Adama
Vinasa Rompak

FERMIERII ROMÂNI au început IRIGAŢIILE din MARTIE! Peste 1 MILION de HECTARE pot fi IRIGATE!

Publicat: 01 aprilie 2020 - 17:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

MĂSURI ÎMPOTRIVA SECETEI. Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) anunţă că a demarat campania de irigaţii în acest an mai devreme, încă de la începutul lunii martie, pe fondul faptului că deficitul de apă din sol s-a mărit din cauza lipsei precipitaţiilor pe o perioadă îndelungată de timp.

Introducerea apei pe canalele de aducţiune ce asigură necesarul de apă pentru irigaţii se face pe măsura solicitărilor, concretizate pe bază de comenzi certe, în urma încheierii contractelor multianuale sau sezoniere.

Astfel, începând cu data de 4 martie 2020 şi până în prezent, au fost pornite staţii de pompare din şase judeţe: Botoşani, Brăila, Buzău, Ialomiţa, Galaţi şi Tulcea.

În judeţele respective, în care au fost solicitări de apă pentru irigaţii, s-a introdus apă pe 588 km de canale de aducţiune şi distribuţie, funcţionând un număr de 35 de staţii de bază şi repompare aparţinând ANIF, 58 de staţii de punere sub presiune şi 41 motopompe aparţinând beneficiarilor (OUAI, FOUAI si alţii). Până la această dată, s-au irigat în total 4.699 ha, în principal la culturile de păioase.

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare va continua să pună în funcţiune noi aducţiuni, pe măsură ce se primesc solicitări de apă de la beneficiarii cu care ANIF are încheiate contracte de irigaţii sau se vor încheia noi contracte.

Potrivit informaţiilor centralizate din Filialele Teritoriale ale ANIF, pe judeţe, campania de irigaţii a demarat astfel:
1. BOTOŞANI – în amenajarea Curteşti, pentru o suprafaţă contractată de 437 ha, la OUAI Curteşti care irigă o livadă de pomi fructiferi.
2. BRĂILA – în amenajarea Brăila Dunăre Siret, pentru o suprafaţă contractată de 3.625 ha la Federaţia Utilizatorilor de Apa pentru Irigaţii Vădeni, unde se irigă culturile de păioase. La această dată, suprafaţa efectiv udată este de 384 ha;
– în amenajarea Latinu Vădeni unde sunt contractate 3.790 ha în urma comenzilor primite de la OUAI Baldovineşti şi alţi beneficiari. Până la această, s-au irigat 50 ha de păioase;
– în amenajarea Insula Mare a Brăilei unde sunt contractate 64.660 ha în urma comenzilor primite de la OUAI Insula Mare a Brăilei. Până la această dată, s-a irigat o suprafaţa de 1.360 ha de păioase;
– în amenajările Terasa Brăilei, Ialomiţa Călmăţui, Terasa Viziru si Călmăţui Gropeni Chiscani, în aceste zile s-a introdus apa pe canale, ca urmare a comenzilor primite de la OUAI CA1 Motopompe, OAUI SK Mihail Kogălniceanu, OUAI SR Râmnicelu, OUAI Gorgova, OUAI Unirea Traian, OUAI SU1, OUAI Tevesil, OUAI Lacu Sarat, OUAI SPP 18+19 Isiflor, OUAI Roşiori, OUAI SRPA 16 Oprişeneşti, OUAI Benefica II, OUAI SPP 2 Tichileşti din judeţul Brăila şi OUAI Ograda din judetul Ialomita. Pe măsura ce se creează nivel optim de funcţionare, va începe irigatul efectiv pentru culturile de păioase şi legume. La această dată, în judeţul Brăila a fost introdusă apă pe o lungime de 430 km canale aducţiune;
3. BUZĂU – în amenajarea AHC Câmpia Buzăului, la solicitarea OUAI Bazin Legumicol Mărăcineni Săpoca, care are contractă o suprafaţă de 389 ha. Până în prezent, s-au irigat efectiv 50 ha de legume;
4. IALOMIŢA – în amenajarea Pietroiu Ștefan cel Mare, la solicitarea OUAI Săveni şi Agrisaveni, unde în aceste zile s-a introdus apa pe canalele de aducţiune pe o lungime de 62 km, iar pe măsura asigurării nivelului optim de funcţionare se vor iriga culturile de păioase;
5. GALAŢI – în amenajarea Câmpia Covurlui, unde este contractată o suprafaţă de 80.994 ha. În urma comenzilor primite de la Federaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii Câmpia Covurlui, până la această dată, s-a irigat efectiv o suprafaţa de 1.878 ha de culturi de păioase şi legume;
– în amenajarea Terasa Tecuci Nicoreşti Movileni, la solicitarea OUAI Tecuci, s-a introdus în aceste zile apa pe canalele de aducţiune, iar pe măsura asigurării nivelului optim de funcţionare se vor iriga culturile de sfeclă de zahar, păioase şi legume;
La această dată, s-a introdus apă în judeţul Galaţi pe o lungime de 75 km canale de aducţiune;
6. TULCEA – în amenajarea Măcin 23 August, în urma comenzilor de apă de la ODD Baghia, unde sunt contracte pe 8.000 ha, s-a irigat efectiv până la această dată 375 ha de păioase şi rapiţă;
– în amenajarea 23 August Isaccea, în urma comenzii de apă de la ODD Lata, unde sunt contracte pe 9.300 ha, s-au irigat efectiv până la această dată 444 ha de păioase.

