Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

FERMIER MARE: CINCI ANI LA RÂND ÎN EȘANTIONUL de CONTROL APIA!

Publicat: 10 septembrie 2017 - 13:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CONTROLAT ÎN FIECARE AN! Unul dintre marii fermieri români are ghinionul să fie abonat, în fiecare an, la verificările pe care le face Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dosarelor de subvenții depuse de fermieri. Fermierul Cornel Stroescu din județul Mehedinți este selecționat de APIA, în fiecare an, în eșantionul de control. Sunt pentru al cincilea an la control, a spus Stroescu, pentru Viața Satului, TVR1.

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Alexandru Potor, a fost invitat de TVR 1, la emisiunea Viața Satului. Fermierul Cornel Stroescu l-a întrebat pe reprezentantul Ministerului Agriculturii de ce Agenția de Plăți nu ține seama de ordinul dat chiar de ministrul agriculturii, Petre Daea? Concret, șeful de la Agricultură a declarat, nu o dată, că fermierii care au fost în eșantionul de control APIA anul trecut nu vor mai fi selectați și-n eșantionul de control pentru campania 2017. De 5 ani sunt la control, nu știu când APIA îi va verifica și pe ceilalți fermieri. Nu suntem noi, fermierii, împotriva controalelor, i-a spus Stroescu secretarului de stat.

APIA centrală și locală lucrează la eșantionare pe un principiu foarte clar. Nu va fi niciun fermier, dar niciunul în control care a avut verificări în anii precedenți și au fost corecți. Nu mai au ce căuta în control în anul 2017 pentru a se verifica culturile respective. Nepotrivit, lipsit de logică și de nepracticat în agricultura țării românești, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea, în mai 2017.

A fost introdus și un criteriu de selecție la acei fermieri care au fost controlați în anii anteriori să nu mai fie controlați anul acesta, a dat asigurări și șeful APIA, Adrian Pintea.

Realitatea, se pare, contrazice ordinul ministrului și asigurările date de șeful APIA. Ministrul agriculturii a spus foarte clar: nu vor mai fi controlați fermierii care au fost anul trecut în eșantionul de control și care nu au avut probleme. Pentru că e lipsit de logică, nepotrivit și nepracticat, a spus șeful de la Agricultură. Fermierii l-au crezut și s-au bucurat, așteptând să nu fie doar o declarație care sună bine și frumos. Ce i-a răspuns secretarul de stat fermierului Stroescu care are neșansa să fie abonat la verificările APIA?

Problema e legată de modul în care s-au făcut controalele, pe niște factori de risc și aleatoriu. Dacă fermierii au trecut prin partea de control, mergând la partea de riscuri, luând în cuantificare partea de riscuri și au ieșit în regulă, eu cred că nu au mai intrat în control. Există posibilitatea să fi fost selectat pe factori aleatorii de selecție. Eu sper ca, în lucrurile acestea, să vedeți, pe parcurs, o îmbunătățire. Am avut discuții cu colegii în birou și am zis: ok, dăm un document cine a fost un an, doi ani la rând controlat, să nu mai fie niciodată controlat?

Există acest risc: cel care a fost controlat doi ani la rând să știe că nu va mai fi controlat niciodată. Or, asta este împotriva regulamentului european. Eu sunt total în favoarea simplificării și împotriva abuzurilor. Realitatea este că trebuie să ne respectăm obligațiile europene. Ar trebui să ne concentrăm mai bine și să ne asigurăm că fermierii nu vor fi frustrați în momentul în care cad de mai multe ori în eșantionul de control. Chiar asta este o problemă foarte delicată vizavi de rata de eroare pe care o înregostrăm la APIA. Putem vorbi foarte mult pe subiectul acesta, dar monoplizăm emisiunea, a spus secretarul de stat Alexandru Potor.

Vizualizat: 5189 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

O şansă pentru ţăranul român

O şansă pentru ţăranul român

"Găini ouătoare în sistem free range" este titlul celei mai recente cărţi publicate de către Leonard Stafie, specialist în creşterea păsărilor de curte şi colaborator apropiat al revistei Ferma. Lansarea oficială a avut loc în cadrul târgului Agraria.

Agriplanta-Romagrotec 2018 Tehnologia vertical tillage, în interpretarea Great Plains Cea mai mare combină Deutz a ajuns în ferma lui George Muşat

Bancul zilei

Cine are puterea...?

Cine are puterea...?
Printr-o fereastră deschisă, se aude un glas de bărbat: Detalii