Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

FERMIERI FALȘI, MAFIA ȘI O FRAUDĂ CU SUBVENȚII AGRICOLE DE 30 DE MILIOANE DE EURO!

Publicat: 10 iunie 2018 - 18:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EXPLOZIV! DOCUMENT OFICIAL OLAF! Fermieri falși, înregistrați în sistemul agenției de plăți ca proprietari sau arendași a zeci de mii de terenuri agricole, pentru care au folosit acte false, este una dintre cele mai articulate scheme de fraudare a milioanelor de euro destinate pentru plata subvențiilor din agricultură, pusă la cale de mafia și dezvăluită în Raportul oficial al Organizației de Luptă Antifraudă (OLAF) din Bruxelles.

Raportul OLAF pe 2017 a fost publicat de Comisia Europeană, săptămâna trecută, pe 6 iunie 2018. În acest document oficial, este detaliat un caz spectaculos de fraudare a fondurilor europene destinate pentru plata subvențiilor cuvenite fermierilor. Ancheta a durat mai bine de doi ani, iar fraudele uriașe au fost făcute în sudul Italiei, cu terenuri agricole situate în Sicilia, dar și în alte regiuni. OLAF suspectează implicarea mafiei italiene în furtul a nu mai puțin de 30 de milioane de euro din fondurile europene pentru agricultură și vorbește despre o rețea coordonată de o grupare de crimă organizată. Suma ar trebui să o recupereze Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG Agri) de la Agenția de Plăți din Italia, AGEA. 

OLAF a lucrat cu autoritățile naționale italiene, cu organele de poliție, procurori din Direcția anti-mafie în ancheta care a vizat o posibilă implicare a criminalității organizate în sectorul agricol. OLAF a monitorizat mai mult timp cazurile de fraudare a fondurilor europene și a urmărit parcursul dosarelor penale deschise de autoritățile din Italia pentru fraude cu subvenții acordate agricultorilor din sudul Italiei, în interiorul cărora legăturile duc către organizațiile mafiote.

La sfârșitul anului 2017, OLAF a încheiat ancheta fraudei care afectează o parte din cererile pentru subvenții depuse de fermieri la AGEA, Italia. În timpul investigațiilor, OLAF a descoperit că un număr mare de falși fermieri a fost introdus în baza de date, sistemul informatic, al agenției de plăți AGEA. Listele cu fermieri falși au fost găsite la Centrele de Asistență Agricolă, subordonate AGEA, din sudul Italiei. Fraudatorii, falșii fermieri, au solicitat subvenții pe suprafață pentru terenuri publice, neeligibile la plată, sau pentru terenuri agricole pentru care au depus la AGEA contracte false de arendă. Ancheta a stabilit că unii dintre proprietarii terenurilor pentru care s-au cerut subvenții erau morți demult, iar alții nici nu știau că și-au dat terenurile în arendă.

schema-olaf_b

Investigațiile OLAF s-au desfășurat în paralel cu ancheta procurorilor italieni, cu nume de cod Operațiunea Bonifica, și au dezvăluit o schemă articulată de fraudare a banilor europeni.

Ancheta OLAF s-a încheiat cu o recomandare financiară către Uniunea Europeană, Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG Agri) din Comisia Europeană, pentru a recupera aproximativ 30 de milioane de euro  și cu o recomandare administrativă la aceeași Direcție Generală pentru a se asigura că Agenția italiană de plăți (AGEA) abordează deficiențele din sistemul său de gestionare, control și sancțiune în raport cu plățile efectuate de Centrele de Asistență Agricolă, scrie în Raportul OLAF 2017.

Potrivit presei din Italia, investigarea fraudelor cu fonduri europene din sudul Italiei ar fi pornit în 2013, cu un control-fulger al Gărzii Financiare la AGEA, unde inspectorii ar fi descoperit în registrele contabile un deficit de 3 milioane de euro. Anchetatorii bănuiau și implicarea funcționarilor AGEA în schema de fraudare. La începutul acestui an, în ianuarie, în provincia Enna,  Sicilia, carabinierii au reținut 54 de persoane care au încasat ilegal subvenții europene pe suprafață pentru 25.000 de parcele cadastrate, iar frauda s-a ridicat la 10 milioane de euro.

