AU CURS AMENZILE. Nu cred că mai există nicio speranță pentru mine și văcuțele mele. Iată unde am ajuns după 7 ani de cheltuieli și chin, spune cu amărăciune tânărul fermier Daniel Coroamă. Agricultorul este de azi, joi, 22 septembrie în greva foamei, alături de cele 86 de vaci pe care le are.
Imaginile cu văcuțele fermierului Daniel Coroamă din Rădăuți sunt emblematice pentru multe ferme mici din România, ajunse pe buza prăpastiei. AGROINFO v-a spus povestea tristă a acestui fermier care s-a întors în țară după ce s-a spetit printre străini și a investit jumătate de milion de euro într-o fermă de vaci, dar a pierdut tocmai subvențiile uriașe pe care ar fi putut să le primească anul acesta.
Tânărul fermier se vede acum îngropat din multiple cauze imputabile autorităților, una dintre ele referindu-se la pierderea sprijinului cuplat pentru 47 dintre vacile sale. Dacă înmulțim numărul animalelor cu valoarea sprijinului cuplat pentru bovine, vom vedea că suma pierdută de tânărul fermier este substanțială. Cuantumul sprijinului cuplat pentru vaci de carne este 1.222 euro/cap de animal, iar pentru vaci de lapte 826 euro/cap de animal, valori aferente campaniei 2015. Deci, tânărul fermier a pierdut o căruță de bani!
Fermierul a pierdut banii la care avea dreptul, dar a plătit și în plus pentru că i-a pierdut. Medicul veterinar nu i-a înregistrat descendenții din fermă, așa cum prevăd condițiile obținerii acestui sprijin, deși fermierul spune că l-a chemat de nenumărate ori să o facă. Telefonic și personal. Din păcate. acesta nu a știut că trebuie să-l notifice în scris. Pentru asta a fost amendat de Direcția Sanitară Veterinară (DSV) cu 1.500 lei și tăiat de Agenția de Plăți de pe lista subvențiilor. Cum ar veni, și bătut și cu banii luați!
Acum, fermierul se simte complet pierdut și fără nicio speranță după ce investiția de aproximativ 500.000 euro s-a dus pe apa sâmbetei. De azi, joi, 22 septembrie a intrat în greva foamei.
Nu cred că mai există nicio speranță pentru mine și văcuțele mele. Sper ca măcar de acum înainte niciun fermier să nu mai pățească ceea ce mi s-a întâmplat mie așa că vreau să știe toată lumea cum suntem noi, tinerii care am crezut în promisiuniule guvernanților că va fi bine dacă a revenim în țară să investim în agricultură. Iată unde am ajuns după 7 ani de cheltuieli și chin, spune cu amărăciune fermierul.
Doctorul veterinar, acuzat de tânărul fermier de incompetență și indolență profesională s-ar fi ales cu un avertisment și o chemare la departamentul anti-fraudă. Fermierul ne spune că șeful medicului pe linie administrativă ar putea fi eliberat din funcție. Cum s-ar spune, toți sunt vinovați, dar doar nebunul care a greșit că s-a apucat să facă zootehnie, fără a avea nici pregătirea, dar nici vreo asistență din partea nimănui care să-i fi îndrumat cumva pașii, va pierde absolut totul.
În România, ruptura dintre administrație și cetățeni este majoră. Începe de la cel mai mic nivel și se amplifică spre vârf ca un canion. Cetățenii sunt pe fundul văii și cu cât strigă mai tare cu atât îi acoperă ecoul. Iar ei, reprezentanții puterii, se cred olimpici și nemuritori. Ca să vă faceți înțeleși, ca să aveți cui cere un sfat, o explicație sau o informație utilă, aveți nevoie de asociații profesionale puternice și de Camere Agricole.
În țara noastă, în acest moment, sunt mulți fermieri care nu știu cum să completeze cererile unice pentru subvenții pe care să le depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Nu știu ce să bifeze pe cerere, ce obligații au și mulți dintre ei au pierdut anul acesta sume uriașe din...neștiință.