Adama
Vinasa Rompak

Buzău: Recorduri de preţ la legume

Publicat: 18 mai 2011 - 13:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Deşi Buzăul era recunoscut pe plan naţional ca un centru de producţie agricolă cu greutate, în pieţe preţurile au crescut considerabil. Ritmul de creştere al preţurilor la legumele din pieţe pare să nu se tempereze, ba mai mult tarifele îşi continuă ascensiunea vertiginoasă de la o zi la alta.

Devenite adevărate „produse de lux”, legumele sunt tot mai piperate la preţ, iar cauzele principale în acest sens par a fi: producţia redusă din legumicultură, capacitatea slabă de procesare, dar şi costurile de producţie care au explodat din cauza carburanţilor şi energiei tot mai scumpe.
Producătorii  susţin că, după ce muncesc pe rupte în grădini şi solarii şi alocă investiţii uriaşe în irigaţii şi ierbicidări, nu pot să îşi vândă marfa la un preţ rezonabil pentru că ar ieşi în pierdere.

 usturoi_b


În situaţia asta s-a ajuns ca usturoiul să se vândă cu 25 de lei kilogramul, în unele cazuri chiar şi cu 30 de lei, rădăcina de ţelină să se dea la feliuţă la preţ de 13 lei pe kilogram,  iar legătura de mărar a depăşit pragul psihologic de 1 leu. 
Chiar şi puţinele roşii produse la Buzău în serele şi solariile particulare au preţuri prohibitive. „Ne costă foarte mult de la motorină la curent şi vindem şi noi mai scump, că n-avem de ales pentru a rezista. Noi nu putem să ieşim la liman cu cheltuielie. Usturoiul se vinde aşa scump pentru că nici nu prea mai are nimeni. Fasolea a ajuns 10 lei, roşiile 6 - 7 lei pentru că  producţia este mică iar noi n-avem cum să udăm şi nici forţă de muncă nu ne permitem să angajăm”, spune Aurelia Dimciu, producător din comuna Mărăcineni, pentru adevărul.ro.

Inginerii agricoli au găsit soluţia, dar cine o aplică?
Ei spun că singura soluţie pentru a ieşi din acest impas este ca statul român să investească masiv în sisteme de irigaţii, depozite de stocare şi fabrici de procesare. „Ca să stimulăm micii producători trebuie făcut urgent un depozit en-gros în parteneriat public privat, cu sisteme de frig ultramoderne şi o fabrică de procesare şi producere a conservelor, aşa cum era în urmă cu 10 ani. Doar aşa s-ar putea ca în câţiva ani să-şi revină horticultura şi industria alimentară. Ar scădea rapid preţurile şi am dezvolta şi exporturile la care am fost odată campioni”, a declarat Valeriu Călin, horticultor şi fost inginer şef la unitatea de procesare a legumelor şi fructelor din Buzău – ILF, pentru adevărul.ro.

Vizualizat: 1755 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii