APIA atrage atenția fermierilor că 15 iunie este ultima zi de depunere a cererilor unice de plată. Liderii fermierilor au încercat să-l înduplece pe șeful APIA, Mihai Puțintei, să prelungească termenul, fără penalități. Doar Comisia Europeană poate decide acest lucru.
Potrivit Jurnalului Oficial al Uniunii Europene din 12 mai 2015, care conține Regulamentul UE 2015/747: prin derogare, pentru anul 2015, datele finale care urmează să fie stabilite de statele membre pentru depunerea cererii unice, a cererilor de ajutor sau a cererilor de plată nu pot depăși data de 15 iunie.
Nu suntem singura țară în care campania de depunere a cererii unice amenință să fie un eșec. Comisia Europeană a argumentat luarea deciziei cu dificultățile de care s-a lovit introducerea unei singure cereri, atât pentru sectorul vegetal, cât și penru cel zootehnic. Iată cum sunt expuse argumentele în Jurnal:
Statele membre s-au confruntat cu unele dificultăți cu ocazia punerii efective în aplicare a noilor scheme de plăți directe și măsuri de dezvoltare rurală. În consecință, s-au înregistrat întârzieri în ceea ce privește administrarea cererii unice, a cererilor de ajutor, a cererilor de plată și a cererilor de alocare a drepturilor la plată sau de creștere a valorii drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază.
Această situație a afectat posibilitatea beneficiarilor de a depune cererea unică, cererile de ajutor sau cererile de plată și cererile de alocare a drepturilor la plată sau de creștere a valorii drepturilor la plată în cadrul schemei de plată de bază în termenele prevăzute la articolul 13 alineatul (1) și la articolul 22 alineatul (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014. (termenul prevăzut era 15 mai n.r.)
Din păcate, fermierii români, și nu din vina lor, nu se vor încadra nici în acest termen. Prelungirea cu 25 de zile presupune penalități de 1% din suma la care au dreptul fermierii, pentru fiecare zi de întârziere. Conducerea APIA spune că fermierii pot să corecteze cererea, să o completeze sau să mai depună acte și după 15 iunie, dar vor fi penalizați.
Au mai rămas 5 zile! Pe ultima sută de metri, așa cum v-a informat deja Agroinfo, APIA primește și cererile pentru plata pe suprafață a asociațiilor crescătorilor de animale, dar și a utilizatorilor de pășuni și fânețe care nu sunt înscriși în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE). Asociațiile au obligația să prezinte copia titlului de proprietate asupra terenului, tabel cu semnăturile membrilor, prin care fermierii sunt de acord ca asociația să încaseze subvenția, datele de identificare, codul de identificare al exploatației zootehnice din RNE și numărul de animale deținute de fiecare membru, precum și suprafața folosită de asociație prin cosit sau pășunat, la care se anexează hotărârea adunării generale a membrilor în care se explică cum s-au folosit banii. Utilizatorii de pășuni și fânețe vor face dovada că au vândut fânul.