În zona Bădălanului, important bazin legumicol din apropierea Galaţiului, Dan Ciuhureanu a început, în septembrie, recoltarea cepei şi transportul ei în depozitul de 4.000 de tone. Fermierul a cultivat 25 de hectare, producţia ridicându-se undeva la peste 40 tone/ha.
La început de septembrie, în câmp, pe lângă echipa de lucru formată din zece zilieri, un sistem de trei maşini executa tot atâtea operaţiuni distincte: tocarea resturilor vegetale, extragere cepei din brazdă şi încărcarea ei în boxpaleţi, pentru a fi ulterior preluată şi păstrată în celulele cu atmosferă controlată din depozit.
Ceapa şi morcovul - 60 de bani kilogramul
„Preţul este destul de mic, de doar 60 de bani/kg. Lunile de vară au fost moarte, iar acum toată lumea vrea să vândă”, susţine Dan Ciuhureanu.
Pentru fermier, „anul acesta, cel puţin în privinţa legumelor, este cu adevărat dezamăgitor. Preţurile au coborât la 60%. Anul trecut, ceapa valora 1 leu/kg, în fermă, morcovul, la fel, acum se vând cu 60 de bani/kg, deşi producţia e mai proastă. Au fost ploi în mai şi iunie şi în culturi au intrat bolile: mană, alternarioze, putregaiuri. De aici, şi calitatea proastă a legumelor. Eu prevăd la ceapă un preţ de 1 leu/kg!”
Citeşte articolul integral în revista Ferma, ediţia 1-14 octombrie 2016!