KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

FERMIERII PIERD LUPTA pentru GLIFOSAT!

Publicat: 30 octombrie 2017 - 20:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DECIZII POLITICE CARE AFECTEAZĂ AGRICULTORII. Votul desfăşurat pe 25 octombrie 2017 pentru reînnoirea licenţei de utilizare a glifosatului în Uniunea Europeană pentru încă 10 ani a eşuat. Reprezentanţii celor 28 de state UE din Comitetul Permanent pentru Plante, Animale, Alimente şi Furaje vor vota din nou pe 9 noiembrie 2017, de această dată pentru reautorizarea glifosatului pentru doar cinci ani.

La votul din 25 octombrie, 16 ţări (Bulgaria, Danemarca, Republica Cehă, Estonia, Irlanda, Spania, Cipru, Letonia, România, Slovacia, Finlanda şi Regatul Unit) au votat în favoarea reînnoirii autorizaţiei glifosatului, Germania şi Portugalia s-au abţinut, în timp ce Belgia, Grecia, Croaţia, Franţa, Italia, Luxemburg, Malta, Austria, Slovenia şi Suedia au votat împotrivă.

Detalii AICI: Vot EŞUAT pentru REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI în UE! 

După votul eşuat, organizaţia fermierilor europeni COPA - COGECA a precizat că votul nu ar trebui să fie politic, ci să fie bazat pe dovezile ştiinţifice privind utilizarea glifosatului. De asemenea, a insistat ca autorizaţia să fie prelungită pentru 15 ani.

PARLAMENTUL EUROPEAN VREA INTERZICEREA COMPLETĂ A GLIFOSATULUI, DIN 2022

Cu o zi înainte de votul din Comitetul Permanent, pe 24 octombrie 2017, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie fără caracter obligatoriu care prevede interzicerea totală a glifosatului în UE începând cu 2022 şi punerea în aplicare a unor măsuri imediate de restricţionare a utilizării acestei substanţe. 355 de europarlamentari au votat „pentru”, 204 „împotrivă” şi 111 au fost abţineri de la vot.

SCANDALUL „MONSANTO PAPERS”

Europarlamentarii au adus în discuţie şi aşa numitele „Monsanto Papers”, o serie de documente interne ale companiei care produce cel mai utilizat erbicid pe bază de glifosat - Roundup®. Date din documentele interne ale companiei, care au ajuns în spaţiul public ca urmare a celor peste 250 de procese intentate împotriva Monsanto de cetăţeni din SUA care acuzau că expunerea la Roundup le-ar fi provocat cancer, ar indica faptul că gigantul american ar fi încercat să ascundă efectul cancerigen al glifosatului. Informaţiile din aceste documente ar ridica îndoieli cu privire la credibilitatea unor studii pe care se bazează decizia Comisiei Europene de a prelungi autorizaţia de utilizare a glifosatului în UE, susţin o parte dintre membrii Parlamentului European.

INIŢIATIVA CETĂŢENILOR ÎMPOTRIVA GLIFOSATULUI: PESTE 1 MILION DE SEMNĂTURI DIN 22 DE ŢĂRI!

Pe 6 octombrie 2017, Comisia Europeană a primit, în mod oficial, peste un milion de semnături strânse din 22 de State Membre în cadrul unei iniţiative cetăţeneşti care susţine interzicerea glifosatului în UE.
Susţinătorii iniţiativei intitulate „Stop Glifosat” cer Comisiei Europene să propună Statelor Membre interzicerea glifosatului, modificarea procedurilor de autorizarea a pesticidelor şi introducerea unor ţinte obligatorii de reducere a utilizării pesticidelor în UE.

Comisia Europeană s-a întâlnit cu organizatorii acestei iniţiative pe 23 ocotmbrie 2017. O audiere în Parlamentul European este programată pentru 20 noiembrie 2017. Comisia nu are obligaţia de a propune legislaţie pe baza unei iniţiative cetăţeneşti, dar trebuie să dea, până cel târziu în ianuarie 2018, un răspuns oficial în care va explica, dacă este cazul, ce acţiuni va propune şi motivele acţiunilor sale sau ale refuzului de a acţiona.

VÂNZĂRILE DE GLIFOSAT ÎN UE: 1 MILIARD DE EURO PE AN!

Potrivit Comisiei Europene, din datele furnizate de Statele Membre şi de Eurostat (Oficiul pentru Statistică al Comisiei Europene), valoarea produselor pe bază de glifosat vândute în UE se ridică la cca. 1 miliard de euro pe an.

