SUBVENȚIILE ADUC PROFIT. Fermele se capitalizează, dar îşi reduc îndatorarea, subvenţiile asigură profitul, iar o plafonare sau sistarea acestora ar aduce pierderi semnificative marilor agricultori din România, a spus Toma Adrian Dinu, decanul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMVB), la Conferința Capital.
Decanul USAMVB a analizat activitatea a 34 de ferme mari, care au lucrat o suprafaţă totală de 72.000 de hectare în judeţul Călăraşi, în perioada 2010-2016.
Fermierii sunt dependenți de subvenții. În toţi cei şase ani, cu excepţia 2011, când am avut cel mai bun an agricol, dacă n-ar fi fost aceste subvenţii, fermele analizate ar fi fost pe pierdere.
Atenţie, vorbim de judeţul Călăraşi, cea mai bună suprafaţă agricolă din România. În urmă cu doi-trei ani se vorbea de plafonarea sau chiar reducerea subvenţiilor. Ar trebui să ne gândim bine dacă ne dorim aşa ceva. Plafonarea nu e de natură să aducă un câştig pentru agricultură şi pentru fermele mari, a spus decanul USAMVB. Din datele analizate, decanul a observat că fermierii şi-au redus gradul de îndatorare şi au preferat să investească din fonduri proprii.
Produsele băncilor vin în sprijinul fermierilor inclusiv pe partea de finanţare a achiziţiilor de terenuri, însă ne nemulţumesc dobânzile şi comisionul de garantare care e prea mare. Cred în potenţialul României, dar cred că de abia în 2020-2025 vom discuta de o agricultură performantă, a spus și Emil Florian Dumitru, președintele Federației Pro Agro, la aceeași conferință.
Avem societăţi din agricultură mult mai bune decât alte ferme din ţări dezvoltate, este opinia lui Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Sursa: Capital