Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

FERMIER SUPĂRAT: MINT TOȚI CU NERUȘINARE! NU AM PRIMIT NICIUN LEU din SUBVENȚIILE APIA!

Publicat: 12 martie 2019 - 10:52
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

DISPERARE DE FERMIER! Suntem mințiți cu nerușinare! Nu am primit niciun leu până la această oră din subvențiile la care am dreptul pentru anul 2018. La APIA din toată țara s-a primit, probabil, ordin de la București să se ascundă ce se întâmplă cu sistemul informatic ca să nu fie scandal. Nu am fost la control, nu am avut sancțiuni, fac agricultură ecologică și la ora asta nu am un leu în buzunar din subvenții, ne-a spus supărat fermierul Ioan Rusu din comuna Cămărașu, județul Cluj.   

Agricultorul a apelat la AGROINFO pentru a-i face cunoscut necazul. Poate sunt și alți fermieri români în situația lui, dar le este teamă să vorbească, să pună degetul pe rană, ca nu cumva să se trezească pe cap cu controale sau să fie incluși în eșantionul de control APIA pentru acest an. Fermierul Ioan Rusu spune că-și asumă acest risc și aproape este convins că ferma lui va fi călcată de controale pentru că așa se obișnuiește, așa sunt intimidați fermierii care au curajul să-și spună public necazurile.

Exploatez 16,02 hectare. Pentru toate hectarele am atestat în agricultură ecologică. An de an avem aceleași probleme, fie control, fie supracontrol. Deși în 2018 nu am fost la niciun control, până la ora asta nu am luat niciun leu din subvenții.

Din informațiile noastre, nu este implementat în sistemul de sancțiuni pentru agricultură ecologică în softul agenției de plăți. În situația asta, sunt diverse erori. Trebuia să iau subvențiile pe suprafață pentru anul 2018, dar și plățile compensatorii pentru Măsura 11 agricultură ecologică. Nu am primit nimic! Niciun leu! Din cauza măsurii ecologice care nu se poate opera în sistemul APIA, e blocat tot dosarul. Pe sursele mele, asta am aflat că la ora asta la APIA nu este implementat în sistem și modulul sancțiuni pentru agricultură ecologică. Ei se laudă că au făcut plățile. Nu au făcut nicio plată.

Am văzut că a scris AGROINFO că au intrat în cont banii ce au venit de la Comisia Europeană. E greu de crezut că s-a ajuns până acolo încât să-i mintă și pe cei de la Uniunea Europeană. În situația în care ei (Ministerul Agriculturii, APIA n.r.) nu au făcut plățile astea despre care noi vorbim, ei nu puteau să primească acești bani de la Uniunea Europeană. Nu puteau face plata regulară de la 1 decembrie. Decât în situația unor raportări mincinoase. Astea sunt condițiile din regulamentele europene. Cu excepția, sigur, a fermierilor care au fost la control. Noi, fermierii, care încercăm să facem agricultură ecologică suntem ultimii la plată, ne lasă și cu dosarele cu schemele normale de plată tot ultimii.

Nu înțeleg de ce nu am primit niciun leu din schemele normale de plată pe suprafață?! Nu pricep ce legătură au cu angajamentul meu pe măsura ecologică. Pentru Măsura 11 am angajament la nivel de parcelă. Și dacă aș fi sancționat pentru măsura ecologică, tot ar trebui să primesc subvenția pe suprafață. Nu are nicio legătură una cu alta.

Dacă aș fi fost la control pe ecocondiționalitate și aș fi fost penalizat abia atunci s-ar fi reflectat asupra plăților pe suprafață. Am întrebat la APIA Cluj. De acolo m-au trimis la Centrul local APIA. Când am întrebat acolo, mi-au spus că dosarul e în lucru. Când i-am întrebat a doua oară, mi-au spus că, de fapt, dacă suntem în același bloc fizic cu cei care au fost la control prin teledetecție, trebuie să așteptăm până vin rapoartele de la teledetecție. Dar am aflat că cei de la teledetecție și-au primit deja banii și noi nu am primit. Le-am dat la APIA exemple de persoane din localitate care au luat subvențiile deși au fost în același bloc fizic cu persoana care a fost la teledetecție. Și-au primit banii. Dacă aș fi avut probleme cu suprapunerea de teren trebuia să mă cheme la APIA ca să lămuresc problema. Le-am spus acest lucru și ei mi-au zis: dar aveți și agro-mediu. Păi, de ce nu mi-ați spus așa de la început?! I-am întrebat. Dar mi-am dat seama că mă mint.

Apoi, m-am interesat mai sigur și din surse foarte sigure, am aflat ceea ce vă spun și dumneavoastră că nu au implementat sistemul de sancțiuni pe Măsura 11. Asta nu ține de Centrul județean Cluj, e la nivel național. Dacă această informație nu e cumva greșită, deși sursele mele sunt sigure. Probabil, au ordin de la Ministerul Agriculturii să nu spună că nu funcționează softul. Am văzut comunicate date de MADR unde se spune că s-au făcut plăți pe SAPS atâta, pe agro-mediu atâta, pe agricultura ecologică atâta. Poate or fi fost plătite ceva dosare și cu agricultură ecologică pentru că nu s-or fi uitat funcționarii de la APIA și le-au dat drumul la plată. Dar unde au găsit câte o chichiță, cu o penalizare acolo de 1% sau 2%, nu a putut să-i dea drumul dosarului. Dar eu nu am avut niciun control în 2018 și nu am cum să am penalizări. Chiar dacă s-ar fi descoperit o eroare în dosar sau ceva, trebuia să mă cheme la APIA pentru clarificări. Până la această oră, nu am primit niciun leu din subvenții.

Se minte cu nerușinare. Dovada mea e că nu sunt implementate sancțiunile pe Măsura 11 și nimeni nu zice nimic. Toată lumea tace. Anul trecut au fost probleme cu softul de la APIA, a fost scandal la nivel de minister, la nivel de APIA și acum toată lumea tace.

Probabil, li s-au dat ordine clare la toate centrele locale și județene APIA să nu se mai spună nimic, să nu mai fie scandal.
Ce or fi spus (Ministerul Agriculturii n.r.) la Uniunea Europeană când au decontat subvențiile?! Probabil, nu au bani ca să plătească subvențiile la toți fermierii. Vedeți scandalul care e cu data istorică la ANTZ bovine?! Nu ar fi exclus să fi mințit la Comisia Europeană. Ce vă pot spune eu este că în 2018 nu am fost la niciun control și până acum nu am primit niciun leu din subvențiile care mi se cuvin pentru cele 16,02 hectare pe care fac agricultură ecologică. Nu am fost notificat de APIA că aș avea ceva probleme. Nu am fost la control.

Fermierilor le este frică să vorbească pentru că știu că, în momentul în care vorbesc, vor avea controale, iar un fermier când este prins la control, indiferent că are probleme sau nu, dosarul lui de subvenții este pus de funcționarul APIA deoparte și lăsat ultima dată. Și cei care sunt în situația asta nu primesc banii în noiembrie, cum îi primesc alții, îi primesc la sfârșitul lui iunie sau în iulie. Nu primesc avansul, nu primesc niciun leu până-n 30 iunie când e ultima zi când se fac plățile și banii intră în iulie. Lumea se ferește să vorbească. Mai ales, cei care au Măsura 11. Indiferent că au control sau nu de la APIA, au control de la organismul de inspecție și verificare pentru agricultură ecologică. Și în urma acestor controale, primesc certificatul cu care merge pe urmă la APIA. Nu ți-ar da nimeni certificatul ăsta dacă ar fi nereguli, iar acea persoană nu are de ce să-i fie frică de nereguli. Dar se tem, este supărat fermierul Ioan Rusu.

Agricultorul clujean este gata să trimită o plângere Comisiei Europene în care să arate cum este încurajată agricultura ecologică în România.

Vizualizat: 5200 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

COMISAR EUROPEAN AGRICULTURĂ: SUBVENȚII MAI MARI PENTRU MICII FERMIERI! ÎMPĂRȚIREA ECHITABILĂ A PLĂȚILOR!

COMISAR EUROPEAN AGRICULTURĂ: SUBVENȚII MAI MARI PENTRU MICII FERMIERI! ÎMPĂRȚIREA ECHITABILĂ A PLĂȚILOR!

21 septembrie 2020 - 23:30

CONSILIUL AGRIFISH, 21 SEPTEMBRIE 2020. Luni, 21 septembrie 2020, s-a desfășurat Consiliul AGRIFISH la Bruxelles, la care au participat miniștrii agriculturii din țările membre UE. Ministrul agriculturii Adrian Oros a fost prezent la acest eveniment. Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, susține plafonarea plăților directe la suma de 100.000 de euro, rotunjirea plăților pentru micii fermieri sau plăți redistributive pentru aceștia cu scopul împărțirii echitabile a subvențiilor agricole.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

21 septembrie 2020 - 22:02

DECIZIE MADR. Actualizarea Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole, realizarea ortofotoplanurilor și activitatea de aerofotogrammetrie vor fi făcute timp de 10 ani de personalul Ministerului Apărării Naționale, anunță un proiect de Ordonanță de Urgență publicat astăzi de Ministerul Agriculturii pe site-ul oficial. Decizia a fost luată pentru a nu se pierde banii europeni pentru subvențiile fermierilor români

CONFERINȚĂ USAMV CLUJ: PARTICIPĂ 250 DE CERCETĂTORI DIN 12 ȚĂRI!

CONFERINȚĂ USAMV CLUJ: PARTICIPĂ 250 DE CERCETĂTORI DIN 12 ȚĂRI!

