Am 12 hectare de pământ, 100 de capete de animale și nu mi s-a dat nimic din subvenție! Ce fac acum?! De unde iau bani?! Mă împrumut la bancă, la ăla, ca să pot să lucrez pământul și să hrănesc animalele. Sunt vorbele unui fermier român. Cu soarta lui necăjită și disperată se identifică aproape toți agricultorii români!
Disperarea crește cu fiecare zi în agricultura din România. Pentru că fiecare zi de întârziere a subvențiilor europene înseamnă încă un împrumut pentru fermierul român! Împrumută de la bănci, de la vecini, de la cine poate, ca să aibă cu ce să-și lucreze pământul și cu ce să-și hrănească animalele. În plină campanie agricolă, a fost lăsat să se descurce singur fără ajutorul european la care are dreptul în fiecare an.
Disperarea fermierului român este atât de mare încât aproape că nu mai crede că va primi vreodată subvențiile pentru 2015.
Îmi trebuie bani pentru motorină, pentru chimicale, pentru sămânță. A fost secetă anul trecut și nu prea s-a făcut deloc producția. După APIA luăm banii la anul și la mulți ani! Nu ne-am primit drepturile și nu suntem sprijiniți cum ar trebui să fim, ne-a scris un fermier din Olt.
Din alte colțuri de țară vin strigăte la fel de disperate. Fermieri care exploatează 10 ha, 20 ha, 400 ha sau chiar 1.000 ha.
Am primit prima tranșă din subvenția pe suprafață, dar urmează să o primesc și pe a doua și nu știu când ne dau banii. Nu avem bani ca să înființăm cultura de primăvară. Ministrul zice că lucrează la un soft pentru APIA, că până acum erau două plăți, dar acum sunt cinci plăți de făcut, spune un agricultor din Galați.
În fiecare an aceeași poveste. Merită să-i dăm în judecată! Nu am primit avansul pe suprafață! Nu am primit niciun leu din subvenție! De ce nu-mi dau banii?! Este supărat un alt agricultor. Nici nu mai contează din ce părți de țară vin aceste mesaje. Tuturor fermierilor, din toată țara, le-a cam ajuns cuțitul la os.
În fiecare zi, Agroinfo este întrebat: mai știți ceva despre subvenția pe pământ? Dar despre subvenția pe animale?
Când le răspundem agricultorilor că ministrul agriculturii, Achim Irimescu, promite că plata subvenției pe suprafață va începe în jurul datei de 8 aprilie 2016 și că subvenția pentru animale undeva după 25 mai 2016, oamenii ne spun cu revoltă: NU se poate să rămână așa!
Fermele din România nu sunt atât de capitalizate încât să suporte șocul întârzierii subvențiilor Am avut situații în care s-au închis ferme și fermierii nu au reușit să-și achite inputurile, declară Călin Fărgaciu, Cooperativa Agricolă Someș Arieșul, pentru Viața Satului, TVR.
În cea mai recentă declarație făcută pentru Agroinfo, ministrul agriculturii susținea că încearcă să câștige două-trei zile pentru subvenția pe suprafață.
Eu am graficul în față cu data plății subvențiilor 8 aprilie 2016. Dacă toate lucrurile merg bine voi câștiga câteva zile. APIA lucrează și sâmbăta și duminica, lucrează în două schimburi. Nu doar angajații APIA, ci și SIVECO, furnizorul de soft.
În același timp, șeful de la Agricultură ne-a declarat că gestionarea celor cinci scheme de plată pentru suprafață a complicat mult lucrurile la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). România nu ar fi trebuit să acceseze dintr-odată toate schemele de plată la care i-a dat dreptul Comisia Europeană.
1 decembrie 2015 - 30 iunie 2016 este intervalul stabilit de regulamentele europene pentru plata subvențiilor către fermierii europeni.
Agricultorii români nu aveau pretenția să-și primească banii de la 1 decembrie 2015, așa cum s-a întâmplat în Germania unde fermierii și-au încasat deja toți banii, dar sperau că măcar în luna februarie sau la începutul lunii martie vor avea banii pe care se bazau mulți dintre ei.
Din cei aproximativ 900.000 de agricultori români care solicită anual subvențiile la Agenția de Plăți, 700.000 sunt mici fermieri, care exploatează suprafețe mici. Pentru acești fermieri, subvenția europeană este o gură de oxigen care-i scoate din datorii și le ajută fermele să meargă mai departe.