Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Fermierii se tem de preţurile mici ale noii recolte

Publicat: 14 iunie 2014 - 19:46
Comenteaza   | Video   | Print | Trimite unui prieten

Discuţiile purtate cu fermierii din Bărăgan au scos în evidenţă îngrijorarea privind preţurile de achiziţie a produselor agricole din noua recoltă practicate de traderi. 

Preţuri speculative?!
„În piaţă se vorbeşte de un preţ de referinţă de 145 de euro/tona de orz adus în port, între 162 şi 165/euro pe tonă la grâu şi de 315 – 320 euro/tonă pentru rapiţă. De regulă în ultimii ani s-a observat că înainte de recoltare cu două – trei săptămâni se practică un preţ speculativ, aruncându-se nişte valori în piaţă care sunt sau nu aceleaşi ca la recoltare. Din această cauză, fermierii nu se grăbesc să încheie contracte de vânzare cu marile companii”, ne-a declarat oficialul unui cunoscut furnizor de material genetic semincer.
Potrivit unor analişti citati de zf.ro se estimează că grâul fi cotat de la pragul de 850 lei/tonă, însă tendinţa în lunile de vară urmează să fie una de scădere.

La rapiţă, preţul a scăzut considerabil
Ovidiu Vasile, un fermier din Ialomiţa, ce lucrează o suprafaţă de 1.300 de hectare, susţine că la ora actuată piaţa este foarte volatilă, se schimbă de la o zi la alta. „În ultimele săptămâni, la rapiţă a scăzut considerabil preţul, iniţial a pornit de la 363 de euro/tonă, acum a ajuns la 247 euro/tonă. Este o cotaţie estimativă din care se mai scad 25 de euro şi cheltuielile cu transportul până la port. Comparativ cu anul trecut, preţul rapiţei va suferi o depreciere cu 15 spre 20 la sută”, consideră cultivatorul.

Preţuri mai bune la cerealele păioase
În ceea ce priveşte cerealele păioase, Ovidiu Vasile crede că o să avem un preţ mai bun la grâu, comparativ cu cel de plecare de anul trecut, pentru cei care au încheiat contracte. Astfel, potrivit fermierului s-au perfectat înţelegeri contractuale undeva la 0,72 lei kg, cam 167 de euro/tona, preţul pentru început este unul bun, comparativ cu anul trecut.

„Conspiraţia” marilor jucători!?
„Eu sunt un tip mai reticent, dacă vom corobora producţiile la rapiţă şi cu preţurile e clar că noi, fermierii, vom avea venituri mult mai mici decât cele cu care eram obişnuiţi până acum. Probabil că traderii, marii jucători din piaţă, se întâlnesc, există o conspiraţie a preţurilor joase. Eu nu credeam lucrurile astea, dar tind să cred că se cam întâmplă; în ultima perioadă parcă prea s-au plafonat preţurile şi mai toţi au acelaşi preţ”, ne-a declarat Ovidiu Vasile.

Depozitând producţia: pierzi ori câştigi!
„E normal că în primă fază e bine să ai un spaţiu de depozitare că altfel eşti silit să dai recolta la orice preţ ce iese atunci pe piaţă, dar asta pe moment. Pe o perioadă mai lungă nu se ştie iarăşi, poţi să câştigi, dar poţi să şi pierzi, asta e”, este de părere fermierul care de curând a vândut ultimele cantităţi de grâu depozitate în spaţiile proprii la 0,83 lei/kg.

Costurile pe produs mai mari cu 30 %
„Toate culturile arată foarte bine, problema mare sunt preţurile care se anunţă a fi foarte scăzute. A fost un sezon agricol capricios, cu ploi multe şi cu temperaturi crescute care au favorizat apariţia bolilor, de aceea am fost nevoit să fac mai multe tratamente. Spre exemplu, la grâu, costurile au fost destul de ridicate, automat preţul de cost al produsului va sări cu 20-30 la sută”, ne-a declarat Bogdan Furfurică, care lucrează 950 de hectare de teren preluat în arendă, în zona Silistraru, judeţul Brăila.

Braicoop negociază cu traderii
Potrivit producătorilor agricoli brăileni, preţurile maximale care se vehiculează în piaţă sunt următoarele: 600 de lei/tona de orz, 700 lei/tona de grâu şi 1.400 lei/tona de rapiţă. În această perioadă, cooperatorii de la Braicoop negociază cu mai mulţi traderi preţurile şi condiţiile de livrare a noii recolte.