ANIF anunţă că, până la data 30 martie, au fost încheiate un număr de 763 contracte din care 631 contracte multianuale şi 132 contracte sezoniere în 25 judeţe. Suprafaţa aferentă acestor contracte este de 830.242 ha. ANIF are însă posibilitatea asigurării aducţiunii apei pentru irigat pe o suprafaţa de 1.016.141 ha.

Având în vedere lipsa precipitaţiilor şi creşterea deficitului de apă din sol, ANIF invită, în continuare, toţi fermierii care încă nu au încheiat contracte pentru livrarea apei să facă demersuri în acest sens. Amintim faptul că, în această perioadă, contractele se vor transmite numai prin format electronic, pentru evitarea contactului direct, ca măsură pentru a preîntâmpina răspândirea Coronavirus.

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare anunţă pe această cale şi faptul că nu sunt probleme în asigurarea resurselor financiare pentru susţinerea lucrărilor din Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România. În urma alocărilor bugetare asigurate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în suma de 232 milioane lei, se finanţează continuarea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii de irigaţii în 93 obiective de investiţii. În acest an, se vor pune în funcţiune 11 obiective de investiţii din amenajările de irigaţii. De asemenea, se fac eforturi pentru a fi alocate sume suplimentare pentru a putea pune în funcţiune încă 5 obiective de investiţii, la care gradul de realizare este de peste 80%.

CITEȘTE și: APĂ GRATUITĂ pentru FERMIERI! CONTRACTE pentru IRIGAȚII!

pamant-crapat-de-seceta_b

Vizualizat: 2036 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Forăm puțuri de apă la mare adâncime pentru alimentarea fermelor, pășunilor sau irigații în câmp

Forăm puțuri de apă la mare adâncime pentru alimentarea fermelor, pășunilor sau irigații în câmp

În România, majoritatea fermierilor se confruntă cu problema apei atât în fermă, cât și în culturiile din câmp sau spații protejate. Soluția potirivită pentru rezolvarea acestei probleme sunt puțuri de apă forate la mare adâncime. 

ANIF, CONTRACTE DE IRIGAȚII pentru 820.000 HECTARE!

ANIF, CONTRACTE DE IRIGAȚII pentru 820.000 HECTARE!

COMUNICAT. Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare a încheiat cu fermierii, până la această dată, contracte multianuale și sezoniere de irigații pentru o suprafață de 827.242 ha. Suprafață totală pe care ANIF o are pregătită pentru contractare și irigare este de 1.045.183 ha, anunță ANIF într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APĂ GRATUITĂ pentru FERMIERI! CONTRACTE pentru IRIGAȚII!

APĂ GRATUITĂ pentru FERMIERI! CONTRACTE pentru IRIGAȚII!

CAMPANIE DE INFORMARE. Având în vedere lipsa precipitațiilor în multe regiuni ale țării și regimul termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit din ultimele luni, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) aduce la cunoștință tuturor fermierilor că, prin filialele teritoriale, va asigura apă pentru irigații până la punctele de livrare, acolo unde sunt încheiate contracte pentru anul 2020, anunță ANIF într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii