PENALIZĂRI ȘI PROIECTE ANULATE. Două miliarde de euro, o sumă uriașă care ar fi putut să ajungă în buzunarele fermierilor români, s-a dus pe apa sâmbetei! Calculul banilor europeni pierduți pe agricultură l-a făcut ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
Avem penalizări record, strânse de-a lungul anilor, pe cele două agenții de plăți, AFIR și APIA, de 755 milioane de euro, bani pe care trebuie să-i punem de la bugetul de stat. La această sumă se adaugă dezangajarea de anul trecut de aproape un miliard de euro. S-au anulat proiecte de 850 de milioane de euro pentru că beneficiarii nu aveau cofinanțare. Este foarte grav că am dezangajat această sumă. Vă dați seama câte investiții puteam să facem, a spus ministrul agriculturii, Achim Irimescu, la conferința PNDR 2014-2020 Prezent și Viitor, organizată în cadrul târgului internațional INDAGRA.
APROAPE 2 MILIARDE DE EURO AU ZBURAT DIN BUZUNARELE FERMIERILOR!
Aceste penalizări sunt cumulate din anul aderării la UE, 2007, practic sunt 10 ani de când le acumulăm. Prima penalizare a fost constituită în anul aderării, 2007, când am avut un regulament și noi, și Bulgaria, 1698, regulament din 2006, care spune că, dacă agențiile noastre nu sunt pregătite vor fi penalizate cu 25%. Pe vremea aceea era ministru al agriculturii Dacian Cioloș, eu eram la Bruxelles, și am reușit cu mari eforturi să reducem penalizarea la 10%.
Raportat la cele 440 de milioane de euro, cât a fost, nu a însemnat o sumă mare. Penalizările sunt pentru ambele agenții de plăți, APIA și AFIR. dar de-a lungul anilor a crescut foarte mult pe dezvoltare rurală. Pe măsura 321 din PNDR, Comisia Europeană ne-a aplicat o penalizare de aproape 200 de milioane de euro pentru că acolo a fost o decizie națională, era pentru micile afaceri, pentru că se permitea achiziția până la 75% ban public și noi am permis achiziția de utilaje, declară ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
Fermierii români știu foarte puține lucruri despre accesarea fondurilor europene din PNDR 2014-2020 și despre cererea unică pentru subvențiile agricole. Șeful de la Agricultură a spus că sunt foarte mulți fermieri care nu știu că pot să ceară subvenții pe cap de animal sau pe suprafață.
M-am întâlnit cu doi tineri care cresc 90 de vaci și i-am întrebat dacă au luat banii pe cap de vacă. Mi-au spus că nu știau că pot să acceseze subvenția, a spus Irimescu. Cei doi tineri fermieri au pierdut sume impresionante în cazul în care animalele deținute de ei s-au încadrat și la sprijinul cuplat, care a ajuns la 826 de euro/cap de vacă de lapte și la 1.222 euro/cap de vită de carne. Iar la aceste sume s-a adăugat și un plus plătit fermierilor români din suma rămasă din bugetul alocat României de Comisia Europeană.
Fondurile europene, subvențiile europene și naționale trebuie să-i sprijine pe fermieri să nu falimenteze, a adăugat ministrul agriculturii.