Adama
Vinasa Rompak

FERMIERII PIERD LUPTA pentru GLIFOSAT!

Publicat: 30 octombrie 2017 - 20:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DECIZII POLITICE CARE AFECTEAZĂ AGRICULTORII. Votul desfăşurat pe 25 octombrie 2017 pentru reînnoirea licenţei de utilizare a glifosatului în Uniunea Europeană pentru încă 10 ani a eşuat. Reprezentanţii celor 28 de state UE din Comitetul Permanent pentru Plante, Animale, Alimente şi Furaje vor vota din nou pe 9 noiembrie 2017, de această dată pentru reautorizarea glifosatului pentru doar cinci ani.

La votul din 25 octombrie, 16 ţări (Bulgaria, Danemarca, Republica Cehă, Estonia, Irlanda, Spania, Cipru, Letonia, România, Slovacia, Finlanda şi Regatul Unit) au votat în favoarea reînnoirii autorizaţiei glifosatului, Germania şi Portugalia s-au abţinut, în timp ce Belgia, Grecia, Croaţia, Franţa, Italia, Luxemburg, Malta, Austria, Slovenia şi Suedia au votat împotrivă.

Detalii AICI: Vot EŞUAT pentru REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI în UE! 

După votul eşuat, organizaţia fermierilor europeni COPA - COGECA a precizat că votul nu ar trebui să fie politic, ci să fie bazat pe dovezile ştiinţifice privind utilizarea glifosatului. De asemenea, a insistat ca autorizaţia să fie prelungită pentru 15 ani.

PARLAMENTUL EUROPEAN VREA INTERZICEREA COMPLETĂ A GLIFOSATULUI, DIN 2022

Cu o zi înainte de votul din Comitetul Permanent, pe 24 octombrie 2017, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie fără caracter obligatoriu care prevede interzicerea totală a glifosatului în UE începând cu 2022 şi punerea în aplicare a unor măsuri imediate de restricţionare a utilizării acestei substanţe. 355 de europarlamentari au votat „pentru”, 204 „împotrivă” şi 111 au fost abţineri de la vot.

SCANDALUL „MONSANTO PAPERS”

Europarlamentarii au adus în discuţie şi aşa numitele „Monsanto Papers”, o serie de documente interne ale companiei care produce cel mai utilizat erbicid pe bază de glifosat - Roundup®. Date din documentele interne ale companiei, care au ajuns în spaţiul public ca urmare a celor peste 250 de procese intentate împotriva Monsanto de cetăţeni din SUA care acuzau că expunerea la Roundup le-ar fi provocat cancer, ar indica faptul că gigantul american ar fi încercat să ascundă efectul cancerigen al glifosatului. Informaţiile din aceste documente ar ridica îndoieli cu privire la credibilitatea unor studii pe care se bazează decizia Comisiei Europene de a prelungi autorizaţia de utilizare a glifosatului în UE, susţin o parte dintre membrii Parlamentului European.

INIŢIATIVA CETĂŢENILOR ÎMPOTRIVA GLIFOSATULUI: PESTE 1 MILION DE SEMNĂTURI DIN 22 DE ŢĂRI!

Pe 6 octombrie 2017, Comisia Europeană a primit, în mod oficial, peste un milion de semnături strânse din 22 de State Membre în cadrul unei iniţiative cetăţeneşti care susţine interzicerea glifosatului în UE.
Susţinătorii iniţiativei intitulate „Stop Glifosat” cer Comisiei Europene să propună Statelor Membre interzicerea glifosatului, modificarea procedurilor de autorizarea a pesticidelor şi introducerea unor ţinte obligatorii de reducere a utilizării pesticidelor în UE.

Comisia Europeană s-a întâlnit cu organizatorii acestei iniţiative pe 23 ocotmbrie 2017. O audiere în Parlamentul European este programată pentru 20 noiembrie 2017. Comisia nu are obligaţia de a propune legislaţie pe baza unei iniţiative cetăţeneşti, dar trebuie să dea, până cel târziu în ianuarie 2018, un răspuns oficial în care va explica, dacă este cazul, ce acţiuni va propune şi motivele acţiunilor sale sau ale refuzului de a acţiona.

VÂNZĂRILE DE GLIFOSAT ÎN UE: 1 MILIARD DE EURO PE AN!

Potrivit Comisiei Europene, din datele furnizate de Statele Membre şi de Eurostat (Oficiul pentru Statistică al Comisiei Europene), valoarea produselor pe bază de glifosat vândute în UE se ridică la cca. 1 miliard de euro pe an.

În România, potrivit datelor furnizate de Federaţia Pro Agro, sunt autorizate 22 de produse care conţin glifosat.

colaj-glifosat_b

DOVEZI ŞTIINŢIFICE

În martie 2017, Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a publicat concluziile sale potrivit cărora glifosatul este puţin probabil să provoace cancer şi nu ar trebui clasificat ca substanţă cancerigenă, mutagenă sau care prezintă toxicitate pentru reproducere.
La aceeaşi concluzie au ajuns şi Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), sprijinită de experţi din 27 de state UE, autorităţi pentru siguranţa alimentelor din Canada, Japonia, Australia şi Noua Zeelandă, precum şi Organizaţia pentru Agicultură şi Alimentaţie a Naţiunilor Unite (FAO) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care au lucrat împreună pe această temă.

Singura organizaţie cu un punct de vedere diferit rămâne Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), care funcţionează în cadrul OMS. În 2015, aceasta a clasificat glifosatul ca fiind „probabil cancerigen”.

Vizualizat: 3981 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Vot EŞUAT pentru REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI în UE! STATELE care SE OPUN!

Vot EŞUAT pentru REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI în UE! STATELE care SE OPUN!

VOT EŞUAT. O primă rundă de voturi, desfăşurată pe 25 octombrie, cu privire la posibilitatea de a reînnoi licența de utilizare a glifosatului în Uniunea Eeuropeană pentru încă 10 ani, nu a reușit să atragă suficient sprijin din partea Statelor Membre, informează LAPAR.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU GLIFOSATUL?

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU GLIFOSATUL?

COMUNICAT LAPAR! Membrii Comisiei pentru mediu a Parlamentului European au susținut, joi, 19 octombire 2017, eliminarea treptata a glifosatului într-un termen de trei ani. Astfel, propunerea prin care se opun Comisiei Europene cu privire la reînnoirea autorizației de folosire a glifosatului pentru zece ani - adoptată cu 39 de voturi pentru, 9 și 10 abțineri - va fi prezentată săptămâna viitoare în fața întregului Parlament de la Strasbourg, anunță, într-un comunicat, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI PENTRU 10 ANI!

REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI PENTRU 10 ANI!

COMUNICAT LAPAR! Comisia Europeană se va întruni pe data de 25 octombrie și va avea un singur punct pe ordinea de zi: reautorizarea folosirii glifosatului pentru o nouă perioadă de 10 de ani, anunță Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

APPR susţine  REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI pentru 15 ANI!

APPR susţine REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI pentru 15 ANI!

Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR) pledează pentru reautorizarea glifosatului pentru următorii 15 ani.

GLIFOSAT. CE a PRELUNGIT autorizaţia, dar NU A REÎNNOIT-O. Iată de ce!

GLIFOSAT. CE a PRELUNGIT autorizaţia, dar NU A REÎNNOIT-O. Iată de ce!

Comisia Europeană a decis la 29 iunie 2016 să prelungească autorizaţia glifosatului ca şi substanţă folosită în erbicide cu 18 luni. De ce nu a reînnoit această autorizaţie?

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii