Adama
Vinasa Rompak

Agricultorii braşoveni vor recolta cu 50% mai puţini cartofi faţă de anul trecut

Publicat: 12 iulie 2012 - 13:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Seceta prelungită din această vară a afectat aproape toate culturile: plantele furajere, păşunile, fâneţele, dar şi culturile de cartofi, acestea din urmă fiind afectate în proporţie de 50%, a declarat directorul adjunct al Direcţiei Agricole Braşov, Gyero Mihai.

La culturile de cartofi situaţia este una destul de dificilă, producţia estimată până acum fiind mai mică cu 40-50% comparativ cu anul trecut. “Din cauză că nu a mai plouat de trei săptămâni tuberculii nu se mai dezvoltă. Acum sunt de mărimea unui ou, cel mai mare, şi cred că aşa vor rămâne. Numărul tuberculilor în cuib este mai mare decât anul trecut, dar vor rămâne mici din cauza lipsei de apă. Marea problemă este că se usucă vrejul şi atunci chiar că nu vor mai creşte deloc. La sfârşitul lunii iulie se va face o evaluare a producţiei, dar din discuţiile pe care le-am avut cu producătorii, producţia va fi cu 40-50% mai mică decât anul trecut. Până şi marii cultivatori din judeţ care fac tehnologie la această cultură şi care anul trecut au obţinut peste 40 de tone la hectar au spus că producţia se va reduce la jumătate faţă de 2011”, a mai spus Mihai Gyero.

Şi preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România, Ioan Benea, care în acest an a cultivat cu cartofi o suprafaţă de 100 ha, a declarat că producţia va fi la jumătate faţă de anul trecut.
“Nu a mai plouat din 7 iunie, iar temperatura în aer a fost frecvent de 30-33oC, iar la nivelul solului şi de 60 oC. În aceste condiţii vrejurile cartofilor au început să se usuce, iar tuberculii nu mai cresc. După această perioadă secetoasă îmi este teamă că ploile care vor veni vor fi cu grindină şi vor distruge şi ce a mai rămas. Probleme la cultura de cartofi sunt şi în judeţele Sibiu, Covasna, Harghita, Suceava cunoscute cămări cultivatoare de cartofi. Din discuţiile pe care le-am avut cu alţi fermieri din judeţul Braşov şi din ţară, toate culturile, sunt calamitate în proporţie de 30%”, a mai spus Benea.
Potrivit directorului DAJ Braşov, Gyero Mihai, probleme serioase sunt şi la culturile de plante furajere, păşuni şi fâneţe care au început să se usuce, situaţia fiind una foarte gravă. sursa: Agerpres

Vizualizat: 1385 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fonduri AFIR epuizate! Cererile au depășit 150% din alocare!

Fonduri AFIR epuizate! Cererile au depășit 150% din alocare!

18 noiembrie 2024 - 17:36

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță închiderea, cu trei zile înainte de termenul limită, a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-33 „Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol sau pomicol”, intervenție finanțată din Planul Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

APIA: Trei fermieri români iau cele mai mari subvenții APIA din cultivarea legumelor!

APIA: Trei fermieri români iau cele mai mari subvenții APIA din cultivarea legumelor!

02 octombrie 2024 - 07:24

Peste 47.400 de fermieri au solicitat pentru campania 2024 ajutorul național tranzitoriu ANT 1 culturi în teren arabil pentru a cultiva în jur de 35.900 de hectare de legume în câmp și în solarii.

Un fermier român își donează întreaga recoltă, tone! El a spus motivul!

Un fermier român își donează întreaga recoltă, tone! El a spus motivul!

31 iulie 2024 - 11:07

Tone de fructe și legume sunt donate de un fermier din Botoșani în memoria soției sale, decedată acum aproape două luni. În plus, fermierul botoșănean spune că în acest fel vrea să încurajeze consumul de produse românești bio. Oricine poate intra în livadă să ia fructe.

Ce preț primesc producătorii români pe kilogramul de roșii! Care ar fi prețul corect!

Ce preț primesc producătorii români pe kilogramul de roșii! Care ar fi prețul corect!

13 iunie 2024 - 20:03

Tone de roșii aruncate, din cauză că producătorii de tomate nu au unde să le vândă. Intermediarii le dau producătorilor de roșii un preț prea mic pentru ca fermierii să își poată acoperi investițiile și costurile de producție.

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

16 aprilie 2024 - 11:07

Mulţi fermieri din gospodăriile individuale şi-au asigurat necesarul de seminţe de la comercianţi neautorizaţi care au vândut aceste produse în pieţe şi oboare, existând incertitudini asupra calităţii acestora, avertizează Autoritatea Națională Fitosanitară.

Condiția obligatorie anul acesta pentru sprijin cuplat legume sere și solarii!

Condiția obligatorie anul acesta pentru sprijin cuplat legume sere și solarii!

11 aprilie 2024 - 07:36

Fermierii care cultivă legume în sere sau solarii beneficiază și anul acesta de sprijinul cuplat pentru venit, subvenție europeană cu un cuantum substanțial pe hectar. O condiție obligatorie este cultivarea legumelor în pământ, serele hidroponice, de exemplu, fiind excluse de la această plată.

Lucrări în martie în livezi!

Lucrări în martie în livezi!

05 martie 2024 - 07:02

Ce lucrări trebuie făcute în luna martie în livezi? Aflăm din Calendarul fermierului publicat de Agenția Națională a Zonei Montane. 

Buget aprobat! Pot începe plățile către fermieri!

Buget aprobat! Pot începe plățile către fermieri!

19 februarie 2024 - 20:13

Guvernul a aprobat sumele necesare efectuării plății ajutorului de minimis către producătorii de legume și tomate cultivate în spații protejate pentru anul 2023. Când încep plățile către fermieri!

TOP scumpiri alimente în România!

TOP scumpiri alimente în România!

14 februarie 2024 - 21:01

Alimentele s-au scumpit, în medie, cu 5,64%, în 2023. Sunt însă câteva produse alimentare de bază care s-au ieftinit considerabil în ultimul an.

Inedit: Ce metodă de vânzare a cartofilor a găsit un fermier din România!

Inedit: Ce metodă de vânzare a cartofilor a găsit un fermier din România!

13 februarie 2024 - 23:55

Un fermier din Șinteu, județul Bihor, și-a instalat, chiar lângă casă, un automat pentru vânzarea cartofilor, despre care afirmă că este primul de acest fel din România.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii