Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

FERMIER SUPĂRAT: MINT TOȚI CU NERUȘINARE! NU AM PRIMIT NICIUN LEU din SUBVENȚIILE APIA!

Publicat: 12 martie 2019 - 10:52
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

DISPERARE DE FERMIER! Suntem mințiți cu nerușinare! Nu am primit niciun leu până la această oră din subvențiile la care am dreptul pentru anul 2018. La APIA din toată țara s-a primit, probabil, ordin de la București să se ascundă ce se întâmplă cu sistemul informatic ca să nu fie scandal. Nu am fost la control, nu am avut sancțiuni, fac agricultură ecologică și la ora asta nu am un leu în buzunar din subvenții, ne-a spus supărat fermierul Ioan Rusu din comuna Cămărașu, județul Cluj.   

Agricultorul a apelat la AGROINFO pentru a-i face cunoscut necazul. Poate sunt și alți fermieri români în situația lui, dar le este teamă să vorbească, să pună degetul pe rană, ca nu cumva să se trezească pe cap cu controale sau să fie incluși în eșantionul de control APIA pentru acest an. Fermierul Ioan Rusu spune că-și asumă acest risc și aproape este convins că ferma lui va fi călcată de controale pentru că așa se obișnuiește, așa sunt intimidați fermierii care au curajul să-și spună public necazurile.

Exploatez 16,02 hectare. Pentru toate hectarele am atestat în agricultură ecologică. An de an avem aceleași probleme, fie control, fie supracontrol. Deși în 2018 nu am fost la niciun control, până la ora asta nu am luat niciun leu din subvenții.

Din informațiile noastre, nu este implementat în sistemul de sancțiuni pentru agricultură ecologică în softul agenției de plăți. În situația asta, sunt diverse erori. Trebuia să iau subvențiile pe suprafață pentru anul 2018, dar și plățile compensatorii pentru Măsura 11 agricultură ecologică. Nu am primit nimic! Niciun leu! Din cauza măsurii ecologice care nu se poate opera în sistemul APIA, e blocat tot dosarul. Pe sursele mele, asta am aflat că la ora asta la APIA nu este implementat în sistem și modulul sancțiuni pentru agricultură ecologică. Ei se laudă că au făcut plățile. Nu au făcut nicio plată.

Am văzut că a scris AGROINFO că au intrat în cont banii ce au venit de la Comisia Europeană. E greu de crezut că s-a ajuns până acolo încât să-i mintă și pe cei de la Uniunea Europeană. În situația în care ei (Ministerul Agriculturii, APIA n.r.) nu au făcut plățile astea despre care noi vorbim, ei nu puteau să primească acești bani de la Uniunea Europeană. Nu puteau face plata regulară de la 1 decembrie. Decât în situația unor raportări mincinoase. Astea sunt condițiile din regulamentele europene. Cu excepția, sigur, a fermierilor care au fost la control. Noi, fermierii, care încercăm să facem agricultură ecologică suntem ultimii la plată, ne lasă și cu dosarele cu schemele normale de plată tot ultimii.

Nu înțeleg de ce nu am primit niciun leu din schemele normale de plată pe suprafață?! Nu pricep ce legătură au cu angajamentul meu pe măsura ecologică. Pentru Măsura 11 am angajament la nivel de parcelă. Și dacă aș fi sancționat pentru măsura ecologică, tot ar trebui să primesc subvenția pe suprafață. Nu are nicio legătură una cu alta.

Dacă aș fi fost la control pe ecocondiționalitate și aș fi fost penalizat abia atunci s-ar fi reflectat asupra plăților pe suprafață. Am întrebat la APIA Cluj. De acolo m-au trimis la Centrul local APIA. Când am întrebat acolo, mi-au spus că dosarul e în lucru. Când i-am întrebat a doua oară, mi-au spus că, de fapt, dacă suntem în același bloc fizic cu cei care au fost la control prin teledetecție, trebuie să așteptăm până vin rapoartele de la teledetecție. Dar am aflat că cei de la teledetecție și-au primit deja banii și noi nu am primit. Le-am dat la APIA exemple de persoane din localitate care au luat subvențiile deși au fost în același bloc fizic cu persoana care a fost la teledetecție. Și-au primit banii. Dacă aș fi avut probleme cu suprapunerea de teren trebuia să mă cheme la APIA ca să lămuresc problema. Le-am spus acest lucru și ei mi-au zis: dar aveți și agro-mediu. Păi, de ce nu mi-ați spus așa de la început?! I-am întrebat. Dar mi-am dat seama că mă mint.

Apoi, m-am interesat mai sigur și din surse foarte sigure, am aflat ceea ce vă spun și dumneavoastră că nu au implementat sistemul de sancțiuni pe Măsura 11. Asta nu ține de Centrul județean Cluj, e la nivel național. Dacă această informație nu e cumva greșită, deși sursele mele sunt sigure. Probabil, au ordin de la Ministerul Agriculturii să nu spună că nu funcționează softul. Am văzut comunicate date de MADR unde se spune că s-au făcut plăți pe SAPS atâta, pe agro-mediu atâta, pe agricultura ecologică atâta. Poate or fi fost plătite ceva dosare și cu agricultură ecologică pentru că nu s-or fi uitat funcționarii de la APIA și le-au dat drumul la plată. Dar unde au găsit câte o chichiță, cu o penalizare acolo de 1% sau 2%, nu a putut să-i dea drumul dosarului. Dar eu nu am avut niciun control în 2018 și nu am cum să am penalizări. Chiar dacă s-ar fi descoperit o eroare în dosar sau ceva, trebuia să mă cheme la APIA pentru clarificări. Până la această oră, nu am primit niciun leu din subvenții.

Se minte cu nerușinare. Dovada mea e că nu sunt implementate sancțiunile pe Măsura 11 și nimeni nu zice nimic. Toată lumea tace. Anul trecut au fost probleme cu softul de la APIA, a fost scandal la nivel de minister, la nivel de APIA și acum toată lumea tace.

Probabil, li s-au dat ordine clare la toate centrele locale și județene APIA să nu se mai spună nimic, să nu mai fie scandal.
Ce or fi spus (Ministerul Agriculturii n.r.) la Uniunea Europeană când au decontat subvențiile?! Probabil, nu au bani ca să plătească subvențiile la toți fermierii. Vedeți scandalul care e cu data istorică la ANTZ bovine?! Nu ar fi exclus să fi mințit la Comisia Europeană. Ce vă pot spune eu este că în 2018 nu am fost la niciun control și până acum nu am primit niciun leu din subvențiile care mi se cuvin pentru cele 16,02 hectare pe care fac agricultură ecologică. Nu am fost notificat de APIA că aș avea ceva probleme. Nu am fost la control.

Fermierilor le este frică să vorbească pentru că știu că, în momentul în care vorbesc, vor avea controale, iar un fermier când este prins la control, indiferent că are probleme sau nu, dosarul lui de subvenții este pus de funcționarul APIA deoparte și lăsat ultima dată. Și cei care sunt în situația asta nu primesc banii în noiembrie, cum îi primesc alții, îi primesc la sfârșitul lui iunie sau în iulie. Nu primesc avansul, nu primesc niciun leu până-n 30 iunie când e ultima zi când se fac plățile și banii intră în iulie. Lumea se ferește să vorbească. Mai ales, cei care au Măsura 11. Indiferent că au control sau nu de la APIA, au control de la organismul de inspecție și verificare pentru agricultură ecologică. Și în urma acestor controale, primesc certificatul cu care merge pe urmă la APIA. Nu ți-ar da nimeni certificatul ăsta dacă ar fi nereguli, iar acea persoană nu are de ce să-i fie frică de nereguli. Dar se tem, este supărat fermierul Ioan Rusu.

Agricultorul clujean este gata să trimită o plângere Comisiei Europene în care să arate cum este încurajată agricultura ecologică în România.

Vizualizat: 5103 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

OIERUL IONICĂ STERP: SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE PLĂTITĂ PE UNITATE VITĂ MARE, NU PE HECTAR!

OIERUL IONICĂ STERP: SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE PLĂTITĂ PE UNITATE VITĂ MARE, NU PE HECTAR!

05 iunie 2020 - 07:16

SCHIMBĂRI LA LEGEA PĂȘUNILOR. Crescătorul de ovine Ionică Sterp din județul Bihor, membru fondator al Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), i-a anunțat ieri pe oierii români, într-un live pe Facebook, că APC a solicitat ministrului agriculturii schimbarea legii pășunilor și că sunt prevăzute modificări din toamnă. Crescătorii de animale sunt întrebați dacă vor ca subvenția APIA pentru pășune să nu se mai plătească pe hectar, să fie plătită pe unitate vită mare (UVM) la hectar.

APEL MINISTRUL AGRICULTURII: PRIMARII SĂ NE AJUTE, NU SĂ NE ÎNCURCE!

APEL MINISTRUL AGRICULTURII: PRIMARII SĂ NE AJUTE, NU SĂ NE ÎNCURCE!

04 iunie 2020 - 21:04

SUBVENȚII APIA 2020! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a făcut astăzi un apel către primarii din România care trebuie să transmită la APIA adeverințele de la registrul agricol pentru fermierii care solicită anul acesta subvențiile agricole. Fac un apel către autoritățile locale, către primari, să ne ajute, să nu ne încurce în această perioadă, a spus șeful MADR.

MINISTRUL OROS: SCHEMA PENTRU AJUTORUL DE CRIZĂ pentru FERMIERI, SCRISĂ ȘI TRIMISĂ PARLAMENTULUI!

MINISTRUL OROS: SCHEMA PENTRU AJUTORUL DE CRIZĂ pentru FERMIERI, SCRISĂ ȘI TRIMISĂ PARLAMENTULUI!

04 iunie 2020 - 16:21

EXCLUSIV! AGROINFO l-a întrebat, în conferința de presă de astăzi, pe ministrul agriculturii, Adrian Oros, dacă au fost stabilite condițiile de acordare a ajutorului de criză pentru fermieri, 7.000 de euro/fermă. În conferință, ministrul agriculturii ne-a spus că așteaptă sugestiile Parlamentului European. La finalul conferinței, AGROINFO a insistat pentru a primi lămuriri. Ce ne-a declarat, în exclusivitate, ministrul agriculturii?

CINE ARE PRIORITATE LA CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

CINE ARE PRIORITATE LA CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

04 iunie 2020 - 06:43

LEGE VOTATĂ! Camera Deputaților a votat ieri, 3 iunie 2020, legea care reglementează vânzarea terenurilor agricole. AGROINFO v-a informat deja că terenurile agricole nu mai pot fi vândute cetățenilor străini și nici în scopul speculei. Vă spunem cine are prioritate la cumpărarea terenurilor agricole, lista preemptorilor. De asemenea, se înființează Registrul unic național privind circulația și destinația terenurilor agricole.

LEGE VOTATĂ ASTĂZI! INTERZISĂ VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE CETĂȚENILOR STRĂINI!

LEGE VOTATĂ ASTĂZI! INTERZISĂ VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE CETĂȚENILOR STRĂINI!

03 iunie 2020 - 20:42

VOTATĂ! Camera Deputaților a votat astăzi legea prin care terenurile agricole nu mai pot fi vândute cetățenilor străini. Proiectul a fost adoptat cu 205 voturi pentru, 96 împotrivă și 8 abțineri. Camera Deputaților este for decizional, iar legea va fi trimisă președintelui României pentru promulgare.

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

03 iunie 2020 - 17:31

DECIZIE! Comisia Europeană va majora bugetele din cadrul politicii agricole comune (PAC) cu 9 miliarde EUR (4 miliarde EUR pentru Fondul european de garantare agricolă și 5 miliarde EUR pentru Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală), iar Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) va fi majorat cu 500 milioane EUR, anunță astăzi Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

03 iunie 2020 - 17:06

SUBVENȚII APIA 2020! Aproape tot eșantionul de control, selectat anul acesta de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dintre fermierii care solicită subvenții agricole, va fi verificat prin teledetecție, anunță Ovidiu Săvâșcă, directorul executiv APIA Mureș.

PLATĂ SUPLIMENTARĂ DE MAXIM 310 EURO/HA LA SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

PLATĂ SUPLIMENTARĂ DE MAXIM 310 EURO/HA LA SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

03 iunie 2020 - 16:47

SUBVENȚIA APIA PĂȘUNE, MAI MARE! Subvenția APIA pentru pășuni și fânațe crește, în acest an, cu maxim 310 euro pe hectar dacă fermierii încheie angajamente de agro-mediu și climă, Măsura 10 PNDR 2020, anunță directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

APIA VERIFICATĂ! DECIZIA COMISIEI EUROPENE!

APIA VERIFICATĂ! DECIZIA COMISIEI EUROPENE!

03 iunie 2020 - 12:08

CE SUMĂ TREBUIE SĂ RETURNEZE ROMÂNIA LA UE! Plățile făcute către fermieri pentru exercițiul financiar 2019 de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost verificate, în luna mai 2020, printr-un audit al Comisiei Europene. Potrivit Deciziei de punere în aplicare (UE) 2020/715 a Comisiei Europene, România va trebui să returneze circa 6 milioane de euro din suma alocată pentru plata subvențiilor agricole.

FERMIERI, AVEȚI DREPTUL LA UN AJUTOR DE 7.000 DE EURO! CEREȚI-VĂ DREPTURILE!

FERMIERI, AVEȚI DREPTUL LA UN AJUTOR DE 7.000 DE EURO! CEREȚI-VĂ DREPTURILE!

02 iunie 2020 - 17:24

FERMIERI, CEREȚI-VĂ DREPTURILE! Un europarlamentar român, membru în Comisia AGRI din Parlamentul European, îndeamnă fermierii români să facă front comun și să-și ceară drepturile. Fermierii au dreptul la un ajutor de criză de 7.000 de euro/fermă. Fermierilor li se spune că au dreptul, dar Ministerul Agriculturii nu le-a comunicat nici până astăzi ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de ajutorul de criză.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Alexandru S.
|
03. 14, 2019. Thursday 07:22
Daca nu au terminat dosarele pana acum, de acum ca a inceput campania 2019 nu o sa le termine nici asa, si in zona mea (SJ) sunt multi care nu au primit subventiile !
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La pescuit

La pescuit
- De două zile tot pescuiesc şi nu am prins nimic. Detalii