!

KRONE - expertul în furaje verzi!

Imagini de excepție cu unele dintre cele mai bune mașini și utilaje Krone: #BiG M 450 #EasyCut F 400 CV Fold #EasyCut F 320 # EasyCut B 1000 #EasyCut B 1000 CV Collect #Vendro 420 #Vendro 820 #Vendro 1120 #Swadro TC 1250 #Swadro TC 1370 #BiG X 780 #BiG X 630 #TX 460 #ZX 470

Starea culturilor în Vest! De vorbă cu fermierul Varga Ștefan din Nădlac Krone Highland – chemarea muntelui Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare

Bancul zilei

Dorinţă

Dorinţă
Tăticule, ţie ţi s-a îndeplinit vreo dorinţă din copilărie? Detalii