312.000 de euro sunt disponibili în noul PNDR pentru înființarea unui grup de producători. Și-n fostul PNDR existau fonduri și, totuși, până-n 2013 doar 12 grupuri erau recunoscute oficial. Ministerul Agriculturii propune modificarea Ordonanței 37/2005 de constituire a grupurilor de producători. Ce spun fermierii despre experiența dificilă a formării unui grup de producători?
Fermierul Cleonic Sucaciu, care exploatează peste 800 ha, conduce Grupul de producători Țara Făgărașului. Ar putea fi un grup model. Fermierii s-au organizat bine, cumpără inputuri împreună, comercializează producția. Dispun și de un depozit, cu o linie de sortare și ambalare a cartofilor pentru că membrii sunt mai toți cultivatori de cartofi. Livrează la marii retaileri, deci sunt organizați, cum ar spune ministrul Agriculturii, după principii moderne.
Noi funcționăm pe principii moderne, la ce se gândește ministrul, nu știu. Grupul nostru este înființat din 2004 și are 71 de membri. O parte dintre fermieri s-a lăsat de cultivarea cartofului, iar alta s-a extins. Singurul dezavantaj este că legislația a fost concepută în defavoarea grupurilor de producători. Cum cred cei care au elaborat legea asta că un grup se formează luînd de mână un producător de cartofi și să-l duci în fața unui notar să spună că dânsul este un om cinstit. Așa ne obligă legea, e nemulțumit fermierul.
Ministerul Agriculturii supune dezbaterii publice un proiect de modificare a Ordonanței 37/2005 privind recunoașterea și funcționarea grupurilor de producători. Actul normativ abrogă două articole din Ordonanță, 17 și 18, care au următorul conținut:
Art. 17 (1) Grupurile de producători pot beneficia de sprijin financiar de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi pot solicita eliberarea acestuia în numele membrilor lor, cu acordul scris al acestora.
(2) Destinaţia, modul şi condiţiile de acordare a sprijinului financiar se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.
(3) Grupurile de producători pot beneficia de credite de investiţii acordate de la bugetul de stat, pe baza unor programe de finanţare, potrivit legislaţiei în vigoare.
(4) La accesarea programelor de finanţare pentru investiţii, grupul de producători poate beneficia de cumularea plafoanelor maxime aferente fiecărui membru, astfel:
a) integral, dacă are până la 10 membri;
b) 70% din fondul aferent numărului total de membri, dacă are între 10 şi 20 de membri;
c) 50% din fondul aferent numărului total de membri, dacă are între 20 şi 50 de membri;
d) 25% din fondul aferent numărului total de membri, dacă are peste 50 de membri.
Art. 18. – Grupurile de producători nu pot beneficia de dublă finanţare publică pentru aceeaşi activitate.
Articolul care vorbește despre dovedirea calității de membru al grupului rămâne neschimbat. Art. 14 (1) Calitatea de membru al unui grup de producători recunoscut sau al unei organizaţii de producători recunoscute poate fi dobândită de către orice producător agricol şi/sau silvic care deţine legal o bază de producţie și declară în scris intenţia de a comercializa producţia agricolă şi/sau silvică proprie prin intermediul grupului sau al organizaţiei de producători.
Deși fermierii au beneficiat de finanțare și-n fostul PNDR, până-n 2013 au fost recunoscute oficial doar 12 de grupuri.