Adama
Vinasa Rompak

Fermierul român disperat: Am 12 ha de pământ, 100 de capete de animale și nu mi s-a dat nimic din subvenție!

Publicat: 13 martie 2016 - 10:55
5 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Am 12 hectare de  pământ, 100 de capete de animale și nu mi s-a dat nimic din subvenție! Ce fac acum?! De unde iau bani?! Mă împrumut la bancă, la ăla, ca să pot să lucrez pământul și să hrănesc animalele. Sunt vorbele unui fermier român. Cu soarta lui necăjită și disperată se identifică aproape toți agricultorii români!

Disperarea crește cu fiecare zi în agricultura din România. Pentru că fiecare zi de întârziere a subvențiilor europene înseamnă încă un împrumut pentru fermierul român! Împrumută de la bănci, de la vecini, de la cine poate, ca să aibă cu ce să-și lucreze pământul și cu ce să-și hrănească animalele. În plină campanie agricolă, a fost lăsat să se descurce singur fără ajutorul european la care are dreptul în fiecare an.

Disperarea fermierului român este atât de mare încât aproape că nu mai crede că va primi vreodată subvențiile pentru 2015.

Îmi trebuie bani pentru motorină, pentru chimicale, pentru sămânță. A fost secetă anul trecut și nu prea s-a făcut deloc producția. După APIA luăm banii la anul și la mulți ani! Nu ne-am primit drepturile și nu suntem sprijiniți cum ar trebui să fim, ne-a scris un fermier din Olt.

Din alte colțuri de țară vin strigăte la fel de disperate. Fermieri care exploatează 10 ha, 20 ha, 400 ha sau chiar 1.000 ha.

Am primit prima tranșă din subvenția pe suprafață, dar urmează să o primesc și pe a doua și nu știu când ne dau banii. Nu avem bani ca să înființăm cultura de primăvară. Ministrul zice că lucrează la un soft pentru APIA, că până acum erau două plăți, dar acum sunt cinci plăți de făcut, spune un agricultor din Galați.

În fiecare an aceeași poveste. Merită să-i dăm în judecată! Nu am primit avansul pe suprafață! Nu am primit niciun leu din subvenție! De ce nu-mi dau banii?!  Este supărat un alt agricultor. Nici nu mai contează din ce părți de țară vin aceste mesaje. Tuturor fermierilor, din toată țara, le-a cam ajuns cuțitul la os.

În fiecare zi, Agroinfo este întrebat: mai știți ceva despre subvenția pe pământ? Dar despre subvenția pe animale?

Când le răspundem agricultorilor că ministrul agriculturii, Achim Irimescu, promite că plata subvenției pe suprafață va începe în jurul datei de 8 aprilie 2016 și că subvenția pentru animale undeva după 25 mai 2016, oamenii ne spun cu revoltă: NU se poate să rămână așa!

Fermele din România nu sunt atât de capitalizate încât să suporte șocul întârzierii subvențiilor Am avut situații în care s-au închis ferme și fermierii nu au reușit să-și achite inputurile, declară Călin Fărgaciu, Cooperativa Agricolă Someș Arieșul, pentru Viața Satului, TVR.

În cea mai recentă declarație făcută  pentru Agroinfo, ministrul agriculturii susținea că încearcă să câștige două-trei zile pentru subvenția pe suprafață.

Eu am graficul în față cu data plății subvențiilor 8 aprilie 2016. Dacă toate lucrurile merg bine voi câștiga câteva zile. APIA lucrează și sâmbăta și duminica, lucrează în două schimburi. Nu doar angajații APIA, ci și SIVECO, furnizorul de soft.

În același timp, șeful de la Agricultură ne-a declarat că gestionarea celor cinci scheme de plată pentru suprafață a complicat mult lucrurile la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). România nu ar fi trebuit să acceseze dintr-odată toate schemele de plată la care i-a dat dreptul Comisia Europeană.

1 decembrie 2015 -  30 iunie 2016 este intervalul stabilit de regulamentele europene pentru plata subvențiilor către fermierii europeni.

Agricultorii români nu aveau pretenția să-și primească banii de la 1 decembrie 2015, așa cum s-a întâmplat în Germania unde fermierii și-au încasat deja toți banii, dar sperau că măcar în luna februarie sau la începutul lunii martie vor avea banii pe care se bazau mulți dintre ei.

Din cei aproximativ 900.000 de agricultori români care solicită anual subvențiile la Agenția de Plăți, 700.000 sunt mici fermieri, care exploatează suprafețe mici. Pentru acești fermieri, subvenția europeană este o gură de oxigen care-i scoate din datorii și le ajută fermele să meargă mai departe.

Vizualizat: 9279 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   
5.
Stela
|
03. 14, 2016. Monday 19:15

Laura se vede ca esti erudita,ca ai un dispret evident fata de fermieri! Ceea ce-ti doresc este sa nu mori pana nu vei fi fermier,(chiar si din hobby),cu 12 ha si 100 de animale!!!!!

4.
Ion
|
03. 14, 2016. Monday 19:06

Lăură Venera , în ce domeniu lucrezi?
Poate ne luminezi puțin și pe noi.
Este foarte ușor sa-ti dai cu părerea și să judeci oamenii fără să cunoști realitatea!
Este nevoie de puțină istorie și vei vedea de ce poporul asta o duce așa de rău, mai ales ca suntem și manipulați cu succes din afară, explicația este una singură, Avem o țară frumoasă și o doresc destui!!!!!
Poate înțelegeți.
Lăură nu te grăbi să judeci acest popor, mai ales țăranul roman care are multiple calități!
Și ai tai au rădăcinile tot la țară!
Nu este țăranul roman un pomanagiu este doar nedreptățit, descurajat și până la urma forțat sa-si vândă pământul , să fim sclavii Europeni!
Menționez ca fac și agricultură din anii 93 și mă chinui ca toți ceilalți să fac față la ,15 ha de pământ , nu sunt bogat, nu sunt sărac, nici pomanagiu dar mândru ca sunt roman!

3.
consultant
|
03. 13, 2016. Sunday 19:51

Domnule Mihai, afost optiunea dumneavoastra de a incepe o activitate in agricultura. V-a obligat cineva? Daca lucrati in pierdere ce rost are? Ce suprafata lucrati si ce asa multe taxe si impozite platiti?

2.
consultant
|
03. 13, 2016. Sunday 19:47

Apiotul fermier - Da, de data asta ai mare dreptate. Cunosti foarte bine sistemul. Din pacate cunosc multi fermieri care desi muncesc terenul nu pot incasa subventia pentru ca proprietarii de teren,vor ei sa le incasaze .De asta avem asa de multe ferme mici!
Laura Venera - si tu ai dreptate sunt total de acord cu tine. Noi nu facem agricultura asa cum spune agricultorul francez citez ,,Sunt agricultor si asa voi muri,, cand vom auzi si noi ca agricultorii nostri vor spune asta? Da , de acord sunt publicatii agricole care manipuleaza si instiga agricultorii.

1.
Mihai T
|
03. 13, 2016. Sunday 11:53

Sunt un mic fermier din județul Vaslui.am abia 3 ani de când am început.Anul trecut 2015 a fost marea problema cu seceta si acuma e cu plata subvenției ,,,,AM FOST NEVOIT SA PLEC IN ITALIA PENTRU A PUTEA FACE LUCRĂRILE DE PRIMAVARA. Acuma stau si m-a întreb impozitele si taxele pe care le plătim unde se duc ? Noi avem termen limita de plata a taxelor dacă nu cresc majorări..La rândul lor cum întârzie cu plata subvențiilor nu ar trebui sa plătească si ei penalizări?O ZI BUNA DRAGI FERMIERI

Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii