Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

FERMIERII PIERD LUPTA pentru GLIFOSAT!

Publicat: 30 octombrie 2017 - 20:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DECIZII POLITICE CARE AFECTEAZĂ AGRICULTORII. Votul desfăşurat pe 25 octombrie 2017 pentru reînnoirea licenţei de utilizare a glifosatului în Uniunea Europeană pentru încă 10 ani a eşuat. Reprezentanţii celor 28 de state UE din Comitetul Permanent pentru Plante, Animale, Alimente şi Furaje vor vota din nou pe 9 noiembrie 2017, de această dată pentru reautorizarea glifosatului pentru doar cinci ani.

La votul din 25 octombrie, 16 ţări (Bulgaria, Danemarca, Republica Cehă, Estonia, Irlanda, Spania, Cipru, Letonia, România, Slovacia, Finlanda şi Regatul Unit) au votat în favoarea reînnoirii autorizaţiei glifosatului, Germania şi Portugalia s-au abţinut, în timp ce Belgia, Grecia, Croaţia, Franţa, Italia, Luxemburg, Malta, Austria, Slovenia şi Suedia au votat împotrivă.

Detalii AICI: Vot EŞUAT pentru REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI în UE! 

După votul eşuat, organizaţia fermierilor europeni COPA - COGECA a precizat că votul nu ar trebui să fie politic, ci să fie bazat pe dovezile ştiinţifice privind utilizarea glifosatului. De asemenea, a insistat ca autorizaţia să fie prelungită pentru 15 ani.

PARLAMENTUL EUROPEAN VREA INTERZICEREA COMPLETĂ A GLIFOSATULUI, DIN 2022

Cu o zi înainte de votul din Comitetul Permanent, pe 24 octombrie 2017, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie fără caracter obligatoriu care prevede interzicerea totală a glifosatului în UE începând cu 2022 şi punerea în aplicare a unor măsuri imediate de restricţionare a utilizării acestei substanţe. 355 de europarlamentari au votat „pentru”, 204 „împotrivă” şi 111 au fost abţineri de la vot.

SCANDALUL „MONSANTO PAPERS”

Europarlamentarii au adus în discuţie şi aşa numitele „Monsanto Papers”, o serie de documente interne ale companiei care produce cel mai utilizat erbicid pe bază de glifosat - Roundup®. Date din documentele interne ale companiei, care au ajuns în spaţiul public ca urmare a celor peste 250 de procese intentate împotriva Monsanto de cetăţeni din SUA care acuzau că expunerea la Roundup le-ar fi provocat cancer, ar indica faptul că gigantul american ar fi încercat să ascundă efectul cancerigen al glifosatului. Informaţiile din aceste documente ar ridica îndoieli cu privire la credibilitatea unor studii pe care se bazează decizia Comisiei Europene de a prelungi autorizaţia de utilizare a glifosatului în UE, susţin o parte dintre membrii Parlamentului European.

INIŢIATIVA CETĂŢENILOR ÎMPOTRIVA GLIFOSATULUI: PESTE 1 MILION DE SEMNĂTURI DIN 22 DE ŢĂRI!

Pe 6 octombrie 2017, Comisia Europeană a primit, în mod oficial, peste un milion de semnături strânse din 22 de State Membre în cadrul unei iniţiative cetăţeneşti care susţine interzicerea glifosatului în UE.
Susţinătorii iniţiativei intitulate „Stop Glifosat” cer Comisiei Europene să propună Statelor Membre interzicerea glifosatului, modificarea procedurilor de autorizarea a pesticidelor şi introducerea unor ţinte obligatorii de reducere a utilizării pesticidelor în UE.

Comisia Europeană s-a întâlnit cu organizatorii acestei iniţiative pe 23 ocotmbrie 2017. O audiere în Parlamentul European este programată pentru 20 noiembrie 2017. Comisia nu are obligaţia de a propune legislaţie pe baza unei iniţiative cetăţeneşti, dar trebuie să dea, până cel târziu în ianuarie 2018, un răspuns oficial în care va explica, dacă este cazul, ce acţiuni va propune şi motivele acţiunilor sale sau ale refuzului de a acţiona.

VÂNZĂRILE DE GLIFOSAT ÎN UE: 1 MILIARD DE EURO PE AN!

Potrivit Comisiei Europene, din datele furnizate de Statele Membre şi de Eurostat (Oficiul pentru Statistică al Comisiei Europene), valoarea produselor pe bază de glifosat vândute în UE se ridică la cca. 1 miliard de euro pe an.

În România, potrivit datelor furnizate de Federaţia Pro Agro, sunt autorizate 22 de produse care conţin glifosat.

colaj-glifosat_b

DOVEZI ŞTIINŢIFICE

În martie 2017, Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a publicat concluziile sale potrivit cărora glifosatul este puţin probabil să provoace cancer şi nu ar trebui clasificat ca substanţă cancerigenă, mutagenă sau care prezintă toxicitate pentru reproducere.
La aceeaşi concluzie au ajuns şi Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), sprijinită de experţi din 27 de state UE, autorităţi pentru siguranţa alimentelor din Canada, Japonia, Australia şi Noua Zeelandă, precum şi Organizaţia pentru Agicultură şi Alimentaţie a Naţiunilor Unite (FAO) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care au lucrat împreună pe această temă.

Singura organizaţie cu un punct de vedere diferit rămâne Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), care funcţionează în cadrul OMS. În 2015, aceasta a clasificat glifosatul ca fiind „probabil cancerigen”.

Vizualizat: 3363 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Vot EŞUAT pentru REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI în UE! STATELE care SE OPUN!

Vot EŞUAT pentru REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI în UE! STATELE care SE OPUN!

VOT EŞUAT. O primă rundă de voturi, desfăşurată pe 25 octombrie, cu privire la posibilitatea de a reînnoi licența de utilizare a glifosatului în Uniunea Eeuropeană pentru încă 10 ani, nu a reușit să atragă suficient sprijin din partea Statelor Membre, informează LAPAR.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU GLIFOSATUL?

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU GLIFOSATUL?

COMUNICAT LAPAR! Membrii Comisiei pentru mediu a Parlamentului European au susținut, joi, 19 octombire 2017, eliminarea treptata a glifosatului într-un termen de trei ani. Astfel, propunerea prin care se opun Comisiei Europene cu privire la reînnoirea autorizației de folosire a glifosatului pentru zece ani - adoptată cu 39 de voturi pentru, 9 și 10 abțineri - va fi prezentată săptămâna viitoare în fața întregului Parlament de la Strasbourg, anunță, într-un comunicat, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI PENTRU 10 ANI!

REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI PENTRU 10 ANI!

COMUNICAT LAPAR! Comisia Europeană se va întruni pe data de 25 octombrie și va avea un singur punct pe ordinea de zi: reautorizarea folosirii glifosatului pentru o nouă perioadă de 10 de ani, anunță Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

APPR susţine  REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI pentru 15 ANI!

APPR susţine REAUTORIZAREA GLIFOSATULUI pentru 15 ANI!

Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR) pledează pentru reautorizarea glifosatului pentru următorii 15 ani.

GLIFOSAT. CE a PRELUNGIT autorizaţia, dar NU A REÎNNOIT-O. Iată de ce!

GLIFOSAT. CE a PRELUNGIT autorizaţia, dar NU A REÎNNOIT-O. Iată de ce!

Comisia Europeană a decis la 29 iunie 2016 să prelungească autorizaţia glifosatului ca şi substanţă folosită în erbicide cu 18 luni. De ce nu a reînnoit această autorizaţie?

Alte articole in aceasta categorie

DNA: CONSILIER AFIR, REȚINUT PENTRU MITA PRETINSĂ UNUI TÂNĂR FERMIER!

DNA: CONSILIER AFIR, REȚINUT PENTRU MITA PRETINSĂ UNUI TÂNĂR FERMIER!

25 noiembrie 2020 - 17:49

ANCHETA DIRECȚIEI NAȚIONALE ANTICORUPȚIE! Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Timișoara au emis astăzi un mandat de reținere pentru 24 de ore pe numele lui Niagu Martin Ianăș, consilier în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Procurorii DNA îl acuză de luare de mită, anunță un comunicat DNA transmis media.

OBLIGATORIU! INSPECȚIA TEHNICĂ PENTRU UN TRACTOR COSTĂ ÎNTRE 250 DE LEI ȘI 1.100 DE LEI!

OBLIGATORIU! INSPECȚIA TEHNICĂ PENTRU UN TRACTOR COSTĂ ÎNTRE 250 DE LEI ȘI 1.100 DE LEI!

