Crescătorii de animale spun că au avut doar 14 zile la dispoziție ca să completeze cererea unică de plată. Fermierii consideră că nu e vina lor că sistemul informatic al APIA a dat rateuri și nici că sesiunea de primire a cererilor a fost deschisă târziu.
Liderii crescătorilor de animale i-au solicitat ministrului Daniel Constantin o întâlnire ca să discute despre penalitățile de 1% pe fiecare zi de întârziere pentru completarea cererii unice.
Noi încercăm să avem o discuție cu ministrul Daniel Constantin ca oamenii să nu plătească penalitățile. Au rămas mulți crescători de ovine care nu au apucat să depună cererea. Să ne dea o perioadă de grație. În România sunt aproximativ 10 milioane de oi. Baza de date cu animalele eligibile la plată nu a putut fi accesată. Vă dați seama cum este să introduci manual atâtea oi?! Ce e de vină fermierul pentru asta? Primăriile au la dispoziție, după lege, 30 de zile să-ți elibereze o adeverință. Unele primării au înțeles cum stă situația și s-au grăbit să le dea repede fermierilor adeverințele. În alte localități, primarii s-au răzbunat pe fermieri, ba că nu i-au votat, ba că au cumpărat ceva teren unde aveau și ei interes. Și cu ce e de vină fermierul? Campania asta a fost de groază și pentru funcționarii APIA. Dacă mergeți neanunțată la oricare centru APIA o să vedeți niște oameni storși de oboseală, palizi, terminați, pentru care s-a chemat de mai multe ori ambulanța, spune Dumitru Andreșoi, unul dintre liderii crescătorilor de ovine.
Din păcate, campania heirupistă de depunere a cererii unice a făcut și victime. Un funcționar APIA Satu Mare a murit la locul de muncă. Petre Goje avea 63 de ani și din pricina epuizării a făcut infarct, spun medicii. Ministrul Daniel Constantin spune că s-a inițiat o anchetă la nivelul instituției.
Regret ceea ce s-a întâmplat și spun încă o dată că efortul de activitate pe care-l au cei din APIA nu-l are nicio categorie din administrația publică. Se muncește foarte mult, este un stres extraordinar și, din păcate, asistăm și la situația în care s-a ajuns la o astfel de nenorocire.
În termenul aprobat de Comisia Europeană, 15 iunie, s-au încadrat aproximativ 900.000 de fermieri, iar suprafața solicitată la plată ajunge la 8,7 milioane ha, spune șeful Agriculturii românești. Campania a fost prelungită cu 25 de zile, până pe 9 iulie, dar cu penalități de 1% pe fiecare zi calendaristică de întârziere.