Deşi Buzăul era recunoscut pe plan naţional ca un centru de producţie agricolă cu greutate, în pieţe preţurile au crescut considerabil. Ritmul de creştere al preţurilor la legumele din pieţe pare să nu se tempereze, ba mai mult tarifele îşi continuă ascensiunea vertiginoasă de la o zi la alta.
Devenite adevărate „produse de lux”, legumele sunt tot mai piperate la preţ, iar cauzele principale în acest sens par a fi: producţia redusă din legumicultură, capacitatea slabă de procesare, dar şi costurile de producţie care au explodat din cauza carburanţilor şi energiei tot mai scumpe.
Producătorii susţin că, după ce muncesc pe rupte în grădini şi solarii şi alocă investiţii uriaşe în irigaţii şi ierbicidări, nu pot să îşi vândă marfa la un preţ rezonabil pentru că ar ieşi în pierdere.
În situaţia asta s-a ajuns ca usturoiul să se vândă cu 25 de lei kilogramul, în unele cazuri chiar şi cu 30 de lei, rădăcina de ţelină să se dea la feliuţă la preţ de 13 lei pe kilogram, iar legătura de mărar a depăşit pragul psihologic de 1 leu.
Chiar şi puţinele roşii produse la Buzău în serele şi solariile particulare au preţuri prohibitive. „Ne costă foarte mult de la motorină la curent şi vindem şi noi mai scump, că n-avem de ales pentru a rezista. Noi nu putem să ieşim la liman cu cheltuielie. Usturoiul se vinde aşa scump pentru că nici nu prea mai are nimeni. Fasolea a ajuns 10 lei, roşiile 6 - 7 lei pentru că producţia este mică iar noi n-avem cum să udăm şi nici forţă de muncă nu ne permitem să angajăm”, spune Aurelia Dimciu, producător din comuna Mărăcineni, pentru adevărul.ro.
Inginerii agricoli au găsit soluţia, dar cine o aplică?
Ei spun că singura soluţie pentru a ieşi din acest impas este ca statul român să investească masiv în sisteme de irigaţii, depozite de stocare şi fabrici de procesare. „Ca să stimulăm micii producători trebuie făcut urgent un depozit en-gros în parteneriat public privat, cu sisteme de frig ultramoderne şi o fabrică de procesare şi producere a conservelor, aşa cum era în urmă cu 10 ani. Doar aşa s-ar putea ca în câţiva ani să-şi revină horticultura şi industria alimentară. Ar scădea rapid preţurile şi am dezvolta şi exporturile la care am fost odată campioni”, a declarat Valeriu Călin, horticultor şi fost inginer şef la unitatea de procesare a legumelor şi fructelor din Buzău – ILF, pentru adevărul.ro.