NOUTĂȚI EXCLUSIVE. Ministerul Agriculturii se află în discuții avansate cu băncile din România pentru stabilirea unui program de credite cu dobândă subvenționată pentru fermieri. ATENȚIE! NU este vorba despre creditele garantate cu adeverințele emise de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru un procent din subvenții.
Împrumuturile pe care fermierii din România le vor putea contracta la bănci ar urma să aibă o dobândă mai mică cu 50% prin comparație cu dobânda practicată pe piața bancară. Concret, jumătate din dobânda practicată acum. Creditele ar reprezenta pentru fermele românești o posibilitate să investească, de exemplu, într-o fabrică de procesare a laptelui sau de procesare a cărnii, să-și achite lucrările din fermă până vin subvențiile. Creditele ar fi o supapă pentru fermierii români.
În acest moment, multe dintre fermele românești sunt decapitalizate. Noi, dacă vom construi o fabrică de procesare a laptelui, fiind decapitalizați, nu o să putem să ne susținem activitatea. Și atunci cei de la Ministerul Agriculturii s-au gândit la niște credite operaționale cu dobândă subvenționată, pentru investiții, pentru partea de comercializare. Discuțiile cu băncile sunt avansate, declară fermierul Mircea Ciurea.
Fermierul a discutat această problemă la Ministerul Agriculturii cu secretarul de stat Daniela Giurcă și directorul Alin Irimia din Ministerul Finanțelor. Un astfel de program de creditare a fermelor a mai funcționat în România.
Cu ani în urmă, a fost o lege care-ți dădea dreptul să contractezi un împrumut la bancă, la începutul campaniei agricole, cu dobândă subvenționată în proporție de 50% . Plăteai lunar doar dobânda. După ce recoltai și vindeai producția rambursai creditul integral și statul îți vira jumătate din dobânda pe care ai plătit-o. Deci, a fost cândva un astfel de program, dar s-a scos pentru că s-a considerat că este ajutor de stat. Acum vor să reintroducă acest program, spune Mircea Ciurea.
În anul 2013, cu derogare de la Bruxelles, statul român a folosit pentru fermieri 30 de milioane de euro sub forma unui ajutor de stat. Banii au ajuns la fermieri prin băncile cu care statul a avut înțelegeri, deci au fost credite contractate de agricultori. Suma maximă pe care a primit-o un fermier de la bancă a fost de 64.000 de lei. Statul a suportat jumăate din costuri, iar dobânda a ajuns de la 14%, la 7,18%, în lei. Aceste subvenții au fost valabile până la 31 decembrie 2013.