DAȚI GLAS PROBLEMELOR VOASTRE. Fermierii, crescătorii de animale, care au un cuvânt de spus despre subvențiile din zootehnie, împărțirea pășunilor, certificatele de origine la animale sunt așteptați cu toții la întâlnirea cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe data de 30 ianuarie 2020, ora 11, la Sibiu, Centrul Cultural Ion Besoiu, strada Emil Cioran nr.1. De voi depinde cum vor arăta noile subvenții și cine va beneficia de pășuni. Pe lângă aceste probleme, mai sunt multe pe lista discuțiilor cu ministrul agriculturii.
ASOCIAȚIA PROFESIONALĂ A CIOBANILOR ORGANIZEAZĂ DIALOGUL “FERMIERII VERITABILI” DIN SECTORUL OVIN ȘI MINISTERUL AGRICULTURII. Alături de ministrul agriculturii, la prima ședință națională a Asociației Profesionale a Ciobanilor din România (APC) vor fi prezenți secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Chioveanu, și directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing. Vaida Bela.
Iată lista propunerilor importante pe care fermierii prezenți la întâlnirea de la Sibiu le vor negocia cu ministrul agriculturii și care vor schimba radical situația actuală din zootehnie:
1. PLAN NAȚIONAL DE SCRAPIE LA OI ȘI CAPRE. Având in vedere Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2001 de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă. Asociațiile crescătorilor de ovine să fie sprijinite de MADR in cadrul unui parteneriat PUBLIC PRIVAT pentru implementarea PROGRAMULUI NAȚIONAL DE SCRAPIE.
2. SPRIJINUL CUPLAT ÎN ZOOTEHNIE (SCZ). Acordarea SCZ la ovine și caprine pe baza producției de lapte și carne. Să se reglementeze modalitatea de acordare a SCZ în limita unor indicatori la producția de lapte și de carne.
3. PĂȘUNILE CONCESIONATE UVM /ha. În prezent, oi adulte =0,3 UVM/ha. PROPUNERE oi adulte =0,5 UVM/ha.
4. VIZUALIZAREA BAZEI DE DATE. Propunerea este ca fermierii să aibă acces la Registrul Național al Exploatațiilor (RNE). Motivația este: în felul acesta, fermierii pot verifica în timp real numărul de animale inscrise și înregistrate în RNE. Se evită posibilitatea fraudelor cu animale prin modificări în baza de date, respectiv de la un beneficiar la altul fără știința proprietarului real.
5.INTRODUCEREA MĂSURILOR DE BUNĂSTARE la ovine si caprine. Se propun construcții tip in funcție de zona geografică. Măsura de Bunăstare la ovine/caprine are nevoie de fundamentare pentru a justifica cuantumul in bani pe animal. Pentru bunăstare sunt acceptate investiții. De exemplu, îmbunătațirea condițiilor de mediu din grajdurile de ovine, caprine, calitatea aerului sau scăderea numărului de animale pe suprafața/m2 poate conduce la imbunatatirea bunăstarii ovinelor. Cuantumul în bani respectiv PLATA pentru BUNĂSTARE reprezintă diferența dintre condițiile asigurate prin îmbunătățirea calității aerului sau suprafeței destinate fiecărui animal și cele asigurate prin normele sanitar veterinare în vigoare.
6. ACAPARAREA TERENURILOR. Se propune o legislație prin care să fie stimulați la arendare, închiriere FERMIERII VERITABILI.
7.PĂȘUNI ȘI FÂNEȚE. Propunere pentru posibilitatea închirierii pășunilor și fânețelor în funcție de numărul de animale DEȚINUTE DE CHIRIAȘ. Incărcătura DE ANIMALE pe suprafață, stabilirea unei limite minime de UVM. Se propune ca MADR să aibă drept de control asupra modului cum se fac contractele.
8. Terenurile agricole și pășunile conform Legii vânătorii 407/2006. Fermierii care dețin terenuri agricole și pășuni cu orice titluri și care sunt incluse în fondurile cinegetice, au obligația de a permite accesul, desfășurarea acțiunilor de vânătoare pe terenurile pe care le dețin cu orice titlu, conform art. 1 și 4 din Legea Nr. 407/2006 a vânătorii și a protecției fondului cinegetic.
O altă problemă o reprezintă împușcarea câinilor ciobănești, deși aceștia sunt echipați cu jujeu. Există numeroase cazuri în care, în timpul partidelor de vânătoare au fost împușcați câinii ciobănești, deși aceștia erau echipați jujeu, conform prevederilor legale, neputând fi confundați cu câinii hoinari, care nu au acest element distinctiv și a căror împușcare este permisă de Legea 407/2006”.
9. Amenajamente pastorale. Refacerea amenajamentelor pastorale la fața locului și intabularea terenurilor. Amenajamentele pastorale reprezintă o schiță completă referitoare la îngrijirea pajiștilor permanente prin intermediul cărora fermierii obțin subvenții. În vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă, utilizatorii de pajişti, persoane fizice şi juridice, în calitate de proprietari sau deţinători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligaţia să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de păşunat, ori cosirea cel puţin o dată pe an a vegetaţiei”. OUG 34 SI HG 164/2013.
10. Reglementarea situației referitoare la angajarea zilierilor în fermele zootehnice, stâne. Propunere – vouchere.
11. Eliberarea certificatelor de origine la berbecii de reproducție, cu test de paternitate.
NU UITAȚI! Prima ședință națională APC are loc în prezența ministrului agriculturii, Adrian Oros, în orașul Sibiu, pe data de 30 ianuarie 2020, ora 11. Locația este: Centrul Cultural Ion Besoiu, strada Emil Cioran nr.1.