Cu toate că în ultimele două săptămâni au căzut precipitaţii în aproape toate zonele ţării, fermierii se arată neîncrezători în evoluţia optimă a culturilor agricole. Stadiul de vegetaţie actual nu le permite agricultorilor să preconizeze producţii bune pentru acest an.
„Culturile de toamnă au avut o stare de vegetaţie destul de proastă. La rapiţă am întors vreo 30 ha, iar restul de 120 ha am păstrat, chiar dacă nu e la nivelul corespunzător. Nici grâul nu se află la stadiul optim de dezvoltare. După o răsărire neuniformă, condiţiile meteo nu au fost prielnice şi nu a înfrăţit aşa cum ar fi trebuit” ne-a declarat Viorel Vărzaru, fermier din judeţul Giurgiu, ce lucrează circa 1100 ha.
Fermierul giurgiuvean a menţinut în acest an planul culturilor, indiferent de schimbările climatice. Acesta a decis să cultive 400 ha cu grâu, 150 ha cu rapiţă, 150 ha cu orz, 200 ha cu porumb şi alte 200 ha cu floarea-soarelui. „Am decis să păstrez planul culturilor, aşa că am riscat tot şi am semănat exact ce mi-am propus. Cu toate astea, mă bazez în special pe cultura de orz, iar pentru floarea-soarelui şi porumb nu mă pot pronunţa”, a precizat acesta.
Chiar dacă încă nu s-a refăcut nivelul de umiditate din sol, precipitaţiile căzute în ultima perioadă dau noi speranţe fermierilor. „Încă nu este suficientă umiditate, dar sperăm că ploile căzute vor ajuta plantele aflate în vegetaţie. Producţiile vegetale vor fi cu siguranţă mai mici, dar nu pot preconiza nimic, pentru că ne confruntăm cu o situaţie nemaiîntâlnită. Răsărirea culturilor în ianuarie ne-a dat planurile peste cap” ne-a spus Viorel Vărzaru.
Agricultura fără irigaţii e loterie
Nici agricultorii tulceni nu au fost mai norocoşi. Andrei Roman, fermier din localitatea Topolog, judeţul Tulcea, a semănat 100 ha cu grâu şi are în plan însămânţarea a încă 200 ha cu floarea soarelui şi a altor 100 ha cu sorg.
Potrivit acestuia, culturile de grâu au început să îşi revină după ultimele ploi căzute, dar se află încă sub nivelul de dezvoltare la care ar fi trebuit să ajungă la această dată. „Cele mai mari speranţe le am la cultura de floarea-soarelui, dar agricultura fără irigaţii e loterie. La grâu, în mod sigur, nu am cum să ies pe plus. Sper să îmi pot plăti arendele, dar la cum arată nu am prea multe şanse, nu e nici pe departe cum a fost anul trecut", ne-a spus fermierul tulcean.
Tot de teama secetei acesta s-a hotărât să renunţe la o mare parte din cultura de porumb, în favoarea celei de sorg. "Porumb voi semăna puţin, circa 5 ha pentru consum. Sunt mai mulţumit să cultiv sorg, pentru că e mai rezistent la secetă", a adăugat Andrei Roman.