Adama
Vinasa Rompak

Cartoful 2011 – producţie record la Braşov

Publicat: 21 septembrie 2011 - 09:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cu toate că, procesul recoltării este abia la jumătate, fermierii braşoveni sunt bucuroşi, cu gândul la profitul pe care îl vor avea în această toamnă. Producţia de cartofi din toamna lui 2011 este dublă faţă de cea din anii trecuţi, datorită precipitaţiilor care au căzut constant pe perioada verii.

În această toamnă, producţia de cartofi a depăşit aşteptările agricultorilor. În timp ce, în anii trecuţi, fermierii au obţinut o producţie medie de 12-14 tone la hectar, producţia este acum dublă sau triplă. „Fermierii braşoveni vor recolta de această dată între 25 şi 45 de tone, pe hectar, în funcţie de gradul de tehnologizare şi de instalaţiile de irigaţie. Este o producţie mare, care se explică şi printr-un calendar extins al precipitaţiilor. Sperăm ca piaţa să absoarbă aceste cantităţi şi să nu se ajungă să nu se poată valorifica”, explică pentru adevărul, preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Cartofi din România, Ioan Benea.

Recolta de cartofi din Braşov va fi de 500.000 de tone, în toamna 2011
În judeţul Braşov, cartoful se cultivă pe 14.000 de hectare, ceea ce înseamnă că anul acesta, în această zonă, se vor recolta aproximativ 500.000 de tone de cartofi. Este vorba despre zeci de soiuri româneşti, olandeze, nemţeşti şi daneze care sunt folosite atât pentru procesare, cât şi pentru consum.

recolta-de-cartofi_b

Cartofii, mai ieftini ca oricând
Nu doar fermierii sunt avantajaţi de producţia mare de cartofi, ci şi cumpărătorii. Cei care vor să îşi facă provizii pentru iarnă, pot cumpăra acum cartofi şi cu 30 de bani kilogramul, din pieţele braşovene. Fermierii spun că preţurile vor mai creşte după 1 noiembrie, însă estimează că acestea nu vor depăşi un leu pe kilogram.

„Pentru că preţul este mic sunt foarte mulţi fermieri care preferă să depoziteze deocamdată cartofii recoltaţi. Aceştia vor să vândă mai scump în iarnă. Este un calcul riscant însă, pentru că pe piaţă pătrund şi cartofii de import”, spune Sorin Chiru, directorul Institutului Cartofului de la Braşov.

Producţia este la fel de bună şi când vine vorba de sămânţă. De pe cele 70 de hectare cultivate de Institutul Cartofului din Braşov s-au recoltat peste 2450 de tone de cartofi de sămânţă românească. Aceasta se vinde cu preţuri mai mari decât în cazul cartofului de consum, cu aproximativ 80 de bani pe kilogram.

Vizualizat: 3062 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cercetătorii buzoieni au aclimatizat soiuri rare de legume din Asia şi America Latină

Cercetătorii buzoieni au aclimatizat soiuri rare de legume din Asia şi America Latină

Cercetătorii Staţiunii de cercetare legumicolă din Buzău au aclimatizat peste 20 de soiuri din Asia şi America Latină în acest an.

Constanţa: 5.400 de persoane vor primi ajutor de la primărie... cartofi

Constanţa: 5.400 de persoane vor primi ajutor de la primărie... cartofi

Aproximativ 5.400 de persoane cu venituri reduse din Năvodari vor primi drept ajutor de la administraţia locală cartofi.
Sacul de cartofi pentru fiecare persoană va fi în valoare de 20 de lei.

Roşiile producătorilor din Matca riscă să fie compromise de viruşi

Roşiile producătorilor din Matca riscă să fie compromise de viruşi

Hectare întregi de roşii au fost afectate de o boală cu sursă incertă, deocamdată. Boala care a cuprins culturile este una extrem de gravă, iar producătorii sunt îngrijoraţi.

Fructele şi legumele au coborât rata inflaţiei la 4,25% în august

Fructele şi legumele au coborât rata inflaţiei la 4,25% în august

Preţurile au continuat să scadă pentru a treia lună la rând. Rata anuală a inflaţiei coboară la 4,25% pe fondul scăderii preţurilor la mărfurile alimentare, în special la fructe şi legume.

Cartofii foarte mari pot fi furajeri sau chiar toxici

Cartofii foarte mari pot fi furajeri sau chiar toxici

20% din cartofii consumaţi în România, în special importaţi din Germania, Olanda, Franţa şi Belgia, au fost, de fapt, excluşi de la consumul uman în ţara de origine. Este vorba despre cartofii foarte mari, preferaţi de către unii dintre noi.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii