KWS+
Reclama header after big part 2

FERMIERI FALȘI, MAFIA ȘI O FRAUDĂ CU SUBVENȚII AGRICOLE DE 30 DE MILIOANE DE EURO!

Publicat: 10 iunie 2018 - 18:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EXPLOZIV! DOCUMENT OFICIAL OLAF! Fermieri falși, înregistrați în sistemul agenției de plăți ca proprietari sau arendași a zeci de mii de terenuri agricole, pentru care au folosit acte false, este una dintre cele mai articulate scheme de fraudare a milioanelor de euro destinate pentru plata subvențiilor din agricultură, pusă la cale de mafia și dezvăluită în Raportul oficial al Organizației de Luptă Antifraudă (OLAF) din Bruxelles.

Raportul OLAF pe 2017 a fost publicat de Comisia Europeană, săptămâna trecută, pe 6 iunie 2018. În acest document oficial, este detaliat un caz spectaculos de fraudare a fondurilor europene destinate pentru plata subvențiilor cuvenite fermierilor. Ancheta a durat mai bine de doi ani, iar fraudele uriașe au fost făcute în sudul Italiei, cu terenuri agricole situate în Sicilia, dar și în alte regiuni. OLAF suspectează implicarea mafiei italiene în furtul a nu mai puțin de 30 de milioane de euro din fondurile europene pentru agricultură și vorbește despre o rețea coordonată de o grupare de crimă organizată. Suma ar trebui să o recupereze Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG Agri) de la Agenția de Plăți din Italia, AGEA. 

OLAF a lucrat cu autoritățile naționale italiene, cu organele de poliție, procurori din Direcția anti-mafie în ancheta care a vizat o posibilă implicare a criminalității organizate în sectorul agricol. OLAF a monitorizat mai mult timp cazurile de fraudare a fondurilor europene și a urmărit parcursul dosarelor penale deschise de autoritățile din Italia pentru fraude cu subvenții acordate agricultorilor din sudul Italiei, în interiorul cărora legăturile duc către organizațiile mafiote.

La sfârșitul anului 2017, OLAF a încheiat ancheta fraudei care afectează o parte din cererile pentru subvenții depuse de fermieri la AGEA, Italia. În timpul investigațiilor, OLAF a descoperit că un număr mare de falși fermieri a fost introdus în baza de date, sistemul informatic, al agenției de plăți AGEA. Listele cu fermieri falși au fost găsite la Centrele de Asistență Agricolă, subordonate AGEA, din sudul Italiei. Fraudatorii, falșii fermieri, au solicitat subvenții pe suprafață pentru terenuri publice, neeligibile la plată, sau pentru terenuri agricole pentru care au depus la AGEA contracte false de arendă. Ancheta a stabilit că unii dintre proprietarii terenurilor pentru care s-au cerut subvenții erau morți demult, iar alții nici nu știau că și-au dat terenurile în arendă.

schema-olaf_b

Investigațiile OLAF s-au desfășurat în paralel cu ancheta procurorilor italieni, cu nume de cod Operațiunea Bonifica, și au dezvăluit o schemă articulată de fraudare a banilor europeni.

Ancheta OLAF s-a încheiat cu o recomandare financiară către Uniunea Europeană, Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG Agri) din Comisia Europeană, pentru a recupera aproximativ 30 de milioane de euro  și cu o recomandare administrativă la aceeași Direcție Generală pentru a se asigura că Agenția italiană de plăți (AGEA) abordează deficiențele din sistemul său de gestionare, control și sancțiune în raport cu plățile efectuate de Centrele de Asistență Agricolă, scrie în Raportul OLAF 2017.

Potrivit presei din Italia, investigarea fraudelor cu fonduri europene din sudul Italiei ar fi pornit în 2013, cu un control-fulger al Gărzii Financiare la AGEA, unde inspectorii ar fi descoperit în registrele contabile un deficit de 3 milioane de euro. Anchetatorii bănuiau și implicarea funcționarilor AGEA în schema de fraudare. La începutul acestui an, în ianuarie, în provincia Enna,  Sicilia, carabinierii au reținut 54 de persoane care au încasat ilegal subvenții europene pe suprafață pentru 25.000 de parcele cadastrate, iar frauda s-a ridicat la 10 milioane de euro.

În același Raport, OLAF afirmă că România se află pe locul doi la numărul de nereguli, unele frauduloase, altele fără intenție de fraudare, înregistrate la gestionarea fondurilor europene destinate agriculturii și dezvoltării rurale, cu 5.759 de cazuri. Pe primul loc este Spania, cu 11.161, pe locul trei este Polonia, la mică distanță de noi, cu 5.461 de nereguli, iar pe locul patru, Italia cu 4.101 de cazuri. Țara cu cele mai puține nereguli identificate este Luxemburg: doar 2, în perioada investigată de OLAF, 2013-2017.

 

 

Vizualizat: 7160 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MADR ASTĂZI: START A DOUA SESIUNE CONCESIONARE TERENURI PENTRU TINERII FERMIERI!

MADR ASTĂZI: START A DOUA SESIUNE CONCESIONARE TERENURI PENTRU TINERII FERMIERI!

18 ianuarie 2021 - 12:34

COMUNICAT! Ministerul Agriculturii informează că Agenția Domeniilor Statului a demarat astăzi, 18 ianuarie 2021, a doua sesiune de concesionare a terenurilor cu destinație agricolă aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului (ADS), în suprafață de până la 50 ha, către tinerii cu vârsta de maxim 40 de ani.

STRIGĂTUL DE DISPERARE AL APICULTORILOR ROMÂNI: ANULAȚI AUTORIZAȚIILE PENTRU NEONICOTINOIDE!

STRIGĂTUL DE DISPERARE AL APICULTORILOR ROMÂNI: ANULAȚI AUTORIZAȚIILE PENTRU NEONICOTINOIDE!

18 ianuarie 2021 - 10:02

SCRISOARE DESCHISĂ. Apicultorii români îi transmit ministrului agriculturii, Adrian Oros, o scrisoare deschisă prin care-i cer să anuleze autorizațiile eliberate pentru acest an pentru utilizarea neonicotinoidelor în tratarea semințelor de sfeclă de zahăr și floarea soarelui. Apicultorii au transmis astăzi scrisoarea către AGROINFO.

MINISTRUL OROS: SUNT ASOCIAȚII ALE FERMIERILOR CARE-I AJUTĂ PE VÂNĂTORII DE SUBVENȚII APIA SĂ IA BANII!

MINISTRUL OROS: SUNT ASOCIAȚII ALE FERMIERILOR CARE-I AJUTĂ PE VÂNĂTORII DE SUBVENȚII APIA SĂ IA BANII!

18 ianuarie 2021 - 09:16

ÎN ROMÂNIA, VÂNĂTOAREA DE SUBVENȚII A LUAT AMPLOARE! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că va schimba paradigma, modelul, în acest an pentru a-i împiedica pe vânătorii de subvenții să ia banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Ministrul a spus pe șleau că sunt asociații profesionale ale fermierilor care-i ajută pe acești vânători de subvenții să ajungă la bani, în dezavantajul adevăraților fermieri și crescători de animale.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ-N 22 IANUARIE!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ-N 22 IANUARIE!

17 ianuarie 2021 - 19:35

Caracteristici meteorologice. În acest interval va predomina o vreme mai rece decât în mod obişnuit, chiar deosebit de rece, în aproape toată țara.

MINISTRUL OROS: SUMA ALOCATĂ ÎN 2021-2022 pentru PLATA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

MINISTRUL OROS: SUMA ALOCATĂ ÎN 2021-2022 pentru PLATA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

17 ianuarie 2021 - 09:27

BANI PENTRU FERMIERI! Ministerul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că România dispune de 6,61 miliarde de euro pentru anii de tranziție 2021-2022, bani noi pentru măsuri vechi de sprijin a fermierilor români. Șeful de la Agricultură a mai spus că acestei sume i se vor adăuga bani de la bugetul național pentru continuarea anul acesta a unor programe de minimis destinate fermierilor.

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

CE ESTE O FERMĂ SOCIALĂ!

16 ianuarie 2021 - 08:35

COMUNICAT. Pandemia a venit cu noi provocări în toate domeniile de activitate economică, însă niciuna nu a împiedicat dezvoltarea fermei bio&co, ba chiar a stimulat creșterea cu 25% a productivității și a crescut numărul locurilor de muncă bazate pe modelul inserției sociale.

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

FERMIERII ROMÂNI POT CÂȘTIGA SUPLIMENTAR ÎNTRE 45 EURO ȘI 105 EURO/HA/AN!

15 ianuarie 2021 - 06:45

ANALIZĂ. Fermierii români pot obţine venituri suplimentare ca urmare a implicării lor în combaterea schimbărilor climatice, prin vânzarea de certificate de carbon în piaţa internaţională, potrivit opiniei reprezentanţilor unei platforme online de tranzacţionare a cerealelor şi materiilor prime agricole care au făcut o analiză.

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

NOI SUBVENȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

15 ianuarie 2021 - 06:25

SUBVENȚII AGRICULTURĂ. Noile subvenții, eco-schemele, vor fi introduse atât în sectorul vegetal, cât și-n zootehnie. Crescătorii de animale pot obține bani pentru a reduce emisiile de metan provenite de la animale, iar fermierii din sectorul vegetal, pentru a extinde agricultura ecologică, a anunțat joi Comisia Europeană.

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

FOST ȘEF ANSVSA, CONDAMNAT PENTRU MITĂ LA 8 ANI ȘI 6 LUNI DE PUȘCĂRIE, A FUGIT DIN ȚARĂ!

14 ianuarie 2021 - 18:46

SENTINȚĂ DEFINITIVĂ. Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL şi fost şef al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani și 6 luni de închisoar, consideră că este nevinovat şi anunţă că a părăsit România şi că se află în altă ţară, unde a cerut statut de refugiat politic.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU COOPERATIVELE AGRICOLE!

14 ianuarie 2021 - 18:12

COMUNICAT. O delegație din partea Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal(U.N.C.S.V.) a avut azi, 14 ianuarie 2021, o întâlnire de lucru cu ministrul agriculturii, Adrian Oros și  echipa tehnică cu responsabilități pe sectorul cooperativelor, informează UNCSV într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Supărare

Supărare
Soţul, întorcându-se seara de la serviciu, este întâmpinat de soţie cu un afiş în mâini: Detalii