Pandemie avem, criză se anunţă, suport financiar pentru fermieri… doar în comunicate de presă şi anunţuri “de la centru”. În condiţiile în care nu avem o poziţie fermă, un mesaj clar, o strategie pentru domeniul agro-alimentar… grijile producătorilor noştri se înmulţesc.
“Unii iau în calcul cea mai sumbră posibilitate: o criză alimentară în toata Europa. Tu, fermierule român, ai reuşi să rezişti pe piaţă FĂRĂ SUBVENŢII?”, a lansat întrebarea-provocare Laurenţiu Ichim în grupul Ferma de familie. Iată câteva răspunsuri!
Elena Rosan: Pai.. reuşim atâta vreme cât chiria la păşune scade, dar în conditiile în care plătim peste 25.000 lei chirie la primărie...
Lusi Stefan: Binenţeles că am rezista, nu dintotdeauna s-au primit subventii, aceasta a fost adevărata ciobănie. Şi mergem mai departe, numai să fim sănătoşi!
Niko Farm: Subvenţia este acordată pentru a fi mai mic preţul la raft. Nu ca şi ajutor social cum o percep alţii. Dacă dispare se va mări pretul alimentelor, alimente o să se cumpere chiar dacă vor fi mai scumpe. Oameni or renunţa la altele doar nu o să mănânce haine sau alte lucruri.
Zerestea Toma: Rezistăm cu un preţ corect şi aici o să se selecteze adevăraţi fermieri, care într-adevăr muncim şi punem suflet în ceea ce facem
Ghita Ionut: Rezistăm. Eu am parcele arendate pe care nu le-am băgat la APIA (nu se pot baga), deci nu iau subvenţie la ele.
Madalina Timofte: Daca se elimină subvenţiile vor rămâne cei care muncesc cu sufletul. Cei care doar încasau, vor disparea. Noi creştem animale dinainte de subvenţii şi dacă scapam vii, vom continua.
Nicu Lupsa: Acum se va vedea cine produce! Primari, unii angajaţi APIA şi unii de la consiliile judeţene vor mânca hărţi! Aia au produs cu protejaţi lor: hărti şi crotalii în pungă!
Nicolae Crisan: Problema producătorilor agricoli este desfacerea producţiei. Dacă aceştia vor avea unde să-şi desfacă producţia, s-ar putea rezista şi fără subvenţie.
Carmen Enache: Pai, dacă va fi criză, fermierul şi ţăranul român vor putea vinde la un preţ bun, în toata ţara. Importurile vor fi oprite pentru că toţi îşi vor dori hrana pentru ţara lor. Şi vom fi ca în comunism. Produci ce mănânci. Daca reuşeşti să vinzi în afara ţării, poate reuşeşti să-ţi pui un preţ bun. Deci, trăin din ce muncim.
Maria Paraschiv: Bineînţeles, nu toţi fermierii ţin animalele pentru subvenţii, dacă nu te bazezi pe producţie atunci pierzi timpul degeaba. La fel şi cu terenul.
Foto: Lusi Stefan
Aceste subvenţii atât de trâmbiţate şi totodată atât de aşteptate… sunt totuşi un sprijin important pentru fermierii noştri. Este puţin probabil ca această ipoteză să devină realitate, dar ne bucură curajul şi pasiunea cu care producătorii noştri spun că ar merge mai departe. Până una-alta să rămânem sănătoşi şi să producem aşa cum şi cât putem pentru noi şi ai noştri!