Comisia Europeană vrea să știe ce cred fermierii despre obligațiile pe care le presupune schema de înverzire din cadrul plăților directe, după primul an de aplicare a acestei măsuri. Opiniile fermierilor ar putea determina Comisia să modifice și să simplifice condițiile pe care trebuie aceștia trebuie să le îndeplinească pentru a primi subvenția suplimentară pe suprafață.
În decembrie 2015, Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind experiența dobândită după primul an de aplicare a obligațiilor din cadrul schemei de plată pentru înverzire (practici agricole benefice climei și mediului).
Comisia dorește să primească opinii de la fermieri, autorități publice din Statele Membre, organizații reprezentative, organizații non-guvernamentale, specialiști din mediul academic, precum și alte persoane interesate de acest subiect.
Consultarea se desfășoară pe internet și este deschisă până pe 8 martie 2016. Puteți să vă spuneți părerea despre schema de înverzire răspunzând unui chestionar disponibil și în limba română.
Opiniile primite vor servi analiza Comisiei Europene privind posibilitatea de a reduce sarcina administrativă pe care o presupun aceste obligații pentru fermieri și pentru administrațiile Statelor Membre. De asemenea, Comisia va avea în vedere posibilitatea de a modifica aceste obligații, fără a afecta obiectivele de mediu ale măsurii și fără a prejudicia utilizarea banilor alocați prin Politica Agricolă Comună (PAC).
Pentru 2015, pentru fermierii români cuantumul plății de înverzire este de 53,90 euro/ha.
Ce cred europenii și românii despre agricultură și mediu?
30% dintre români, și tot atâția dintre cetățenii europeni care au răspuns în octombrie 2015 Eurobarometrului privind agricultura și Politica Agricolă Comună sunt de părere că protejarea mediului este una dintre cele mai importante două responsabilități ale agricultorilor.
De asemenea, 44% dintre respondenți, atât în România, cât și la nivelul UE 28, consideră că proteajrea mediului și tratarea schimbărilor climatice trebuie să fie unul dintre obiectivele principale ale UE în ce provește agricultura și politicile de dezvoltare rurală.
Mai mult, 87% dintre europeni și 77% din respondenții români cred că acordarea subvențiilor pentru agricultori trebuie condiționată de standarde de mediu, iar 87% dintre cei care au răspuns sondajului în UE, respectiv 90% în România, se declară de acord cu continuarea politicilor de „înverzire”.