25 noiembrie 2020 - 09:07

ATENȚIE, FERMIERI! SUNTEȚI AMENDAȚI! ITP OBLIGATORIU! Inspecția tehnică periodică a devenit obligatorie pentru tractoarele care circulă pe drumurile publice. Mai mulți fermieri au fost amendați de Poliție pentru că nu aveau ITP pentru tractoare, avertizează RodBun, producător și distribuitor de semințe, pesticide și îngrășăminte, pe pagina sa Facebook.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 25 Noiembrie – 01 Decembrie 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 25 Noiembrie – 01 Decembrie 2020!

25 noiembrie 2020 - 08:37

Caracteristici meteorologice. În această perioadă va predomina un regim termic al aerului în general normal, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -6...10°C, limite apropiate de normele climatologice. Temperatura maximă a aerului va oscila între 1...14°C, în majoritatea zonelor de cultură.

MINISTRUL OROS: ÎNCEPE PLATA AJUTORULUI COVID-19!

MINISTRUL OROS: ÎNCEPE PLATA AJUTORULUI COVID-19!

24 noiembrie 2020 - 15:14

VIN AJUTOARELE DE CRIZĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, la Buzău, că Agenția de Plăți șI intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de mâine, 25 noiembrie 2020, plata ajutorului Covid-19 pentru crescătorii de animale și cultivatorii de legume, fructe și cartofi.

MESAJ APIA DE ASTĂZI: PLĂȚI FĂCUTE CĂTRE FERMIERI!

MESAJ APIA DE ASTĂZI: PLĂȚI FĂCUTE CĂTRE FERMIERI!

24 noiembrie 2020 - 08:39

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a efectuat plățile către solicitanţii aprobaţi și care au depus cerere de plată în cadrul Programului pentru şcoli 2019 – 2020, semestrul II.

AJUTOR DE MINIMIS GARANTAT PÂNĂ-N 2023! CUANTUM AJUTOR!

AJUTOR DE MINIMIS GARANTAT PÂNĂ-N 2023! CUANTUM AJUTOR!

24 noiembrie 2020 - 06:52

OFICIAL! Schemă de ajutor de minimis prelungită până-n 2023! Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de Ordin al ministrului agriculturii care modifică Ordinul 1353/2018 pentru instituirea schemei de ajutor de minimis Împrumuturi cu partajarea riscului la nivel de portofoliu finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală.

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! MODIFICĂRI LA O SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! MODIFICĂRI LA O SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

24 noiembrie 2020 - 06:31

MODIFICĂRI. Ministrul agriculturii a emis un ordin prin care se modifică schema de ajutor de stat Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite. Ordinul este publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE!

23 noiembrie 2020 - 21:47

ȘEDINȚĂ DE GUVERN. Ministrul agriculturii Adrian Oros a anunțat, luni seara, într-un briefing susținut la finalul ședinței de Guvern, că a fost adoptată o ordonanță de urgență care modifică legea vânzării terenurilor agricole.

DECIZIA GUVERNULUI PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

DECIZIA GUVERNULUI PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

23 noiembrie 2020 - 20:31

ANUNȚ OFICIAL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în această seară, la finalul ședinței de Guvern că Ministerul Agriculturii a primit la rectificarea bugetară 1,2 miliarde de lei, sumă din care se va finaliza și plata avansului la subvențiile APIA cuvenit fermierilor pentru anul de cerere 2020.

ACUM! ANUNȚUL PRIM-MINISTRULUI ORBAN DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA PENTRU FERMIERI!

ACUM! ANUNȚUL PRIM-MINISTRULUI ORBAN DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA PENTRU FERMIERI!

23 noiembrie 2020 - 16:43

VIN BANII PENTRU FERMIERI! Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a anunțat acum, în deschiderea ședinței de Guvern de astăzi, 23 noiembrie 2020, că a suplimentat banii pentru plățile fermierilor. Premierul a precizat că plățile pentru care a fost nevoie de bani în plus sunt ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură și despăgubirile pe hectar pentru pierderile cauzate de secetă.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II

Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II

Trei lucrări dintr-o singură trecere! Cum folosește Vasile Târziu discul greu tractat Discordon DXRV II de la Grégoire Besson într-o fermă de aproape 3.000 ha!

Fermier: Vasile Târziu, fermier, SC Agrobilan SRL, jud. Timiş
Utilaj: Grégoire Besson - Discordon DXRV II - disc greu tractat
Distribuitor: ConsDDA - www.cons-dda.ro; +0745.203.690 - Dan Goldiș
Redactor: Gheorghe Ghișe

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

La servici

La servici
Un angajat întârzie la serviciu, şeful său nervos ţipă la el: Detalii