Seceta prelungită din această vară a afectat aproape toate culturile: plantele furajere, păşunile, fâneţele, dar şi culturile de cartofi, acestea din urmă fiind afectate în proporţie de 50%, a declarat directorul adjunct al Direcţiei Agricole Braşov, Gyero Mihai.
La culturile de cartofi situaţia este una destul de dificilă, producţia estimată până acum fiind mai mică cu 40-50% comparativ cu anul trecut. “Din cauză că nu a mai plouat de trei săptămâni tuberculii nu se mai dezvoltă. Acum sunt de mărimea unui ou, cel mai mare, şi cred că aşa vor rămâne. Numărul tuberculilor în cuib este mai mare decât anul trecut, dar vor rămâne mici din cauza lipsei de apă. Marea problemă este că se usucă vrejul şi atunci chiar că nu vor mai creşte deloc. La sfârşitul lunii iulie se va face o evaluare a producţiei, dar din discuţiile pe care le-am avut cu producătorii, producţia va fi cu 40-50% mai mică decât anul trecut. Până şi marii cultivatori din judeţ care fac tehnologie la această cultură şi care anul trecut au obţinut peste 40 de tone la hectar au spus că producţia se va reduce la jumătate faţă de 2011”, a mai spus Mihai Gyero.
Şi preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România, Ioan Benea, care în acest an a cultivat cu cartofi o suprafaţă de 100 ha, a declarat că producţia va fi la jumătate faţă de anul trecut.
“Nu a mai plouat din 7 iunie, iar temperatura în aer a fost frecvent de 30-33oC, iar la nivelul solului şi de 60 oC. În aceste condiţii vrejurile cartofilor au început să se usuce, iar tuberculii nu mai cresc. După această perioadă secetoasă îmi este teamă că ploile care vor veni vor fi cu grindină şi vor distruge şi ce a mai rămas. Probleme la cultura de cartofi sunt şi în judeţele Sibiu, Covasna, Harghita, Suceava cunoscute cămări cultivatoare de cartofi. Din discuţiile pe care le-am avut cu alţi fermieri din judeţul Braşov şi din ţară, toate culturile, sunt calamitate în proporţie de 30%”, a mai spus Benea.
Potrivit directorului DAJ Braşov, Gyero Mihai, probleme serioase sunt şi la culturile de plante furajere, păşuni şi fâneţe care au început să se usuce, situaţia fiind una foarte gravă. sursa: Agerpres