Ministrul în “silenzio stampa”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat, recent la Brăila, că va fi în “silenzio stampa” când va fi vorba despre noua recoltă, pentru a nu influenţa preţul cerealelor aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi. „Eu nu vreau să vorbesc despre preţ, nu vreau să vorbesc de producţiile din anul acesta, pentru că asta ar influenţa preţurile. Am spus-o de fiecare dată: să nu vorbim, să nu ne grăbim, chiar dacă, sigur, traderii, pe de o parte, spun că avem producţie foarte mare, producătorii, pe de altă parte, spun că va fi o producţie mai mică cu nu ştiu cât la sută. V-aş ruga foarte mult, pentru a nu influenţa preţul, mai ales în această regiune, mai ales având în vedere situaţia din Ucraina şi seceta din Statele Unite, nu aş vrea să avansăm, deocamdată, producţii”, a cerut titularul de la Agricultură.

Combinele, gata de a intra în lan
În judeţul Brăila, orzul a ajuns aproape de momentul recoltării, în câteva zile combinele din Insula Mare vor intra în lanurile cultivate. În schimb, fermierii gălăţeni vor mai aştepta încă vreo două săptămâni ca să înceapă treieratul orzului.

Vizualizat: 3378 | Video Video | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚUL DE ASTĂZI AL PREMIERULUI pentru FERMIERI!

ANUNȚUL DE ASTĂZI AL PREMIERULUI pentru FERMIERI!

25 februarie 2021 - 18:35

PROGRAM AJUTOR FERMIERI! Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat astăzi că va aloca sume pentru finanțarea unui nou program de sprijinire a fermierilor români.

CALENDARUL DE CARE DEPINDE PLATA ANT, SUBVENȚIA APIA MICĂ!

CALENDARUL DE CARE DEPINDE PLATA ANT, SUBVENȚIA APIA MICĂ!

25 februarie 2021 - 12:50

PLATA APIA CEA MAI AȘTEPTATĂ! Crescătorii români de animale, mai ales cei mici, așteaptă cu nerăbdare ca Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să le achite ajutorul național tranzitoriu, ANT, botezată de ei, subvenția mică. AGROINFO este întrebat de câteva ori pe zi când intră ANT la plată. Pentru că micii crescători nu au priceput de ce APIA nu poate începe plățile aferente anului 2020 deși suntem imediat în martie 2021, le prezentăm calendarul de care depinde plata acestei subvenții.

PREȘEDINTE COMISIE AGRICULTURĂ: I-AU MINȚIT PE FERMIERI ÎNTR-UN MOD INCALIFICABIL!

PREȘEDINTE COMISIE AGRICULTURĂ: I-AU MINȚIT PE FERMIERI ÎNTR-UN MOD INCALIFICABIL!

25 februarie 2021 - 10:19

AJUTOARE FERMIERI. Nu știu ce credibilitate mai are domnul Oros în fața cuiva. I-au mințit pe fermieri într-un mod incalificabil. Oamenii nu au mai căutat surse alternative pentru diminuarea pierderilor, la bănci, de exemplu, pentru că au crezut în cele spuse de Oros. Și el a mințit, acuză președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, referindu-se la plata ajutoarelor la secetă promise fermierilor pentru culturile din primăvară, dar care nu au fost incluse în bugetul MADR pentru acest an.

DUPĂ ORDINUL MADR MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIA ȚĂRANULUI, URMEAZĂ LEGI!

DUPĂ ORDINUL MADR MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIA ȚĂRANULUI, URMEAZĂ LEGI!

25 februarie 2021 - 09:19

CREȘTEREA PORCULUI ÎN ROMÂNIA! Ordinul MADR maxim 5 porci în gospodăriile țărănești a fost pus în debzatere de Minsterul Agriculturii pentru a stârni o discuție care trebuie concretizată în legi pentru stabilirea regulilor creșterii porcului în România, în așa fel încât să fie stopată răspândirea pestei porcine africane și să fie relansat acest sector, spune ministrul agriculturii, Adrian Oros. Nu voi ceda în fața samsarilor, avertizează șeful MADR. Ordinul MADR nu a fost deocamdată retras din consultare publică.

UN MILIARD DE EURO pentru PLATA ACESTOR SUBVENȚII APIA!

UN MILIARD DE EURO pentru PLATA ACESTOR SUBVENȚII APIA!

