Fermierilor li se pregătește ceva! Este un plan din ce în ce mai discutat și despre care nu s-a vorbit public până acum! Sunt bani mulți la mijloc! Multe dintre fermele din România așteaptă cu nerăbdare acești bani! Sumele primite sunt o gură de oxigen care le ajută să supraviețuiască. Ce s-ar putea întâmpla cu subvențiile fermierilor?
Se vorbește de eliminarea subvenției pe suprafață din anul 2020 din ce în ce mai mult. Și este pentru noi un punct benefic dacă am cere, în momentul de față, pentru fermierii noștri eliminarea subvenției în întregimea ei la tot nivelul european. Pentru că acest lucru ar însemna o concurență loială, o concurență care înseamnă un potențial pentru un preț de producție egal pentru toți fermierii. Mi-au sărit toți în cap la momentul zero când am anunțat acest lucru și încă îmi mențin această declarație.
Nimeni nu se gândește de ce se încearcă acest lucru și unde se vor duce banii din subvenționarea pe teren? Statele membre UE mai vechi se pregătesc, în momentul de față, pentru o reindustrializare masivă și pentru o redirecționare în diferite sectoare din agricultură a diferenței de bani care va rămâne de la subvenționare. Deci, noi trebuie să fim pregătiți de acum, să știm în ce vrem să investim banii care nu vor mai fi dați subvenție, declară europarlamentarul Laurențiu Rebega, pentru Agroinfo.
În eventualitatea că Uniunea Europeană va marșa pe acest plan, eliminarea subvenționării pe suprafață, noi, românii riscăm să fim prinși, ca de obicei, pe picior greșit. Ar trebui să avem o strategie cu banii care nu vor mai fi alocați pentru plătirea subvenției pe suprafață.
Europarlamentarul Laurențiu Rebega
Celelalte state membre UE lucrează din momentul de față la prioritizarea unor sectoare pentru investiții cu acești bani. Totuși, 42% din bugetul de agricultură la nivel european se duce pe subvenționarea pe suprafață. Deci, gândiți-vă că sunt sume fantastice. Acestea vor trebui distribuite pe anumite sectoare. Dacă nu ne gândim acum, în 2020 când se va elimina subvenția, noi vom fi prinși pe picior greșit. De aceea am avertizat fermierii, am avertizat asociațiile profesionale: gândiți-vă ce ar trebui să facem în cazul în care nu mai primim subvenție, spune Rebega.
Bugetul pe 2015 alocat pentru plata subvențiilor la care a dreptul fermierii români este 1,6 miliarde de euro. Suma este considerabilă și nu ar trebui să o pierdem. Unde ar putea fi direcționați acești bani?
Trebuie să ne gândim că toată industria noastră suferă și trebuie găsită o soluție de reindustrializare. Indiferent că vom investi în fabrici de tractoare, în combinate de îngrășăminte chimice, nu contează în ce investim, dar trebuie să le producem la noi în țară. Producând la noi în țară sunt costuri pe care le vom diminua, costuri cu transportul, etc., spune europarlamentarul român.
Europarlamentarul a mai declarat într-o conferință de presă susținută la Bruxelles că ar fi bine să fie eliminate subvențiile pentru că asta ar ajuta la o concurență loială între fermierul român și fermierul francez sau belgian.
CITEȘTE AICI DECLARAȚIA INTEGRALĂ!
În prezent, fermierul român beneficiază de o subvenție pe suprafață cu o valoare situată între 170 euro/ha și 220 euro/ha, în timp ce fermierii belgieni încasează o subvenție de 400 de euro/ha, olandezii, 450 euro/ha, francezii, 300 euro/ha.
Este pentru prima oară însă când politicianul dezvăluie că există o preocupare a statelor membre pentru o nouă strategie cu acești bani și că planul eliminării subvențiilor și redirecționării bugetului respectiv spre investiții este din ce în ce mai discutat în Parlamentul European.