Într-un an agricol dificil, cu numeroase probleme în câmpurile fermierilor, rapița se află acum la momentul bilanțului. Astfel, ca în fiecare an, Corteva Agricience dă startul campaniei Fermieri campioni, o campanie ce are rolul de a evidenția modul în care hibrizii Pioneer s-au comportat sub diferite tehnologii în mai multe zone ale țării, precum și ce producții au oferit agricultorilor.
“Provocările din agricultură nu vor înceta niciodată, fie că vorbim de cercetare, de nevoile fermierilor, de vreme sau de vremuri, noi, cei care reprezentăm compania Corteva Agrisciencce, trebuie să reușim să ne adaptăm și să contribuim la dezvoltarea acestui sector. Mă bucur să am alături o echipă dornică de performanță, de aceea spun mereu că avem și performanță în câmp. Rezultatele fermierilor trebuie văzute și apreciate, pentru că ei merită recunoștința noastră pentru devotamentul de care dau dovadă atunci când lucrează pământul.
Campania Fermieri campioni este o dovadă a performanței, cumva modul nostru de a scoate în evindență o mică parte a celor care performează în agricultură. Mă bucur că în acest an fermierii din Transilvania au reușit să obțină producții ridicate la rapiță, motiv pentru care dăm startul campaniei cu declarațiile fermierilor campioni din județul Alba și îi felicit pe această cale pentru rezultatele obținute”, a declarat Maria Cîrjă, Marketing Manager România & Republica Moldova.
Primul fermier campion din județul Alba este domnul ing. Vlad Gheorghe Alexandru. Acesta își desfășoară activitatea în cadrul societății Frăția 92, din localitatea Lancrăm, a ales hibridul PT315 și a obținut o producție de 4.912 kg/ha.
“Lucrez 469 ha, rapiță am avut pe o suprafață 54 ha, unde anterior am cultivat grâu. Astfel că terenul a fost arat și discuit, la pregătirea patului germinativ am administrat și îngrășământ complex triplu 15 – 300 kg/ha. Semănatul a avut loc începând cu data de 31 august, iar la începutul lunii octombrie cultura a primit un insecticid, după care la jumătatea lunii am administrat un erbicid. În primăvară, la începutul lunii martie, am aplicat 180 kg/ha de uree, mai apoi am ales să dau insecticidul Inazuma, iar la finalul lunii martie am administrat un tratament format din fungicid, insecticid și îngrășământ foliar pe bază de bor. În ceea ce privește fertilizarea, am mai administrat un îngrășământ pe bază de azot, în luna aprilie, 120 kg/ha.
Am fi vrut să administrăm și Capartis, dar a trecut perioada și nu am apucat să intrăm în cultură, așa că aceasta a fost toată tehnologia pe care am aplicat-o. Am recoltat la jumătatea lunii iunie și chiar dacă am avut o toamnă urâtă, până la urmă a fost bine și am fost mulțumit și eu, și domnul administrator de producția obținută cu acest hibrid”, a punctat fermierul campion. Domnul Vlad a mai precizat faptul că în această campanie a ales să semene doi hibrizi de rapiță Pioneer pe o suprafață de 20 ha.
Rezultate foarte bune au oferit hibrizii Pioneer și în comuna Daia Română, acolo unde își desfășoară activitatea următorii fermieri campioni, respectiv domnii Nicolae și Ion Gherghim. Aceștia au ales hibridul PT303 și au obținut o producție de 4.660 kg/ha.
“Împreună cu tatăl meu lucrez 500 ha, rapiță am avut 80 ha, pe care am semănat-o după grâu. Astfel că terenul a fost discuit, am fertilizat cu îngrășământ complex triplu 15 – 150 kg/ha și am intervenit cu freza. Am semănat în perioada 15-20 septembrie și am tăvălugit. În toamnă am erbicidat, iar în primăvară am administrat un insecticid înainte de înflorit. Am mai fertilizat în două treceri, prima oară, când plantele aveau cca. 15-20 cm, am administrat azot – 150 kg/ha, iar după două săptămâni am administrat uree – 100 kg/ha. Recoltatul a avut loc în data de 6-7 iulie, și pot spune că a fost o producție bună, am fost mulțumiți de hibridul ales, nici nu mă gândesc să aleg altceva. Îl vom semăna în această toamnă pe cca. 120 ha, așa avem pregătit terenul”, a precizat domnul Ion Gherghim.
Un alt fermier campion din județul Alba este domnul ing. Ovidiu Oltean, Societatea Agricolă Vințana. Acesta a semănat hibridul PT315 și a obținut o producție de 4.616 kg/ha.
În cadrul societății Agricomsuf, fermieri campioni au devenit și domnii Ioan și Nicolae Șufană. Aceștia lucrează o suprafață de 550 ha, dintre care 83 ha au fost semănate cu rapiță, după cultură de grâu. Au ales hibridul PT298/Agile și au obținut o producție de 4.100 kg/ha.
“După recoltatul grâului am intervenit cu un disc greu, următoarea lucrare a fost executată cu combinatorul. Fertilizarea de toamnă a fost cu îngrășământ complex 18.46.0 – 250 kg/ha, iar semănatul a avut loc începând cu 10 septembrie. Am administrat erbicidul Effigo și pentru că am avut probleme cu buruiana Traista ciobanului, pe care am sesizat-o cam târziu, la recomandarea reprezentantului Corteva din zonă am aplicat erbicid și am reușit să salvăm cultura. În primăvară am fertilizat cu uree, la jumătatea lunii martie, 150 kg/ha, iar în perioada 15-20 aprilie am administrat nitrocalcar 150 kg/ha. Iar în ceea ce privește tratamentele, am intervenit ori de câte ori a fost nevoie. Au fost administrate 4 insecticide și am efectuat 3 treceri cu fungicide, una dintre treceri a fost cu produsul Capartis.
Aceasta a fost tehnologia pe care noi am aplicat-o și am recoltat în jurul datei de 20 iunie. Sunt foarte mulțumit de produsele Corteva, voi semăna în această toamnă 100 ha cu rapiță, dintre care 50 ha cu hibrizii PT298/Agile și PT303”, a declarat domnul Ioan Șufană.
Informații furnizate de Corteva Agriscience