În România, potrivit datelor furnizate de Federaţia Pro Agro, sunt autorizate 22 de produse care conţin glifosat.

colaj-glifosat_b

DOVEZI ŞTIINŢIFICE

În martie 2017, Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a publicat concluziile sale potrivit cărora glifosatul este puţin probabil să provoace cancer şi nu ar trebui clasificat ca substanţă cancerigenă, mutagenă sau care prezintă toxicitate pentru reproducere.
La aceeaşi concluzie au ajuns şi Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), sprijinită de experţi din 27 de state UE, autorităţi pentru siguranţa alimentelor din Canada, Japonia, Australia şi Noua Zeelandă, precum şi Organizaţia pentru Agicultură şi Alimentaţie a Naţiunilor Unite (FAO) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care au lucrat împreună pe această temă.

Singura organizaţie cu un punct de vedere diferit rămâne Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), care funcţionează în cadrul OMS. În 2015, aceasta a clasificat glifosatul ca fiind „probabil cancerigen”.

Vizualizat: 3463 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Vot EŞUAT pentru REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI în UE! STATELE care SE OPUN!

Vot EŞUAT pentru REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI în UE! STATELE care SE OPUN!

VOT EŞUAT. O primă rundă de voturi, desfăşurată pe 25 octombrie, cu privire la posibilitatea de a reînnoi licența de utilizare a glifosatului în Uniunea Eeuropeană pentru încă 10 ani, nu a reușit să atragă suficient sprijin din partea Statelor Membre, informează LAPAR.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU GLIFOSATUL?

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU GLIFOSATUL?

COMUNICAT LAPAR! Membrii Comisiei pentru mediu a Parlamentului European au susținut, joi, 19 octombire 2017, eliminarea treptata a glifosatului într-un termen de trei ani. Astfel, propunerea prin care se opun Comisiei Europene cu privire la reînnoirea autorizației de folosire a glifosatului pentru zece ani - adoptată cu 39 de voturi pentru, 9 și 10 abțineri - va fi prezentată săptămâna viitoare în fața întregului Parlament de la Strasbourg, anunță, într-un comunicat, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI PENTRU 10 ANI!

REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI PENTRU 10 ANI!

COMUNICAT LAPAR! Comisia Europeană se va întruni pe data de 25 octombrie și va avea un singur punct pe ordinea de zi: reautorizarea folosirii glifosatului pentru o nouă perioadă de 10 de ani, anunță Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

APPR susţine  REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI pentru 15 ANI!

APPR susţine REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI pentru 15 ANI!

Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR) pledează pentru reautorizarea glifosatului pentru următorii 15 ani.

GLIFOSAT. CE a PRELUNGIT autorizaţia, dar NU A REÎNNOIT-O. Iată de ce!

GLIFOSAT. CE a PRELUNGIT autorizaţia, dar NU A REÎNNOIT-O. Iată de ce!

Comisia Europeană a decis la 29 iunie 2016 să prelungească autorizaţia glifosatului ca şi substanţă folosită în erbicide cu 18 luni. De ce nu a reînnoit această autorizaţie?

Alte articole in aceasta categorie

AFIR: Prima tranșă de plată a ajutorului de 50.000 de euro/fermă pentru acest an!

AFIR: Prima tranșă de plată a ajutorului de 50.000 de euro/fermă pentru acest an!

25 iunie 2021 - 07:26

Se întorc în țară să-și facă ferme! Patru tineri bihoreni din diaspora au semnat miercuri, la sediul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Bihor, contractele de finanţare pentru afacerile lor agricole care le dau posibilitatea să se întoarcă acasă.

DOCUMENT Guvern! Liber la târgurile de animale!

DOCUMENT Guvern! Liber la târgurile de animale!

24 iunie 2021 - 18:13

Guvernul a aprobat astăzi Hotărârea nr. 41 din 24.06.2021 privind propunerea adoptării unor măsuri de relaxare în contextul evoluției pandemiei de COVID-19. Potrivit hotărârii aprobate de Executiv, din data de 1 iulie 2021 sunt redeschise târgurile, talciocurile, bâlciurile. Inclusiv târgurile de animale.

Prim-ministrul Cîțu: Târgurile se redeschid TOATE de la 1 iulie! Decizia o luăm astăzi în ședința de Guvern!

Prim-ministrul Cîțu: Târgurile se redeschid TOATE de la 1 iulie! Decizia o luăm astăzi în ședința de Guvern!

24 iunie 2021 - 11:15

Premierul Florin Cîțu a declarat recent că printre măsurile de relaxare care vor fi aprobate în ședința de astăzi, 24 iunie, cu aplicabilitate de la 1 iulie, se numără redeschiderea târgurilor şi talciocurilor.

Anunțul ministrului Oros, plata ajutoarelor europene pentru fermieri!

Anunțul ministrului Oros, plata ajutoarelor europene pentru fermieri!

24 iunie 2021 - 09:46

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că pregătește lansarea calendarului pentru accesarea ajutoarelor europene de care beneficiază fermierii, crescătorii de animale în acest an. Miercuri, șeful MADR a avut ședință cu directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și cu directorul general AM PNDR.

Fermier: Dacă nu se foloseau rachete antigrindină, era prăpăd mare!

Fermier: Dacă nu se foloseau rachete antigrindină, era prăpăd mare!

24 iunie 2021 - 07:42

Munca de-o viață din câmp a fermierilor din zona Grădinari, Olt, a fost la un pas de a fi distrusă de bucățile mari de gheață care au căzut peste solariile lor. Dacă nu se foloseau rachete antigrindină, era prăpăd mare, spune fermierul Mihai Chesnoiu, care are solarii de legume în Grădinari.

Anunț ministrul Economiei: Agricultorii, primii care beneficiază de această scutire de la plata impozitului și taxelor!

Anunț ministrul Economiei: Agricultorii, primii care beneficiază de această scutire de la plata impozitului și taxelor!

23 iunie 2021 - 19:33

Taxe și impozite zero pe salariul minim în agricultură începând de anul viitor, a anunțat ministrul Economiei Claudiu Năsui, la Pro TV. În acest moment din salariul minim brut aproape jumătate din bani se duc la stat, iar angajatul rămâne doar cu 1400 de lei.

Fermierul Muscă: Ne unim fermier și țăran în Partidul Agricultorilor! Să fim stăpâni în țara noastră!

Fermierul Muscă: Ne unim fermier și țăran în Partidul Agricultorilor! Să fim stăpâni în țara noastră!

23 iunie 2021 - 17:59

Fermier mare, mic, țăran, toți împreună în Partidul Agricultorilor! Niciun Guvern fără acest partid! Dezastrul e aici, nu mai avem ce aștepta. Nu vreau să fac partidul lui Muscă, unde să fiu președinte, nu am nevoie, acest partid e o necesitate. Fermierii, țăranii trebuie să participe la decizii, a anunțat unul dintre cei mai mari fermieri români, Dimitrie Muscă, director general Combinatul Agroindustrial Curtici, care exploatează mii de hectare în județul Arad.

Subvențiile APIA, în conturi în această săptămână!

Subvențiile APIA, în conturi în această săptămână!

23 iunie 2021 - 15:47

Subvenții APIA 2020. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat că termenul limită pentru achitarea subvențiilor agricole aferente anului de cerere 2020 este 30 iunie 2021. APIA este obligată să respecte acest termen fixat de regulamentele europene.

Șeful AFIR: Anunțați AFIR când vi se cere mită pentru un ajutor european!

Șeful AFIR: Anunțați AFIR când vi se cere mită pentru un ajutor european!

23 iunie 2021 - 12:24

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale își menține certificarea internațională pentru standardul ISO 37001:2016. RINA SIMTEX – Organism de Certificare acreditat național (RENAR) și internațional (ACREDIA) pentru certificarea acestui standard, a confirmat viabilitatea sistemului de management anti-mită al AFIR, în urma unei misiuni de audit desfășurată în perioada 2 – 8 iunie 2021., susține AFIR într-un comunicat transmis astăzi Agroinfo.

Ordonanță de Urgență: Urșii agresivi, tranchilizați și relocați sau împușcați în 24 de ore!

Ordonanță de Urgență: Urșii agresivi, tranchilizați și relocați sau împușcați în 24 de ore!

23 iunie 2021 - 11:49

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunță o nouă ordonanță de urgență care stabilește intervenția rapidă, în maxim 24 de ore, în cazul atacurilor urșilor. Șeful de la Mediu spune că a discutat cu asociațiile de vânătoare, primăriile și cu reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale pentru protecția mediului.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii