Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

FERMIERI FALȘI, MAFIA ȘI O FRAUDĂ CU SUBVENȚII AGRICOLE DE 30 DE MILIOANE DE EURO!

Publicat: 10 iunie 2018 - 18:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EXPLOZIV! DOCUMENT OFICIAL OLAF! Fermieri falși, înregistrați în sistemul agenției de plăți ca proprietari sau arendași a zeci de mii de terenuri agricole, pentru care au folosit acte false, este una dintre cele mai articulate scheme de fraudare a milioanelor de euro destinate pentru plata subvențiilor din agricultură, pusă la cale de mafia și dezvăluită în Raportul oficial al Organizației de Luptă Antifraudă (OLAF) din Bruxelles.

Raportul OLAF pe 2017 a fost publicat de Comisia Europeană, săptămâna trecută, pe 6 iunie 2018. În acest document oficial, este detaliat un caz spectaculos de fraudare a fondurilor europene destinate pentru plata subvențiilor cuvenite fermierilor. Ancheta a durat mai bine de doi ani, iar fraudele uriașe au fost făcute în sudul Italiei, cu terenuri agricole situate în Sicilia, dar și în alte regiuni. OLAF suspectează implicarea mafiei italiene în furtul a nu mai puțin de 30 de milioane de euro din fondurile europene pentru agricultură și vorbește despre o rețea coordonată de o grupare de crimă organizată. Suma ar trebui să o recupereze Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG Agri) de la Agenția de Plăți din Italia, AGEA. 

OLAF a lucrat cu autoritățile naționale italiene, cu organele de poliție, procurori din Direcția anti-mafie în ancheta care a vizat o posibilă implicare a criminalității organizate în sectorul agricol. OLAF a monitorizat mai mult timp cazurile de fraudare a fondurilor europene și a urmărit parcursul dosarelor penale deschise de autoritățile din Italia pentru fraude cu subvenții acordate agricultorilor din sudul Italiei, în interiorul cărora legăturile duc către organizațiile mafiote.

La sfârșitul anului 2017, OLAF a încheiat ancheta fraudei care afectează o parte din cererile pentru subvenții depuse de fermieri la AGEA, Italia. În timpul investigațiilor, OLAF a descoperit că un număr mare de falși fermieri a fost introdus în baza de date, sistemul informatic, al agenției de plăți AGEA. Listele cu fermieri falși au fost găsite la Centrele de Asistență Agricolă, subordonate AGEA, din sudul Italiei. Fraudatorii, falșii fermieri, au solicitat subvenții pe suprafață pentru terenuri publice, neeligibile la plată, sau pentru terenuri agricole pentru care au depus la AGEA contracte false de arendă. Ancheta a stabilit că unii dintre proprietarii terenurilor pentru care s-au cerut subvenții erau morți demult, iar alții nici nu știau că și-au dat terenurile în arendă.

schema-olaf_b

Investigațiile OLAF s-au desfășurat în paralel cu ancheta procurorilor italieni, cu nume de cod Operațiunea Bonifica, și au dezvăluit o schemă articulată de fraudare a banilor europeni.

Ancheta OLAF s-a încheiat cu o recomandare financiară către Uniunea Europeană, Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG Agri) din Comisia Europeană, pentru a recupera aproximativ 30 de milioane de euro  și cu o recomandare administrativă la aceeași Direcție Generală pentru a se asigura că Agenția italiană de plăți (AGEA) abordează deficiențele din sistemul său de gestionare, control și sancțiune în raport cu plățile efectuate de Centrele de Asistență Agricolă, scrie în Raportul OLAF 2017.

Potrivit presei din Italia, investigarea fraudelor cu fonduri europene din sudul Italiei ar fi pornit în 2013, cu un control-fulger al Gărzii Financiare la AGEA, unde inspectorii ar fi descoperit în registrele contabile un deficit de 3 milioane de euro. Anchetatorii bănuiau și implicarea funcționarilor AGEA în schema de fraudare. La începutul acestui an, în ianuarie, în provincia Enna,  Sicilia, carabinierii au reținut 54 de persoane care au încasat ilegal subvenții europene pe suprafață pentru 25.000 de parcele cadastrate, iar frauda s-a ridicat la 10 milioane de euro.

În același Raport, OLAF afirmă că România se află pe locul doi la numărul de nereguli, unele frauduloase, altele fără intenție de fraudare, înregistrate la gestionarea fondurilor europene destinate agriculturii și dezvoltării rurale, cu 5.759 de cazuri. Pe primul loc este Spania, cu 11.161, pe locul trei este Polonia, la mică distanță de noi, cu 5.461 de nereguli, iar pe locul patru, Italia cu 4.101 de cazuri. Țara cu cele mai puține nereguli identificate este Luxemburg: doar 2, în perioada investigată de OLAF, 2013-2017.

 

 

Vizualizat: 6868 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vest Tract la Agromalim 2019

Vest Tract la Agromalim 2019

Vest Tract a expus la Agromalim toată gama de tractoare McCormick, de la 35CP până la 310CP. Alături de acestea, au mai fost expuse maşini Krone pentru pregătirea şi condiţionarea furajelor vezi, brand pentru care Vest Tract este importator exclusiv în zona sa de activitate şi utilajele pentru pregătirea solului Maschio Gaspardo şi semănători Tume.
Interviu cu Sergiu Cristea, director vânzări Vest Tract.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Vaderstad la Agromalim 2019 SAM la Agromalim 2019 A inceput INDAGRA!

Bancul zilei

Lista e necesară

Lista e necesară
O zi la cumpărături se încheie întotdeauna cu: Detalii