În același Raport, OLAF afirmă că România se află pe locul doi la numărul de nereguli, unele frauduloase, altele fără intenție de fraudare, înregistrate la gestionarea fondurilor europene destinate agriculturii și dezvoltării rurale, cu 5.759 de cazuri. Pe primul loc este Spania, cu 11.161, pe locul trei este Polonia, la mică distanță de noi, cu 5.461 de nereguli, iar pe locul patru, Italia cu 4.101 de cazuri. Țara cu cele mai puține nereguli identificate este Luxemburg: doar 2, în perioada investigată de OLAF, 2013-2017.

 

 

Vizualizat: 7194 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Lista subvențiilor APIA care intră la plată!

Lista subvențiilor APIA care intră la plată!

16 aprilie 2021 - 07:07

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură poate începe plata subvențiilor agricole așteptate de fermieri și crescători de animale, cuvenite acestora pentru anul de cerere 2020. Guvernul a aprobat joi, 15 aprilie 2021, o serie de hotărâri care stabilesc sumele pentru plata acestor subvenții.

APIA anunț astăzi despre subvențiile fermierilor!

APIA anunț astăzi despre subvențiile fermierilor!

15 aprilie 2021 - 19:57

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) continuă în ritm susținut Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2021.
Pentru că siguranţa în contextul pandemiei Covid 19 este extrem de importantă pentru instituţia noastră, fermierii depun cererea prin mijloace electronice, fără a se prezenta la Centrele judeţene/locale APIA şi/sau Centrul Municipiului Bucureşti.

Ajutor de minimis pentru fermieri, aprobat astăzi!

Ajutor de minimis pentru fermieri, aprobat astăzi!

15 aprilie 2021 - 19:29

Guvernul a aprobat astăzi, 15 aprilie 2021, o Hotărâre care modifică și completează Hotărârea nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi„ precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia.

Guvern astăzi: Plata ajutoarelor naționale tranzitorii pe hectar!

Guvern astăzi: Plata ajutoarelor naționale tranzitorii pe hectar!

15 aprilie 2021 - 19:16

Oficial. În ședința Guvernului din data de 15 aprilie 2021 a fost aprobată o Hotărâre pentru aprobarea plafoanelor ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) în sectorul vegetal, pentru anul de cerere 2020, anunță MADR într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT DE ASTĂZI AFIR!

COMUNICAT DE ASTĂZI AFIR!

15 aprilie 2021 - 13:37

ANUNȚ. Beneficiarii PNDR 2020 au prioritate la eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistică, anunță Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

UN PRIMAR A PRIMIT ILEGAL 500 HA DE PĂȘUNE PENTRU CARE A PLĂTIT O CHIRIE DE 10 LEI/HA!

UN PRIMAR A PRIMIT ILEGAL 500 HA DE PĂȘUNE PENTRU CARE A PLĂTIT O CHIRIE DE 10 LEI/HA!

15 aprilie 2021 - 09:42

PĂȘUNE ÎNCHIRIATĂ LA PREȚ DE NIMIC. Emil Răgman, fost primar al localității gorjene Prigoria, a beneficiat mai bine de 12 ani de un contract încheiat de Primăria Bengești Ciocadia, din Gorj, prin care i s-a închiriat ilegal suprafaţa de 500 ha de păşune în zona Coasta Bengăi, în munte, suprafaţă ce aparţinea, de fapt, localităţii Mălaia din judeţul Vâlcea și nu putea fi închiriată de primăria comunei din Gorj.

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

14 aprilie 2021 - 17:11

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de Hotărâre de Guvern care anunță o nouă subvenție pe hectar destinată fermierilor pentru acest an. Cuantumul maxim al acestei subvenții este de 3.400 euro/ha.

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

14 aprilie 2021 - 15:19

SUBVENȚII APIA! Fermierii, crescătorii de animale vor pierde subvențiile de la Uniunea Europeană pentru pășune dacă primarii nu finalizează amenajamentele pastorale până la sfârșitul anului 2021, avertizează specialiștii Oficiului de Studii Pedologice din Iași.

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

14 aprilie 2021 - 14:52

AMÂNATE! Astăzi la ora 13:00 trebuia să aibă loc ședința săptămânală a Executivului, unde urmau să fie discutate mai multe proiecte de acte normative, printre care și trei proiecte de hotărâri de Guvern care privesc subvenții din agricultură.

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

14 aprilie 2021 - 08:15

SUBVENȚII AGRICULTURĂ! Guvernul urmează să aprobe în ședința de astăzi, 14 aprilie 2021, un ajutor de minimis destinat fermierilor. Cuantumul acestui ajutor pentru anul 2021 este de 3.000 de euro pe hectar, echivalent a 14.617,5 lei/ha.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii