Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

FERMIERII PIERD LUPTA pentru GLIFOSAT!

Publicat: 30 octombrie 2017 - 20:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DECIZII POLITICE CARE AFECTEAZĂ AGRICULTORII. Votul desfăşurat pe 25 octombrie 2017 pentru reînnoirea licenţei de utilizare a glifosatului în Uniunea Europeană pentru încă 10 ani a eşuat. Reprezentanţii celor 28 de state UE din Comitetul Permanent pentru Plante, Animale, Alimente şi Furaje vor vota din nou pe 9 noiembrie 2017, de această dată pentru reautorizarea glifosatului pentru doar cinci ani.

La votul din 25 octombrie, 16 ţări (Bulgaria, Danemarca, Republica Cehă, Estonia, Irlanda, Spania, Cipru, Letonia, România, Slovacia, Finlanda şi Regatul Unit) au votat în favoarea reînnoirii autorizaţiei glifosatului, Germania şi Portugalia s-au abţinut, în timp ce Belgia, Grecia, Croaţia, Franţa, Italia, Luxemburg, Malta, Austria, Slovenia şi Suedia au votat împotrivă.

Detalii AICI: Vot EŞUAT pentru REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI în UE! 

După votul eşuat, organizaţia fermierilor europeni COPA - COGECA a precizat că votul nu ar trebui să fie politic, ci să fie bazat pe dovezile ştiinţifice privind utilizarea glifosatului. De asemenea, a insistat ca autorizaţia să fie prelungită pentru 15 ani.

PARLAMENTUL EUROPEAN VREA INTERZICEREA COMPLETĂ A GLIFOSATULUI, DIN 2022

Cu o zi înainte de votul din Comitetul Permanent, pe 24 octombrie 2017, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie fără caracter obligatoriu care prevede interzicerea totală a glifosatului în UE începând cu 2022 şi punerea în aplicare a unor măsuri imediate de restricţionare a utilizării acestei substanţe. 355 de europarlamentari au votat „pentru”, 204 „împotrivă” şi 111 au fost abţineri de la vot.

SCANDALUL „MONSANTO PAPERS”

Europarlamentarii au adus în discuţie şi aşa numitele „Monsanto Papers”, o serie de documente interne ale companiei care produce cel mai utilizat erbicid pe bază de glifosat - Roundup®. Date din documentele interne ale companiei, care au ajuns în spaţiul public ca urmare a celor peste 250 de procese intentate împotriva Monsanto de cetăţeni din SUA care acuzau că expunerea la Roundup le-ar fi provocat cancer, ar indica faptul că gigantul american ar fi încercat să ascundă efectul cancerigen al glifosatului. Informaţiile din aceste documente ar ridica îndoieli cu privire la credibilitatea unor studii pe care se bazează decizia Comisiei Europene de a prelungi autorizaţia de utilizare a glifosatului în UE, susţin o parte dintre membrii Parlamentului European.

INIŢIATIVA CETĂŢENILOR ÎMPOTRIVA GLIFOSATULUI: PESTE 1 MILION DE SEMNĂTURI DIN 22 DE ŢĂRI!

Pe 6 octombrie 2017, Comisia Europeană a primit, în mod oficial, peste un milion de semnături strânse din 22 de State Membre în cadrul unei iniţiative cetăţeneşti care susţine interzicerea glifosatului în UE.
Susţinătorii iniţiativei intitulate „Stop Glifosat” cer Comisiei Europene să propună Statelor Membre interzicerea glifosatului, modificarea procedurilor de autorizarea a pesticidelor şi introducerea unor ţinte obligatorii de reducere a utilizării pesticidelor în UE.

Comisia Europeană s-a întâlnit cu organizatorii acestei iniţiative pe 23 ocotmbrie 2017. O audiere în Parlamentul European este programată pentru 20 noiembrie 2017. Comisia nu are obligaţia de a propune legislaţie pe baza unei iniţiative cetăţeneşti, dar trebuie să dea, până cel târziu în ianuarie 2018, un răspuns oficial în care va explica, dacă este cazul, ce acţiuni va propune şi motivele acţiunilor sale sau ale refuzului de a acţiona.

VÂNZĂRILE DE GLIFOSAT ÎN UE: 1 MILIARD DE EURO PE AN!

Potrivit Comisiei Europene, din datele furnizate de Statele Membre şi de Eurostat (Oficiul pentru Statistică al Comisiei Europene), valoarea produselor pe bază de glifosat vândute în UE se ridică la cca. 1 miliard de euro pe an.

În România, potrivit datelor furnizate de Federaţia Pro Agro, sunt autorizate 22 de produse care conţin glifosat.

colaj-glifosat_b

DOVEZI ŞTIINŢIFICE

În martie 2017, Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a publicat concluziile sale potrivit cărora glifosatul este puţin probabil să provoace cancer şi nu ar trebui clasificat ca substanţă cancerigenă, mutagenă sau care prezintă toxicitate pentru reproducere.
La aceeaşi concluzie au ajuns şi Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), sprijinită de experţi din 27 de state UE, autorităţi pentru siguranţa alimentelor din Canada, Japonia, Australia şi Noua Zeelandă, precum şi Organizaţia pentru Agicultură şi Alimentaţie a Naţiunilor Unite (FAO) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care au lucrat împreună pe această temă.

Singura organizaţie cu un punct de vedere diferit rămâne Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), care funcţionează în cadrul OMS. În 2015, aceasta a clasificat glifosatul ca fiind „probabil cancerigen”.

Vizualizat: 3252 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Citeste si:

Vot EŞUAT pentru REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI în UE! STATELE care SE OPUN!

Vot EŞUAT pentru REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI în UE! STATELE care SE OPUN!

VOT EŞUAT. O primă rundă de voturi, desfăşurată pe 25 octombrie, cu privire la posibilitatea de a reînnoi licența de utilizare a glifosatului în Uniunea Eeuropeană pentru încă 10 ani, nu a reușit să atragă suficient sprijin din partea Statelor Membre, informează LAPAR.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU GLIFOSATUL?

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU GLIFOSATUL?

COMUNICAT LAPAR! Membrii Comisiei pentru mediu a Parlamentului European au susținut, joi, 19 octombire 2017, eliminarea treptata a glifosatului într-un termen de trei ani. Astfel, propunerea prin care se opun Comisiei Europene cu privire la reînnoirea autorizației de folosire a glifosatului pentru zece ani - adoptată cu 39 de voturi pentru, 9 și 10 abțineri - va fi prezentată săptămâna viitoare în fața întregului Parlament de la Strasbourg, anunță, într-un comunicat, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI PENTRU 10 ANI!

REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI PENTRU 10 ANI!

COMUNICAT LAPAR! Comisia Europeană se va întruni pe data de 25 octombrie și va avea un singur punct pe ordinea de zi: reautorizarea folosirii glifosatului pentru o nouă perioadă de 10 de ani, anunță Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

APPR susţine  REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI pentru 15 ANI!

APPR susţine REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI pentru 15 ANI!

Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR) pledează pentru reautorizarea glifosatului pentru următorii 15 ani.

GLIFOSAT. CE a PRELUNGIT autorizaţia, dar NU A REÎNNOIT-O. Iată de ce!

GLIFOSAT. CE a PRELUNGIT autorizaţia, dar NU A REÎNNOIT-O. Iată de ce!

Comisia Europeană a decis la 29 iunie 2016 să prelungească autorizaţia glifosatului ca şi substanţă folosită în erbicide cu 18 luni. De ce nu a reînnoit această autorizaţie?

Alte articole in aceasta categorie

VEȘTI PENTRU TINERII FERMIERI CARE AȘTEAPTĂ CELE 50 DE HECTARE DE TEREN!

VEȘTI PENTRU TINERII FERMIERI CARE AȘTEAPTĂ CELE 50 DE HECTARE DE TEREN!

28 mai 2020 - 11:27

OFICIAL MADR. Actul normativ pentru atribuirea celor 50 de hectare de teren agricol tinerilor fermieri este deja în avizare internă la Ministerul Agriculturii, anunță secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru. Cele 50 de hectare de teren agricol sunt la pachet cu ajutorul pentru instalarea tinerilor fermieri, un sprijin de maxim 50.000 de euro.

IMPORTĂM CARNE DE PORC ȘI PÂINE ȘI EXPORTĂM SUBVENȚII!

IMPORTĂM CARNE DE PORC ȘI PÂINE ȘI EXPORTĂM SUBVENȚII!

28 mai 2020 - 11:02

PORCUL ROMÂNESC PE CALE DE DISPARIȚIE! Pe primul loc în clasamentul importurilor de alimente pe care le face România este carnea de porc, urmată de pâine și alte produse de panificație.  Potrivit secretarului de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru, România importă, la acest moment, carne de porc în valoare de 700 milioane de euro.

SECRETAR DE STAT MADR: AM GREȘIT! AM DAT BANI FOARTE MULȚI LA FOARTE PUȚINI FERMIERI!

SECRETAR DE STAT MADR: AM GREȘIT! AM DAT BANI FOARTE MULȚI LA FOARTE PUȚINI FERMIERI!

28 mai 2020 - 10:03

BANI MULȚI LA PUȚINI FERMIERI! Accesul la sprijinul financiar din fondurile europene e dificil pentru mulți fermieri români. Ei se plâng că nu reușesc să obțină finanțare nerambursabilă. Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru, recunoaște că Ministerul Agriculturii a dat bani foarte mulți la foarte puțini fermieri. Oficialul MADR dezvăluie cum peste un miliard de euro trebuia să ajungă la 12.000 de fermieri, dar au ajuns bani doar la 1.700 de fermieri.

ȘEFUL APIA, ANUNȚ PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ SUBVENȚIILE!

ȘEFUL APIA, ANUNȚ PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ SUBVENȚIILE!

27 mai 2020 - 18:15

PLATA SUBVENȚIILOR APIA! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, invitat la o dezbatere DC News, a explicat circuitul subvențiilor APIA până să ajungă în contul fermierilor. Dacă pentru plățile directe pe hectar și pe cap de animal, circuitul e destul de anevoios, dar e mai scurt, pentru plățile compensatorii, de agro-mediu sau pentru zone defavorizate, agricultură ecologică, circuitul e de-a dreptul birocratic.

MICILE FERME DISPAR, ȚĂRANII NU MAI CRESC ANIMALE!

MICILE FERME DISPAR, ȚĂRANII NU MAI CRESC ANIMALE!

27 mai 2020 - 17:09

URGENȚĂ DE GRAD ZERO PENTRU SALVAREA ȚĂRANILOR! Micile ferme se vor autodizolva, fermierii nu vor mai crește animale, nu vor mai cultiva pământul. Oierii nu au unde să-și vândă mieii și lâna, crescătorii de vaci nu au unde să vândă laptele, gospodăriile țărănești sunt în pericol, avertizează astăzi senatorul PMP Maramureș Severica Covaciu, într-o interpelare pentru ministrul agriculturii, Adrian Oros.

CE SUBVENȚIE PE HECTAR PREGĂTEȘTE MINISTERUL AGRICULTURII!

CE SUBVENȚIE PE HECTAR PREGĂTEȘTE MINISTERUL AGRICULTURII!

27 mai 2020 - 13:51

SCHEMĂ DE AJUTOR PENTRU FERMIERI! Ministerul Agriculturii va notifica la Comisia Europeană o nouă schemă de ajutor pentru fermieri, acordată pe hectarul de teren calamitat de secetă. Fermierii care au culturile agricole distruse de secetă vor primi o sumă forfetară (sumă fixă n.r.) care, cel mai probabil, se va acorda pe hectarul de teren calamitat. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat MADR Emil Florian Dumitru.

FĂRĂ NEONICOTINOIDE, FERMIERII ROMÂNI PIERD UN MILION HA DE PORUMB ȘI FLOAREA SOARELUI!

FĂRĂ NEONICOTINOIDE, FERMIERII ROMÂNI PIERD UN MILION HA DE PORUMB ȘI FLOAREA SOARELUI!

27 mai 2020 - 13:14

COMUNICAT! Președintele Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) a transmis către AGROINFO o reacție la decizia Comisiei Europene de a reduce la jumătate utilizarea pesticidelor în culturile agricole. Vasile Iosif susține că România utilizează, în prezent, 700 gr/ha substanță activă din pesticide în timp ce media UE este de 2 kg/ha. Fără utilizarea neonicotinoidelor, fermierii români pierd un milion hectare de porumb și floarea soarelui, mai spune acesta.

ZECI DE HECTARE DE PĂȘUNE, DISTRUSE DE MISTREȚI!

ZECI DE HECTARE DE PĂȘUNE, DISTRUSE DE MISTREȚI!

27 mai 2020 - 10:09

LA CAPĂTUL PUTERILOR! Mistreții fac ravagii în mai multe comune din județul Alba. În Poiana Vadului, crescătorii de animale sunt la capătul puterilor. Zeci de hectare de pășune și fânațe sunt distruse de mistreți. În ritmul ăsta, crescătorii nu mai au unde să-și pășuneze animalele. Mulți localnici renunță să mai facă plângeri pentru că nu mai speră în despăgubiri. Gardul electric, sârma ghimpată nu mai sunt o piedică pentru sălbăticiuni. Prefectura Alba solicită ca 2.200 de mistreți să fie recoltați.

FERMIERII: AȘTEPȚI SĂ IEI BĂNUȚII MUNCIȚI ȘI ÎNTR-O CLIPĂ RĂMÂI SĂRAC!

FERMIERII: AȘTEPȚI SĂ IEI BĂNUȚII MUNCIȚI ȘI ÎNTR-O CLIPĂ RĂMÂI SĂRAC!

27 mai 2020 - 08:39

JALE. Fermierii români din mai multe zone ale țării își plâng în pumni truda și banii cheltuiți pentru cultivarea pământului. A bătut cu furie grindina, a și nins în Alba, Harghita, peste munca lor istovitoare, peste legumele puse cu grijă. Cine-i va despăgubi pentru trudă?!

IMAGINI DE ASTĂZI! A NINS PUTERNIC ÎN JUDEȚUL ALBA!

IMAGINI DE ASTĂZI! A NINS PUTERNIC ÎN JUDEȚUL ALBA!

26 mai 2020 - 17:01

NINSOARE ÎN LUNA MAI! În comuna Livezile, județul Alba, a nins puternic astăzi ca în plină iarnă și s-a așternut un strat de zăpadă. Imaginile au fost postate pe Facebook.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!