BATE LA UȘĂ FALIMENTUL! Am rate scadente la bănci pentru utilaje agricole, la terenuri. Mă paște falimentul. Nu am primit niciun leu din subvențiile agricole la care am dreptul. Am bătut la ușile APIA Mehedinți, APIA București, Ministerul Agriculturii. Ce i-a răspuns Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) acestui fermier după ce a cerut explicații legate de subvenții?
Bună ziua. Mă numesc Petrică Vidan, fermier din județul Mehedinți. Vă cer sprijinul într-o problemă privind subvențiile agricole .Vă urmăresc foarte atent și sunt convins că ceea ce publicați dumneavoastră nu trece neobservat. Nici la ora actuală nu am primit niciun leu subvenție.
Am rate scadente la bănci pentru utilaje și terenuri. Dacă banca trece la executare și-mi declară incident bancar, deja au anunțat că o vor face prin introducerea biletului la ordin, mă bagă in faliment pentru că nimeni nu mă mai finanțează pentru campania de primăvară!
De fapt, în fiecare an sunt la control ....Dar anul trecut a fost prima dată când am primit, totuși, cu întârziere rezonabilă subvenția.
Eu am fost pe control, și, după control, mi-au tăiat sprijinul cuplat pentru lucernă. Au zis că nu e suficient de dezvoltată lucerna, dar a rămas ca și cultură in APIA.
Apoi, mi-au tăiat 2,5 ha de cultură. Ok și asta, am zis să nu mai blochez cererea cu contestații. S-a încheiat controlul din vara anului trecut, chiar ei (reprezentanții APIA n.r.) au recunoscut în final că nu sunt probleme care să mă împiedice să intru la plată. Acum mi-au zis să mă adresez autorităților centrale pentru că cei de la APIA Drobeta nu mai pot face nimic.
După nenumărate demersuri făcute la APIA Drobeta Turnu Severin, APIA Central București, cât și la Ministerul Agriculturii, vă atașez răspunsul primit în speranța că-l veți publica și că se va sesiza cineva de bună credință. Mulțumesc.
Cu stimă, Petrică Vidan
A scris către AGROINFO acest fermier din Mehedinți. Agricultorul ne-a transmis și răspunsul pe care l-a primit de la APIA București.
Din răspunsul oficial, trimis fermierului de APIA București, iese la iveală, încă o dată, unde se împiedică multe dintre dosarele de subvenții ale fermierilor. În ciuda tuturor declarațiilor făcute public de ministrul agriculturii, Petre Daea, că nu sunt probleme cu sistemul informatic APIA, responsabil de plata fiecărui leu din subvenții, dosarele fermierilor se procesează greu sau deloc din pricina acestui soft rămas fără stăpân. Licitația pentru acest sistem informatic nu s-a finalizat nici acum și cine știe dacă se va întâmpla vreodată la cât de încurcate sunt căile și acolo. APIA a tot contractat servicii pentru o parte din acest sistem, iar acum anunță, din nou, pe pagina sa oficială, că are nevoie de servicii de mentenanță, extindere și dezvoltare pentru sistemul informatic, iar suma alocată este de 80,5 milioane de lei. Și până se va ocupa cineva de mentenanța și dezvoltarea softului, fermierii ce să facă?! Cum să-și primească subvențiile care li se cuvin?! Este dreptul lor!
În acest moment, cererea de sprijin depusă pentru campania 2018 nu poate fi finalizată întrucât au fost identificate neconformități/inconsistențe ale sistemului informatic în ceea ce privește solicitarea dumneavoastră urmând ca după remedierea acestora să se finalizeze procesul de autorizare la plata finală.
Vă asigurăm că Centrul județean APIA Mehedinți, direcțiile de specialitate din cadrul APIA Central împreună cu dezvoltatorul de soft depun toate eforturile necesare astfel încât cererea dumneavoastră aferentă campaniei 2018 să poată fi finalizată, transferată în contabilitate și ulterior plătită, i-a răspuns fermierului chiar directorul general APIA, Adrian Pintea (copia răspunsului oficial APIA alături).
Așadar, nu e vina fermierului, e vina sistemului. Și dacă fermierul nu va avea cum să-și achite ratele, a cui vină va fi?! Firește, că în această ecuație, APIA Mehedinți nu are niciun amestec. Sistemul informatic este coordonat de la București.
Fermierul Petrică Vidan exploatează 468,8 hectare. A fost doi ani consecutiv în eșantionul de control pe teren APIA, deși ministrul agriculturii, Petre Daea, le promitea fermierilor că așa ceva nu se va mai întâmpla. Uite că se întâmplă și nu e singurul fermier abonat la control APIA. Până la ora aceasta, agricultorul din Mehedinți nu a primit niciun leu din subvențiile cuvenite. Dacă facem un calcul, așa la prima mână, suma pe care ar trebui să o primească de la APIA acest fermier l-ar ajuta să-și acopere ratele la bănci pentru utilajele agricole și să-și scoată o parte din cheltuielile pentru campania de primăvară. O să calculăm subvenția pe suprafață cu toate schemele incluse.
Schema de plată unică pe suprafață (SAPS) 102,5697 euro/ha (478,3645 lei/ha)+ Plata redistributivă (valoarea pe hectar pentru al doilea interval de la 5 ha la 30 ha inclusiv) 50,3626 euro/ha (234,8810 lei/ha) + Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu 58,2361 euro/ha (271,6015 lei/ha) = 211,1684 euro/ha, adică 984,847 de lei/ha.
Valorile pe hectar sunt cele oficiale, comunicate nouă de către APIA. Cursul de schimb euro-leu este de 4,6638 lei pentru un euro, comunicat, de asemenea, de către APIA.
Dacă înmulțim 984,847 de lei/ha cu 460 de hectare (lăsăm la o parte primele 5 hectare pentru că fac parte din primul interval al plății redistributive pentru care suma pe hectar este mult mai mică, 5 euro, și mai scădem ce a tăiat APIA de la plată), fermierul din Mehedinți ar trebui să încaseze de la APIA circa 453.029,62 lei. Bani mulți și noi am socotit doar rapid, în mare, cât i s-ar cuveni fermierului. Sunt bani serioși și cei care spun că nu contează subvențiile primite de la APIA pentru o fermă care exploatează peste 400 de hectare de teren sau pentru o fermă de animale cu 500, 1000 de capete, nu știu câte astfel de necazuri sunt pricinuite în agricultura din România de întârzierile la plata subvențiilor. Toți fermierii, fie mari sau mici, contează pe aceste subvenții.