Căpşunarul Titi Spânu, un tânăr întreprinzător din Băleni, judeţul Galaţi, a mizat anul acesta pe căpşun şi pe cultura de fasole.
Fasolea fideluţă produsă de horticultorul Titi Spânu s-a vândut ca pâinea caldă în pieţele gălăţene. Fermierul a adus în primăvară o mână de sămânţă dintr-un soi italian şi cu ea a dat lovitura. “M-a costat doar 300 de euro sămânţa, să spunem, cu totul în jur de 2.000 de lei. Am aici o suprafaţă de 60 de ari, am pregătit-o din timp, am fertilizat-o numai cu gunoi de grajd. Aveam săpat un iaz pentru a asigura culturii de fasole apa necesară iar la 50 de zile de la semănat am început recoltatul!”, ne-a declarat Titi Spânu.
De la jumătatea lunii septembrie a început să meargă la piaţă zilnic. Fermierul a avut în câmp la muncă circa 15 oameni, care zilnic culegeau mai bine de o tonă de fasole fideluţă. Marfă proaspătă, “a-ntâia!”, muşterii - o grămadă! “Am fost la piaţa din Matca, nu am stat mai mult de 20 de minute, mai mult mi-a luat cântăritul. Am dat-o angro cu 3 lei kilogramul - la jumate de preţ la tarabă - unor afacerişti din Tecuci, Buzău şi Râmnicu Sărat. Cu banii dintr-o zi de piaţă mi-am scos sămânţa!”, ne-a declarat cu oarece mândrie tânărul fermier.
Cultură în sistem bio
Afacerea este deosebit de profitabilă. “Cultura realizată în sistem bio este bine îngrijită şi sănătoasă; în mod normal se aplică două-trei tratamente pentru atacul de rugină sau de gărgăriţa fasolei - o insectă minatoare care produce mari pagube culturii. Aici, nu a fost cazul; plantele au câte trei-patru etaje de fructificare, potenţialul soiului este foarte bun, în jur de 40-50 tone la hectar, deci o cultură extraordinar de rentabilă”, a concluzionat inginerul horticol Liviu Comănescu, expert evaluator, cel care a acordat asistenţa de specialitate în activitate.
Titi Spânu are ambiţia de a scoate două culturi pe an. „După ce recoltez totul, eliberez terenul, fertilizez cu gunoi de grajd şi apoi, la anul, voi semăna din nou. De asemenea, voi pregăti încă o jumătate de hectar pentru această cultură”, ne-a declarat cultivatorul.
Detalii privind cultura de fasole fideluţă, dar şi alte activităţi agricole ale lui Titi Spânu găsiţi în revista Recolte Bogate – noiembrie 2014!