SYNGENTA
Adama

Fermierii se tem de preţurile mici ale noii recolte

Publicat: 14 iunie 2014 - 19:46
Comenteaza   | Video   | Print | Trimite unui prieten

Discuţiile purtate cu fermierii din Bărăgan au scos în evidenţă îngrijorarea privind preţurile de achiziţie a produselor agricole din noua recoltă practicate de traderi. 

Preţuri speculative?!
„În piaţă se vorbeşte de un preţ de referinţă de 145 de euro/tona de orz adus în port, între 162 şi 165/euro pe tonă la grâu şi de 315 – 320 euro/tonă pentru rapiţă. De regulă în ultimii ani s-a observat că înainte de recoltare cu două – trei săptămâni se practică un preţ speculativ, aruncându-se nişte valori în piaţă care sunt sau nu aceleaşi ca la recoltare. Din această cauză, fermierii nu se grăbesc să încheie contracte de vânzare cu marile companii”, ne-a declarat oficialul unui cunoscut furnizor de material genetic semincer.
Potrivit unor analişti citati de zf.ro se estimează că grâul fi cotat de la pragul de 850 lei/tonă, însă tendinţa în lunile de vară urmează să fie una de scădere.

La rapiţă, preţul a scăzut considerabil
Ovidiu Vasile, un fermier din Ialomiţa, ce lucrează o suprafaţă de 1.300 de hectare, susţine că la ora actuată piaţa este foarte volatilă, se schimbă de la o zi la alta. „În ultimele săptămâni, la rapiţă a scăzut considerabil preţul, iniţial a pornit de la 363 de euro/tonă, acum a ajuns la 247 euro/tonă. Este o cotaţie estimativă din care se mai scad 25 de euro şi cheltuielile cu transportul până la port. Comparativ cu anul trecut, preţul rapiţei va suferi o depreciere cu 15 spre 20 la sută”, consideră cultivatorul.

Preţuri mai bune la cerealele păioase
În ceea ce priveşte cerealele păioase, Ovidiu Vasile crede că o să avem un preţ mai bun la grâu, comparativ cu cel de plecare de anul trecut, pentru cei care au încheiat contracte. Astfel, potrivit fermierului s-au perfectat înţelegeri contractuale undeva la 0,72 lei kg, cam 167 de euro/tona, preţul pentru început este unul bun, comparativ cu anul trecut.

„Conspiraţia” marilor jucători!?
„Eu sunt un tip mai reticent, dacă vom corobora producţiile la rapiţă şi cu preţurile e clar că noi, fermierii, vom avea venituri mult mai mici decât cele cu care eram obişnuiţi până acum. Probabil că traderii, marii jucători din piaţă, se întâlnesc, există o conspiraţie a preţurilor joase. Eu nu credeam lucrurile astea, dar tind să cred că se cam întâmplă; în ultima perioadă parcă prea s-au plafonat preţurile şi mai toţi au acelaşi preţ”, ne-a declarat Ovidiu Vasile.

Depozitând producţia: pierzi ori câştigi!
„E normal că în primă fază e bine să ai un spaţiu de depozitare că altfel eşti silit să dai recolta la orice preţ ce iese atunci pe piaţă, dar asta pe moment. Pe o perioadă mai lungă nu se ştie iarăşi, poţi să câştigi, dar poţi să şi pierzi, asta e”, este de părere fermierul care de curând a vândut ultimele cantităţi de grâu depozitate în spaţiile proprii la 0,83 lei/kg.

Costurile pe produs mai mari cu 30 %
„Toate culturile arată foarte bine, problema mare sunt preţurile care se anunţă a fi foarte scăzute. A fost un sezon agricol capricios, cu ploi multe şi cu temperaturi crescute care au favorizat apariţia bolilor, de aceea am fost nevoit să fac mai multe tratamente. Spre exemplu, la grâu, costurile au fost destul de ridicate, automat preţul de cost al produsului va sări cu 20-30 la sută”, ne-a declarat Bogdan Furfurică, care lucrează 950 de hectare de teren preluat în arendă, în zona Silistraru, judeţul Brăila.

Braicoop negociază cu traderii
Potrivit producătorilor agricoli brăileni, preţurile maximale care se vehiculează în piaţă sunt următoarele: 600 de lei/tona de orz, 700 lei/tona de grâu şi 1.400 lei/tona de rapiţă. În această perioadă, cooperatorii de la Braicoop negociază cu mai mulţi traderi preţurile şi condiţiile de livrare a noii recolte.

