Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
agroinfo_ro_header_big_homepage_728x90
Reclama header after big part 3

FERMIERUL ROMÂN STRIVIT ÎN RAIUL MAFIOȚILOR!

Publicat: 16 mai 2017 - 19:08
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PRINȘI ÎN MENGHINA SAMSARILOR ȘI A IMPORTURILOR! Producătorii români sunt striviți într-un rai al mafioților! Pe de o parte, sunt samsarii care le iau marfa la prețuri mici și o aruncă pe piață la un preț aproape dublu, care-l descurajează pe cumpărătorul român, iar, pe de altă parte, sunt importurile care acaparează piețele prin prețuri mici. Fermierul român simte deja gustul amar al subvenției la tomate!

sanda-rau_bSanda Rău e o mână de femeie, cu fața înnegrită de soare, cu palmele crăpate și pline de bătături de atâta spetit în solar. Munca i-a desenat riduri adânci la ochi. Copiii ei o văd cum se chinuie și nu vor să-i urmeze destinul. Fiul cel mare a tras tare la învățătură și e student la Drept. Sanda Rău spune că băiatul nu vrea să vadă solarii și are alte planuri în viață decât agricultura. Mezina familiei abia termină gimnaziul, dar nici fata nu s-ar opri să muncească în solariile familiei din localitatea Cilieni, Olt.

Sanda Rău și soțul ei cultivă legume de 20 de ani. Pe o suprafață de 60 de ari se întind 6 solarii. La Cilieni, Izbiceni munca începe când abia se întrevăd zorii și se termină când soarele a apus demult. Sanda Rău nu știe să facă speculă, nu se pricepe la afaceri și la bani făcuți rapid din saci de legume aduse de pe la vecinii noștri și vândute pe piață subt eticheta de legume românești. Femeia și soțul ei scot pe piață producția proprie de legume pentru care muncesc până la istovire. Roșiile, castraveți, ardeii au gustul adevărat, nu gustul fad al legumelor din import.

Până să se lanseze ajutorul de minimis pentru roșii, 3.000 de euro/1.000 mp de roșii cultivate în spații protejate, Sanda Rău vindea, la fel ca vecinii ei, legumele la samsari. Mai fără factură, la negru. Acum, femeia s-a înscris în programul de tomate, lansat de guvernul PSD. Era încrezătoare și avea o speranță că banii ar mai acoperi din cheltuielile pe care le are cu solariile. Bucuria i s-a stins repede însă și simte doar amărăciunea dezamăgirii.

Samsarii vin ca altădată după legume la Cilieni și tot ca altădată nu vor să le dea producătorilor facturi pe marfă. Dar acum situația e schimbată. Sanda Rău nu-și poate încasa ajutorul de minimis dacă nu depune la direcția agricolă și documente cu care să demonstreze că a vândut cantitatea de roșii necesară.

Cu samsarii avem probleme. Am reușit să ieșim pe piață, dar nu putem să demonstrăm că vindem tonajul respectiv de roșii, să primim facturi, să putem să luăm banii. Cei care cumpără de la noi nu vor să ne dea facturi. Intermediarii vin și aici la noi și în piețele unde mergem. Nu vindem la masă că fiind tonajul mare nu putem să vindem repede, iar marfa se strică. Vin pe la noi și ne dau un preț de nimic, de la 9 lei în jos și în piețe vând și cu 20 de lei pe kilogram. Noi suntem nevoiți să vindem că altfel se strică marfa. Pentru varză am reușit să iau facturi, să pot dovedi la APIA  că am producția  obligatorie pentru sprijin cuplat. Sunt persoane care nici nu cultivă și iau subvenții de la APIA. Aduc marfă de dincolo, spune amărâtă femeie.

Luni, în solarul ei s-au plimbat ministrul agriculturii, Petre Daea, șeful PSD, Liviu Dragnea. și secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

sanda-sort_bSanda Rău a primit un șorț roșu pe care scrie Programul tomate românești și care are inscripționat un cod de bare. Scanarea codului ar demonstra că e vorba de un producător autentic. Șorțul nu s-ar putea falsifica, deși ne îndoim de acest lucru dacă e să ne gândim la ingeniozitatea românului. Cultivatoarea a fost întrebată de un jurnalist dacă va vinde mai bine odată ce îmbracă șorțul. Ei, vând mai bine, tot așa o să vând. Dar o să-l port când merg la piață, spune femeia.

Sanda Rău le-a spus ministrului agriculturii și șefului PSD ce necazuri are cu samsarii. Nu l-ați auzit pe ministrul agriculturii? Ne-a zis că vrea să prelungească termenul pentru roșii, de la 1 iunie la 15 iunie. Dar pentru noi nu e bine deloc! Pe ce merge, sunt roșii mai multe, persoane mai multe, e îngrijorată femeia că s-ar putea înjumătăți ajutorul de 3.000 de euro pe principiul să ajungă banii pentru toată lumea.rosii-solar_b Termenul pe care vrea ministrul să-l prelungească se referă la obligația cultivatorului înscris în program de a ieși cu roșiile pe piață până la o anumită dată. Ideea este să avem roșii românești primăvara devreme ca să mai eliminăm din importurile de pe piață.

Sandei Rău și altor fermieri care au fost la întâlnirea de la Cilieni cu oficialii din București li s-a promis că se luptă și se va lupta împotriva rețelei de samsari și de importuri care ne sufocă produsele românești. Cine le-a promis? Liviu Dragnea, șef PSD și președintele Camerei Deputaților.

Trebuie să învingem mafioții din rețeaua de importuri și samsarii. În nicio țară nu se întâmplă așa ceva. În nicio țară nu este permis și nu este raiul ăsta pentru mafioți, cum e în comerț și, în special, în ceea ce privește importurile. Sunt produse de calitate scăzută când e vorba de noi și noi trebuie să ne complacem, să acceptăm asta când noi putem să avem produse bune, poate chiar mai bune la preț. Pentru că și acolo, vin cu preț mic, poate tot din cauza unor scăpări, poate chiar legislative sau cu complicități.

De multe ori se ajunge în situația anapoda în care producători adevărați, cu certificate în regulă, nu mai au loc în piețe. Și aici sunt mai multe instituții implicate. E o luptă care a început și care nu se poate câștiga într-o zi și e important să nu cedăm. Și eu nu am de gând să cedăm. Nu este ușor, dar contează foarte mult și cumpărătorii români. Adică, totuși să înțeleagă că e bine să consumăm produse românești. Și asta nu e o lozincă. E vorba și de sănătate și de producția noastră și de dezvoltarea acestei țări. Uitați-vă cât se muncește aici. Asta e munca adevărată și muncesc oamenii pe terenul lor, e viața lor, sunt riscurile lor și fac produse bune, sănătoase. De ce să nu mâncăm sănătos și să mâncăm tot felul de prostii care vin din alte țări. Că, dacă ar fi bune, Doamne iartă-mă, foarte bine, dar din moment ce nu sunt bune și nu sunt sănătoase, de ce să ne complacem în asta?! A declarat Liviu Dragnea, la Cilieni.

Fermierul român este prins între samsarii care operează comerțul la negru și importurile de legume care amenință să-l elimine de pe piață. În toată țara ar exista doar două laboratoare ale autorității fitosanitare. Liviu Dragnea a fost întrebat dacă aceste laboratoare fac față să verifice importurile de produse agro-alimentare care intră în România.

Și credeți că asta a fost o scăpare?! Sau a fost în mod intenționat stabilit așa, să nu se mărească numărul de laboratoare, să nu se mărească locul unde poți să faci analize serioase. În câteva luni de zile am făcut ce am putut și o să facem în continuare. Dar vorbesc în istorie, în ultimii 20 și ceva de ani, poate cineva a gândit tot sistemul ăsta și tot planul ăsta, a mai spus Dragnea.

Vizualizat: 5370 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
consultant
|
05. 16, 2017. Tuesday 21:45
Domnule Stroescu aveti cumva cunoştinţă câte asociaţii din domeniul vegetal se implică în eliberarea avizelor consultative în vederea emiterii de atestate de producător l? Extrem de puţine.nu ştiu dacă se împotriveşte cineva dar dacă vă doriţi atât de mult înfiinţaţi -le ca structuri autonome fără implicarea parlamentului sau guvernului. Să recunoaştem că suntem depăşiţi de samsari sau mafioţi înseamnă că instituţiile statului nu funcţionează. Samsarii ăştia pe care tot îi invocaţi sunt invizibili, ei trec cu produsele la graniţă pe sub apă, zboară sau sunt alte interese pe care nimeni nu vrea să le spună sau au interesul de a ne dezinforma?
1.
consultant
|
05. 16, 2017. Tuesday 19:46
Scuzati, dar regula minima de contabilitate spune ca cel care vinde emite factura sau în cazul unui producator ce poseda un atestat şi carnet de comercializare,file din carnetul de comercializare.Problema ar fi că în pieţe sau târguri nu se emit file sau facturi.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

CEL MAI NOROCOS VIZITATOR DE LA AGROMALIM 2017

CEL MAI NOROCOS VIZITATOR DE LA AGROMALIM 2017

CONSTANTIN PETRAŞ, din Arad, este cel mai nororcos vizitator al Târgului Agromalim din 2017. Acesta a câştigat o junincă gestantă din rasa Bălţată Românească, oferită de Camera de Comerţ Arad, cu sprijinul Revistei FERMA, care a fost sponsor al marelui premiu.
Interviu cu:
CONSTANTIN PETRAŞ
RODICA PETRAŞ
GHEORGHE SĂPLĂCAN, director SCDCB Arad

Reporter Agroinfo: Violeta Mâţ
Operator imagine: Claudiu Borobei

Rapiţa, cultura anului în Arad! Daniela Herţeg continuă tradiţia familiei Soluţii Monosem, Galucho şi Gregoire Besson de la Cons DDA

Bancul zilei

Dorinţă...

Dorinţă...
Prinde un pescar peştişorul de aur. Detalii