25 februarie 2021 - 07:45

SUBVENȚII APIA 2021-2022. Un miliard de euro este alocat pentru plata subvențiilor APIA acordate fermierilor anul acesta și anul viitor pe măsurile de dezvoltare rurală, Măsura 10 Agro-mediu și climă, Măsura 11 Agricultură ecologică și Măsura 13 Zone care se confruntă cu constrângeri naturale și alte constrângeri specifice. Sunt plățile compensatorii ale fermierilor. Anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Adrian Oros, marți seara, la Agro TV.

ORDINUL MADR CARE ÎNCURAJEAZĂ FURTUL!

ORDINUL MADR CARE ÎNCURAJEAZĂ FURTUL!

24 februarie 2021 - 23:25

ORDINUL SUBVENȚIILOR APIA 2021-2022. Dan Sergiu Moroșanu, fost coordonator Serviciu Măsuri Specifice APIA Bacău, actualmente pensionar, a transmis către AGROINFO opinia sa de specialist APIA cu privire la modificările făcute peste noapte la proiectul de Ordin MADR pentru stabilirea condițiilor de eligibilitate pentru subvențiile agricole din acest an. În urma modificărilor, a rezultat un Ordin MADR care încurajează furtul, susține specialistul APIA.

SUBVENȚIILE APIA, ACORDATE DOAR PE FACTURĂ ȘI LEGATE DE PRODUCȚIE?

SUBVENȚIILE APIA, ACORDATE DOAR PE FACTURĂ ȘI LEGATE DE PRODUCȚIE?

24 februarie 2021 - 21:35

SUBVENȚII APIA. Propunerea făcută de ministrul agriculturii, Adrian Oros, pentru condițiile care ar trebui impuse la acordarea subvențiilor din agricultură, subvenții pe factură și legate de producție. Așa ar fi evitată fraudarea banilor alocați pentru plata subvențiilor, dar și alte probleme legate de terenurile agricole luate în arendă de fermieri, spune ministrul agriculturii.

DECIZIA DE ASTĂZI A GUVERNULUI pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

DECIZIA DE ASTĂZI A GUVERNULUI pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

24 februarie 2021 - 20:43

ORDONANȚA SUBVENȚIILOR APROBATĂ! Guvernul a adoptat astăzi, în ședință, Ordonanța de Urgență pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

CREȘTE AJUTORUL PENTRU TINERI FERMIERI LA 70.000 DE EURO! CE CONDIȚII TREBUIE ÎNDEPLINITE PENTRU ACEȘTI BANI!

CREȘTE AJUTORUL PENTRU TINERI FERMIERI LA 70.000 DE EURO! CE CONDIȚII TREBUIE ÎNDEPLINITE PENTRU ACEȘTI BANI!

24 februarie 2021 - 11:21

SPRIJIN INSTALARE TÂNĂR FERMIER 2021-2022. Sprijinul pentru tinerii fermieri, submăsura 6.1, crește anul acesta la 70.000 de euro/fermă. Această sumă este însă pentru fermele mari. Pentru fermele mai mici, ajutorul maxim va fi de 60.000 de euro/fermă, a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, marți seara, la Agro TV. Ce condiții trebuie însă îndeplinite pentru încasarea acestor bani? Anul trecut, sprijinul pentru tinerii fermieri a fost de maxim 50.000 de euro/fermă.

AJUTOR MAXIM DE 1,5 MILIOANE EURO/FERMĂ pentru FERMELE ZOOTEHNICE!

AJUTOR MAXIM DE 1,5 MILIOANE EURO/FERMĂ pentru FERMELE ZOOTEHNICE!

24 februarie 2021 - 10:45

AJUTOARE EUROPENE 2021-2022! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că a alocat 760 de milioane de euro, pentru cei doi ani de tranziție 2021-2022, pentru ajutoarele acordate fermierilor pentru investiții în exploatațiile agricole. Ajutorul pentru achiziții simple de utilaje agricole și de irigații se ridică la 350.000 de euro, iar ajutorul maxim pentru investiții în ferme zootehnice, legume în spații protejate, cooperative este de 1,5 milioane de euro, a spus șeful MADR.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Principala problemă din acest an în cultura pepenilor verzi a fost antracnoza, o boală care atacă toate părțile aeriene ale plantei: frunze, fructe şi tulpini. Soluțiile Syngenta pentru controlul atracnozei sunt produse precum Cidely Top și Ortiva Top aplicate în alternanță.

În cultura pepenilor galbeni principala problema a fost mana. Fungicidul Revus are o acţiunea puternică şi persistentă şi asigură un bun nivel de combatere al manei.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Prietenie

Prietenie
Doi scoţieni se întâlnesc pe stradă. Detalii