Ministrul în “silenzio stampa”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat, recent la Brăila, că va fi în “silenzio stampa” când va fi vorba despre noua recoltă, pentru a nu influenţa preţul cerealelor aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi. „Eu nu vreau să vorbesc despre preţ, nu vreau să vorbesc de producţiile din anul acesta, pentru că asta ar influenţa preţurile. Am spus-o de fiecare dată: să nu vorbim, să nu ne grăbim, chiar dacă, sigur, traderii, pe de o parte, spun că avem producţie foarte mare, producătorii, pe de altă parte, spun că va fi o producţie mai mică cu nu ştiu cât la sută. V-aş ruga foarte mult, pentru a nu influenţa preţul, mai ales în această regiune, mai ales având în vedere situaţia din Ucraina şi seceta din Statele Unite, nu aş vrea să avansăm, deocamdată, producţii”, a cerut titularul de la Agricultură.

Combinele, gata de a intra în lan
În judeţul Brăila, orzul a ajuns aproape de momentul recoltării, în câteva zile combinele din Insula Mare vor intra în lanurile cultivate. În schimb, fermierii gălăţeni vor mai aştepta încă vreo două săptămâni ca să înceapă treieratul orzului.

Vizualizat: 3824 | Video Video | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Barbu, întâlniri cu fermierii, crescătorii de animale!

Ministrul Barbu, întâlniri cu fermierii, crescătorii de animale!

22 ianuarie 2025 - 17:56

Ministrul Florin-Ionuț Barbu a avut miercuri, 22 ianuarie 2025, la sediul MADR, o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanții asociațiilor și federațiilor de fermieri din sectoarele pescăresc, suin și vegetal pentru a stabili împreună măsuri de sprijin și soluții pentru provocările cu care aceștia se confruntă.

APIA: Urmează la plată ajutoarele naționale tranzitorii, ANT cap animal și hectar!

APIA: Urmează la plată ajutoarele naționale tranzitorii, ANT cap animal și hectar!

22 ianuarie 2025 - 11:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns fermierilor, crescătorilor de animale la întrebările legate de plata subvențiilor APIA, aferente anului de cerere 2024.

Ajutor de 200.000 euro/fermier pentru Prima seră!

Ajutor de 200.000 euro/fermier pentru Prima seră!

22 ianuarie 2025 - 06:01

Fermierii ar putea obține în viitorul apropiat finanțări nerambursabile de până la 200.000 de euro pentru modernizarea agriculturii prin construirea de sere și solarii noi. Proiectul de lege care reglementează programul „Prima Seră” a fost aprobată deja de Senat.

Târg de Ziua Unirii Principatelor Române

Târg de Ziua Unirii Principatelor Române

21 ianuarie 2025 - 17:56

Cu ocazia sărbătoririi ”Zilei Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie”, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în curtea instituției, între 23 -25 ianuarie 2025, un târg pentru promovarea produselor agroalimentare românești.

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

21 ianuarie 2025 - 05:49

Gospodarii care locuiesc la sat, micii fermieri, țăranii primesc de la stat un ajutor de 10.000 de lei. Banii sunt acordați în cadrul programului "Rabla pentru sobe", lansat de Ministerul Mediului, pentru înlocuirea vechilor sobe cu altele mai eficiente, economice și ecologice.

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

21 ianuarie 2025 - 05:31

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, un proiect de hotărîre Guvern privind acordarea ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în acest an. Proiectul de act normativ anunță și cantitățile de motorină pentru vegetal, zootehnie, pentru care fermierii, crescătorii de animale primesc banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

21 ianuarie 2025 - 05:06

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, un proiect de hotărîre de Guvern care stabilește cuantumul pentru acest an al ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură.

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

20 ianuarie 2025 - 18:52

Ministerul Agriculturii anunță pe pagina sa Facebook despre un nou produs românesc care va obține certificare europeană, Salamul de Nădlac.

Protest 28 ianuarie 2025: O țară fără fermieri, crescători animale e o țară fără viitor!

Protest 28 ianuarie 2025: O țară fără fermieri, crescători animale e o țară fără viitor!

20 ianuarie 2025 - 07:06

Fermierii din Italia se mobilizează să iasă în stradă pe data de 28 ianuarie 2025, scrie agricultura.it Fermierii cer Guvernului să declare stare de criză în agricultură și să vină cu măsuri extraordinare pentru abordarea dificultăților grave care afectează sectorul agricol.

Document! Cuantum APIA mai mare pe hectarul de soia pentru anul 2024!

Document! Cuantum APIA mai mare pe hectarul de soia pentru anul 2024!

20 ianuarie 2025 - 06:37

Fermierii beneficiază de sprijinul cuplat soia pentru anul 2024 dacă au solicitat această subvenție anul trecut, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Plata sprijinului cuplat vegetal va fi demarată de APIA după data de 15 mai, ultimul termen pentru depunerea unor documente justificative la APIA. Așa cum a anunțat secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, plata poate fi făcută mai repede cu condiția ca fermierii să ducă actele la APIA.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La şcoală

La şcoală
Bulă o întreabă într-o zi pe doamna învăţătoare: Detalii