21 septembrie 2020 - 15:28

EVENIMENT! Conferința anuală a USAMV Cluj-Napoca, denumită în 2020 ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, se va derula online, cu participarea a 250 de specialiști din țară și străinătate, anunță un comunicat USAMV Cluj, transmis pentru AGROINFO.

TINERII FUG DE FERMELE DE ANIMALE! TOT MAI PUȚINI ALEG SĂ FIE CRESCĂTORI DE ANIMALE!

TINERII FUG DE FERMELE DE ANIMALE! TOT MAI PUȚINI ALEG SĂ FIE CRESCĂTORI DE ANIMALE!

21 septembrie 2020 - 09:36

RENUNȚĂ LA CREȘTEREA ANIMALELOR. Muncă multă, bani puțini, producția de lapte și carne se vinde greu și la prețuri mici. Toate sunt motive pentru ca tinerii din România să nu-și dorească să devină proprietari ai unei ferme de animale. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, săptămâna trecută, în vizita făcută în județul Mureș, că pregătește, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, un ajutor din bani europeni care să-i motiveze pe crescătorii de animale, pe fermieri să angajeze tineri.

UN ȘEF APIA ANUNȚĂ DATA LA CARE AJUNG AJUTOARELE ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

UN ȘEF APIA ANUNȚĂ DATA LA CARE AJUNG AJUTOARELE ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

21 septembrie 2020 - 08:47

AJUTOARE PLĂTITE DE APIA. A început plata ajutorului de stat pentru fermierii ale căror culturi agricole însămânțate în toamna lui 2019 au fost afectate de secetă. Un director APIA anunță data la care vor ajunge banii în conturile fermierilor.

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ CĂ SCHIMBĂ O LEGE PENTRU CĂ PRIMEȘTE ZILNIC MESAJE DE LA FERMIERI!

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ CĂ SCHIMBĂ O LEGE PENTRU CĂ PRIMEȘTE ZILNIC MESAJE DE LA FERMIERI!

20 septembrie 2020 - 09:02

MODIFICARE LEGE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, doreşte modificarea legislaţiei din domeniul vânătorii, astfel încât fermierii care au terenuri ce se suprapun cu fonduri de vânătoare să le gestioneze și să poată ţine sub control problema mistreţilor care distrug culturile.

PIAȚA ROMÂNILOR! PRIMA PIAȚĂ CU PRODUSE TRADIȚIONALE ȘI NATURALE EXCLUSIV ROMÂNEȘTI!

PIAȚA ROMÂNILOR! PRIMA PIAȚĂ CU PRODUSE TRADIȚIONALE ȘI NATURALE EXCLUSIV ROMÂNEȘTI!

20 septembrie 2020 - 08:32

PRIMA PIAȚĂ A ROMÂNILOR. Sâmbătă, 19 septembrie 2020, s-a deschis în București Piaţa Românilor, fosta piaţă Colentina, fiind unicul loc unde se vor putea găsi cele mai multe alimente bio româneşti certificate, alături de produse tradiţionale şi naturale româneşti atestate.

Soluţiile Ecofol pentru un randamentul maxim al  culturii de cereale păioase

Soluţiile Ecofol pentru un randamentul maxim al culturii de cereale păioase

18 septembrie 2020 - 11:47

Producţia de grâu din România a scăzut brusc în acest an din cauza secetei prelungite. Oficiali din Ministerul Agriculturii au declarat de curând, pentru presa internaţională, că în 10 din 41 de judeţe administrative culturile agricole au fost deteriorate, ajungându-se la daune de până la 100%, în anumite zone. 

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

17 septembrie 2020 - 16:11

CÂND AJUNG BANII ÎN CONTURILE FERMIRILOR? Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că de mâine, 18 septembrie 2020, începe plata ajutorului de stat pentru fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă.

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

17 septembrie 2020 - 15:51

OPINIE. Vin domnii de la oraș să-l caute pe țăranul român și să-i asculte necazurile, să-i vadă truda doar în campanie electorală. Atunci vor toți să-i arate țăranului cât de tare îl sprijină și cât de tare le pasă de soarta lui. Toți vor să se fotografieze și să se filmeze alături de țăranul român de parcă ar fi un exponat într-un muzeu. Pentru că asta va ajunge dacă i se vor da doar vorbe, nu și fapte.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Alexandru S.
|
03. 14, 2019. Thursday 07:22
Daca nu au terminat dosarele pana acum, de acum ca a inceput campania 2019 nu o sa le termine nici asa, si in zona mea (SJ) sunt multi care nu au primit subventiile !
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Fermy Show Ep. 1 -  Legea Mirosurilor

Fermy Show Ep. 1 - Legea Mirosurilor

Premieră Națională! Inovație Totală! Jurnalistul Catalin Roba și Fermy, specialistul animat (sau Agri 4.0) al revistei Ferma, despică firul în patru: Este momentul să afli cum e percepută Legea Mirosurilor în lumea lui Fermy!

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii