Adama
Vinasa Rompak

FERMIERUL ROMÂN STRIVIT ÎN RAIUL MAFIOȚILOR!

Publicat: 16 mai 2017 - 19:08
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PRINȘI ÎN MENGHINA SAMSARILOR ȘI A IMPORTURILOR! Producătorii români sunt striviți într-un rai al mafioților! Pe de o parte, sunt samsarii care le iau marfa la prețuri mici și o aruncă pe piață la un preț aproape dublu, care-l descurajează pe cumpărătorul român, iar, pe de altă parte, sunt importurile care acaparează piețele prin prețuri mici. Fermierul român simte deja gustul amar al subvenției la tomate!

sanda-rau_bSanda Rău e o mână de femeie, cu fața înnegrită de soare, cu palmele crăpate și pline de bătături de atâta spetit în solar. Munca i-a desenat riduri adânci la ochi. Copiii ei o văd cum se chinuie și nu vor să-i urmeze destinul. Fiul cel mare a tras tare la învățătură și e student la Drept. Sanda Rău spune că băiatul nu vrea să vadă solarii și are alte planuri în viață decât agricultura. Mezina familiei abia termină gimnaziul, dar nici fata nu s-ar opri să muncească în solariile familiei din localitatea Cilieni, Olt.

Sanda Rău și soțul ei cultivă legume de 20 de ani. Pe o suprafață de 60 de ari se întind 6 solarii. La Cilieni, Izbiceni munca începe când abia se întrevăd zorii și se termină când soarele a apus demult. Sanda Rău nu știe să facă speculă, nu se pricepe la afaceri și la bani făcuți rapid din saci de legume aduse de pe la vecinii noștri și vândute pe piață subt eticheta de legume românești. Femeia și soțul ei scot pe piață producția proprie de legume pentru care muncesc până la istovire. Roșiile, castraveți, ardeii au gustul adevărat, nu gustul fad al legumelor din import.

Până să se lanseze ajutorul de minimis pentru roșii, 3.000 de euro/1.000 mp de roșii cultivate în spații protejate, Sanda Rău vindea, la fel ca vecinii ei, legumele la samsari. Mai fără factură, la negru. Acum, femeia s-a înscris în programul de tomate, lansat de guvernul PSD. Era încrezătoare și avea o speranță că banii ar mai acoperi din cheltuielile pe care le are cu solariile. Bucuria i s-a stins repede însă și simte doar amărăciunea dezamăgirii.

Samsarii vin ca altădată după legume la Cilieni și tot ca altădată nu vor să le dea producătorilor facturi pe marfă. Dar acum situația e schimbată. Sanda Rău nu-și poate încasa ajutorul de minimis dacă nu depune la direcția agricolă și documente cu care să demonstreze că a vândut cantitatea de roșii necesară.

Cu samsarii avem probleme. Am reușit să ieșim pe piață, dar nu putem să demonstrăm că vindem tonajul respectiv de roșii, să primim facturi, să putem să luăm banii. Cei care cumpără de la noi nu vor să ne dea facturi. Intermediarii vin și aici la noi și în piețele unde mergem. Nu vindem la masă că fiind tonajul mare nu putem să vindem repede, iar marfa se strică. Vin pe la noi și ne dau un preț de nimic, de la 9 lei în jos și în piețe vând și cu 20 de lei pe kilogram. Noi suntem nevoiți să vindem că altfel se strică marfa. Pentru varză am reușit să iau facturi, să pot dovedi la APIA  că am producția  obligatorie pentru sprijin cuplat. Sunt persoane care nici nu cultivă și iau subvenții de la APIA. Aduc marfă de dincolo, spune amărâtă femeie.

Luni, în solarul ei s-au plimbat ministrul agriculturii, Petre Daea, șeful PSD, Liviu Dragnea. și secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

sanda-sort_bSanda Rău a primit un șorț roșu pe care scrie Programul tomate românești și care are inscripționat un cod de bare. Scanarea codului ar demonstra că e vorba de un producător autentic. Șorțul nu s-ar putea falsifica, deși ne îndoim de acest lucru dacă e să ne gândim la ingeniozitatea românului. Cultivatoarea a fost întrebată de un jurnalist dacă va vinde mai bine odată ce îmbracă șorțul. Ei, vând mai bine, tot așa o să vând. Dar o să-l port când merg la piață, spune femeia.

Sanda Rău le-a spus ministrului agriculturii și șefului PSD ce necazuri are cu samsarii. Nu l-ați auzit pe ministrul agriculturii? Ne-a zis că vrea să prelungească termenul pentru roșii, de la 1 iunie la 15 iunie. Dar pentru noi nu e bine deloc! Pe ce merge, sunt roșii mai multe, persoane mai multe, e îngrijorată femeia că s-ar putea înjumătăți ajutorul de 3.000 de euro pe principiul să ajungă banii pentru toată lumea.rosii-solar_b Termenul pe care vrea ministrul să-l prelungească se referă la obligația cultivatorului înscris în program de a ieși cu roșiile pe piață până la o anumită dată. Ideea este să avem roșii românești primăvara devreme ca să mai eliminăm din importurile de pe piață.

Sandei Rău și altor fermieri care au fost la întâlnirea de la Cilieni cu oficialii din București li s-a promis că se luptă și se va lupta împotriva rețelei de samsari și de importuri care ne sufocă produsele românești. Cine le-a promis? Liviu Dragnea, șef PSD și președintele Camerei Deputaților.

Trebuie să învingem mafioții din rețeaua de importuri și samsarii. În nicio țară nu se întâmplă așa ceva. În nicio țară nu este permis și nu este raiul ăsta pentru mafioți, cum e în comerț și, în special, în ceea ce privește importurile. Sunt produse de calitate scăzută când e vorba de noi și noi trebuie să ne complacem, să acceptăm asta când noi putem să avem produse bune, poate chiar mai bune la preț. Pentru că și acolo, vin cu preț mic, poate tot din cauza unor scăpări, poate chiar legislative sau cu complicități.

De multe ori se ajunge în situația anapoda în care producători adevărați, cu certificate în regulă, nu mai au loc în piețe. Și aici sunt mai multe instituții implicate. E o luptă care a început și care nu se poate câștiga într-o zi și e important să nu cedăm. Și eu nu am de gând să cedăm. Nu este ușor, dar contează foarte mult și cumpărătorii români. Adică, totuși să înțeleagă că e bine să consumăm produse românești. Și asta nu e o lozincă. E vorba și de sănătate și de producția noastră și de dezvoltarea acestei țări. Uitați-vă cât se muncește aici. Asta e munca adevărată și muncesc oamenii pe terenul lor, e viața lor, sunt riscurile lor și fac produse bune, sănătoase. De ce să nu mâncăm sănătos și să mâncăm tot felul de prostii care vin din alte țări. Că, dacă ar fi bune, Doamne iartă-mă, foarte bine, dar din moment ce nu sunt bune și nu sunt sănătoase, de ce să ne complacem în asta?! A declarat Liviu Dragnea, la Cilieni.

Fermierul român este prins între samsarii care operează comerțul la negru și importurile de legume care amenință să-l elimine de pe piață. În toată țara ar exista doar două laboratoare ale autorității fitosanitare. Liviu Dragnea a fost întrebat dacă aceste laboratoare fac față să verifice importurile de produse agro-alimentare care intră în România.

Și credeți că asta a fost o scăpare?! Sau a fost în mod intenționat stabilit așa, să nu se mărească numărul de laboratoare, să nu se mărească locul unde poți să faci analize serioase. În câteva luni de zile am făcut ce am putut și o să facem în continuare. Dar vorbesc în istorie, în ultimii 20 și ceva de ani, poate cineva a gândit tot sistemul ăsta și tot planul ăsta, a mai spus Dragnea.

Vizualizat: 6529 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
consultant
|
05. 16, 2017. Tuesday 21:45
Domnule Stroescu aveti cumva cunoştinţă câte asociaţii din domeniul vegetal se implică în eliberarea avizelor consultative în vederea emiterii de atestate de producător l? Extrem de puţine.nu ştiu dacă se împotriveşte cineva dar dacă vă doriţi atât de mult înfiinţaţi -le ca structuri autonome fără implicarea parlamentului sau guvernului. Să recunoaştem că suntem depăşiţi de samsari sau mafioţi înseamnă că instituţiile statului nu funcţionează. Samsarii ăştia pe care tot îi invocaţi sunt invizibili, ei trec cu produsele la graniţă pe sub apă, zboară sau sunt alte interese pe care nimeni nu vrea să le spună sau au interesul de a ne dezinforma?
1.
consultant
|
05. 16, 2017. Tuesday 19:46
Scuzati, dar regula minima de contabilitate spune ca cel care vinde emite factura sau în cazul unui producator ce poseda un atestat şi carnet de comercializare,file din carnetul de comercializare.Problema ar fi că în pieţe sau târguri nu se emit file sau facturi.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii